Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Állami támogatás után leépítés

Önkormányzati és állami adókedvezményeket, támogatásokat is kapott a Sony és a Bombardier Magyarországon. A kedvezmények mára lefutottak, a japán multi így álindokokkal elhagyja Magyarországot, a francia pedig leépít.

A Sony Corporation megszünteti a termelést magyarországi gyártóbázisán, Gödöllőn, a vállalat közép- és délkelet-európai kereskedelmi tevékenysége azonban a Sony holdingvállalatán keresztül továbbra is Magyarországon marad. Az intézkedés 540 munkavállalót érint, és a cég valószínűleg eladja a gödöllői ingatlant. Az 1996-ban alapított Sony Hungária Kft. Blu-ray Disc lejátszókat és DVD felvevőket gyárt. A vállalat gyártó tevékenysége 2010 decemberének végén szűnik meg, és a Sony a gyártást malajziai gyárába, Kuala Lumpurba telepíti át. A Sony által igénybe vett kedvezmények és támogatások visszatérítéséről nem esett szó.

A Bombardier Transportation mátranováki gyárából májusban 59 embert elbocsátottak (25 saját, 34 külsős dolgozót), és további létszámcsökkentésre kerülhet sor az ősz folyamán. A gyárban jelenleg 729-en dolgoznak, de szeptember-október folyamán további, mintegy 90 embert érintő létszámcsökkentésre kerülhet sor. A cég magyarországi kép­­viselője in­doklásul elmondta: a létszámot a megrendelésekhez, az elvégzendő munka volumenéhez kell igazítaniuk, és ez a gazdasági válság következtében 2010-ben számottevően csökken.

A Bombardier Transportation 2005-ben vásárolta meg a Ganz Acélszerkezeti Zrt. mátranováki gyárát. A vasúti forgóvázakat gyártó üzemben tavaly novemberben adtak át hegesztőrobottal felszerelt új csarnokot 2,2 millió eurós beruházás eredményeként.

A fejlesztéshez 50 százalékos támogatást adott a magyar állam.

 

Tőkés támaszpontok árnyékában

Csökkent a munkanélküliség – írják. Miért? Épültek új üzemek? Az általam ismert munkanélküliek például még mindig sorban állnak a munkanélküli központok előtt.

A Sony elmegy Kuala Lumpurba és kirúg több mint félezer embert.

Mátranovákon leépít a Bombardier. Fűt-fát ígértek akkor, amikor elfoglalták a magyar munkások tulajdonát. Megszedték magukat és olajra lépnek, mint a többi!

Jó volt a magyar munkásnak, hogy idejöttek? Nem. Az lett volna jobb, ha magyar munkahelyeket teremtettek volna, ami a mindenkori kormány felelőssége. Idejöttek, „beruháztak”, „hozták a tőkét” – más országok munkásainak verítékéből, és kaptak szép kis summát a magyar államtól, a mi pénzünkből.

Mindig.

Idejön valaki és kap területet, épületet, pénzt, aztán tobzódhat a tőkés diktatúra.

Felhívtam telefonon egy gyárat, ahol a portás azt mondta, nem mondhatja meg, mikor van műszakváltás, aztán továbbkapcsolt valami főnökféléhez – magyarul a tulajdonos spiclijéhez –, aki szintén nem mondhatta meg, mikor van a műszakváltás, de „segítő szándékkal” továbbkapcsolt a főhajcsárhoz. Ő sem mondta meg.

Mi ez? Idegen katonai támaszpont Magyarországon?

Egy üzemben, ahol használati cikkeket gyártanak magyar munkások, miért nem lehet tudni, hogy mikor van a műszakváltás?

Miért titok? Milyen törvény tiltja? Nesze neked, nyílt társadalom! Meg demokrácia! Mi az? Valaki, mondjuk, nyit egy cukrászdát – na nem Bécsben, hanem az EU Magyarország nevű gyarmatán – és reklámozni akarja a Rákóczi túróst, történetesen a gyár előtt, akkor nem tudhatja meg, hogy mikor menjen oda, mert ez szigorú titok.

A parkoló a tőkésé, talán a közterület fölött is ő uralkodik. Övé egész Magyarország. Igen, így van.

A haza elfogyott. Megvették a kapitalisták.

Megvették? Elrabolták!

És most az ő zenéjükre táncolunk. Ropjuk a haláltáncot, ameddig bírjuk. Kellett nekünk 1989! Kellett?

Akik megeszik azt a bizonyos tejfölt, azoknak biztos.

Nekünk nem! Takarodjanak el, de örökre!

FOGARASI ZSUZSANNA