Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Jogaikért küzdenek a szakszervezetek

 

Kirúgott két szakszervezeti vezetőt a Tesco 

A Tesco-Global Áruházak Zrt. rendkívüli felmondással szüntette meg két alkalmazott munkaviszonyát. A cég szerint Bubenkó Csaba és Ivony László, akik a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetői tisztségét is betöltik, a Tesco egy súlyos balesetet szenvedett dolgozójára és annak családtagjaira etikátlan és tisztességtelen módon igyekeztek nyomást gyakorolni. A cég szerint azért tették mindezt, hogy „a dolgozó balesete lényeges körülményével kapcsolatban úgy nyilatkozzon, hogy annak eredményeképpen a munkáltatóval szemben minél nagyobb haszonra tehessen szert”, ezzel pedig „megszegték a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeit, és ezzel lehetetlenné tették a velük, munkaviszonyuk keretei közötti további együttműködést”.

Bubenkó Csaba elmondta: a rendkívüli felmondás hátterében az áll, hogy egy munkahelyi balesetet szenvedett dolgozót felvilágosítottak jogairól, a kártérítési igény lehetőségéről. Gaskó István szerint a Tesco bosszúhadjáratot folytat a szakszervezet ellen, mert az több esetben is sikeresen lépett fel a bíróságon a munkavállalók érdekében. A vállalat az idén már négy érdekvédőnek mondott fel.

Feszültség a Magánbiztonsági egyeztető tárgyalásokon 

A Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság ülésének – előzetesen meghirdetett – napirendjét felülírta a munkaadói oldalt képviselő Magánbiztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetsége előző napon tartott közgyűlésének határozata. A határozat értelmében a munkaadói oldal érvénytelennek tartja a Magánbiztonsági Ágazati Kollektívszerződés mellékletét képező bértáblázatot. Azt a bértáblázatot, amelyet maguk a munkaadók képviselői terjesztettek elő, és a munkavállalói oldal is elfogadott.

A munkaadók és képviselőik egy része a szociális- és munkaügyi egyeztetéseket időpazarlásnak tarják. Ezzel a magatartássukkal azt a 120 ezer dolgozót taszítják egyre nagyobb mélységbe, akik a magánbiztonsági ágazatban dolgoznak.

A munkavállalói oldalt képviselő Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége, a 2010. június 15-én megtartandó szövetségi tanácsi ülésen határoz a szakszervezetek válaszlépéseiről.

Egyeztetést követelnek a kormánytól a szakszervezetek 

A Munkástanácsok Országos Szövetsége és tagszervezetei sérelmezték, hogy a kormány nem egyeztetett velük a köztisztviselői törvény módosítása előtt. Palkovics Imre, a most húsz éves megalakulását ünneplő szervezet elnöke elmondta: megállapították, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz év a munkavállalók számára nem hozta meg az elvárt eredményeket. Mint fogalmazott, a munkavállalók kiszolgáltatottak, bérükben anyagilag kifosztottak, egészségükben pedig lepusztítottak. A munkavállalókat nem lehet tovább kifosztani – hangoztatta, hozzátéve: megengedhetetlennek tartják, hogy a magyar munkavállalók a harmadát-negyedét keressék az európai átlagkeresetnek. Közlése szerint a jövőben „érdemben” szeretnének részt venni az őket érintő ügyek megtárgyalásában.

Fabók Ferenc, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke is azt kérte az új kormánytól, hogy a társadalompolitikai egyeztetéseket tartsa be, ne hozzon olyan döntéseket, amelyeket előtte nem egyeztetett az érdekképviseletekkel. Hozzátette: úgy tudják, a kormány nem csak a köztisztviselőket érintő jogszabályhoz, hanem a közalkalmazotti és a szolgálati törvényhez is „hozzá akar nyúlni”. Közölte, hajlandók együttműködni az új kormánnyal mindaddig, amíg kollégáik jogos érdekeit nem fogja sérteni.

Vincze Tibor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke is azt mondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan törvénymódosítást terjesszenek be az Országgyűlés elé, amelyet egyetlen  szakszervezettel sem egyeztettek előtte. Ennek kapcsán rámutatott arra, hogy a Fidesz, illetve a kormány alapprogramjában nemzeti konzultációt és együttműködést ígért a munkavállalókkal.

Egyenlő elbírálást követel a Kézbesítők Szakszervezete 

Tiltakozunk, mert a munkáltató beavatkozik az üzemi tanácsi választásokba! – nyilatkozta Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke.

Tusz Ferenc elmondta: 2010. június 14-16. között a Magyar Postánál üzemi tanácsi választásokra kerül sor.

Sérelmezte, hogy a Magyar Posta által „támogatott” szakszervezet munkaidőben is végezhet szakszervezeti tevékenységet, valamint választási-agitációs tevékenységet folytathat – a Kézbesítők Szakszervezetével ellentétben.

A munkáltató külön megállapodást kötött a kérdéses szakszervezettel, így munkaidőben szakszervezeti tevékenységet végezhetnek.

Ezzel a lépéselőnnyel súlyosan sérülhet az egyenlő elbánás elve, és mérhető hátrányból indulnak az üzemi tanácsi választáson a „nem szeretem” szakszervezetek.