Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Helytálltak a cseh kommunisták

A példátlanul durva választási kampány ellenére megőrizték pozícióikat a hétvégi parlamenti választásokon a cseh kommunisták. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 11,3 százalékot ért el, ami ugyan másfél százalékkal kevesebb a korábbinál, azonban ugyanannyi, 26 képviselői helyre jogosít.

A választásokat a szociáldemokraták nyerték meg, de a vártnál lényegesen rosszabbul szerepeltek, így még a korábban gyakorta kiátkozott kommunistákkal együtt sem lenne többségük. A választók megbüntették a korrupciós ügyekbe keveredett, politikai álláspontjukat szinte naponta váltogató szociáldemokratákat, amit az egész cseh baloldal megérzett.

A választásokon második polgári párt várhatóan a korábbi külügyminiszter, Karel Schwarzenberg (a volt herceg a rendszerváltás után tért vissza Ausztriából, milliós kárpótlást kapott, birtokai jórészét is visszaadta az állam) engesztelhetetlen kapitalizmust és megszorításokat hirdető pártjával lép koalícióra. Csatlakozhat hozzájuk a cseh LMP, egy tévériporter által vezetett Közügyek Pártja is.

A kommunista párt szinte totális médiablokáddal szembesült a választási kampányban, s a többi pártnál arányaiban kevesebbet tudott csak költeni hirdetésekre is.

Ráadásul a polgári pártok folyamatosan napirenden tartották a párt esetleges betiltását is – az ifjúsági szervezetet már 2006-ban törvényen kívül helyezték.

A cseh elit nem tudja elfogadni, hogy a párt vállalja a kommunista múltat, szembeszáll a NATO-tagsággal, bírálja az Európai Uniót.

Ebben a helyzetben Vojtech Filip, a kommunista párt első embere sikeresnek értékelte a választási szereplést.

 

DEMOKRÁCIÁT, SZÓLÁSSZABADSÁGOT LENGYELORSZÁGBAN IS!

Június 8-tól Lengyelországban is
tilos
lesz a sarló és kalapács,
tilos
a vörös csillag nyilvános használata. 

Tiltakozz velünk június 9-én, szerdán 17 órakor
a Lengyel Intézet előtt!
(VI. kerület,  Nagymező u. 15.,
(Andrássy út – Nagy­mező utca sarok)

Gyere el, és hozd el ismerőseidet, barátaidat!

Tüntessünk jelképeinkért! 

1993 – Magyarország,

2009 – Litvánia,

2010 – Lengyelország

 

Tízezrek Lisszabon utcáin

Tízezrek  tiltakoztak Lisszabonban a szocialista kormány által elhatározott megszorítások ellen múlt szombaton. A portugál főváros központjában a szakszervezeti  felvonuláson és nagygyűlésen 300 ezer, az ország minden régiójából érkezett dolgozó vett részt.

A szakszervezeti vezetők élesen bírálták a kormány költség- és deficitcsökkentő lépéseit, és azt hangsúlyozták, hogy a szervezett dolgozók „kemény és hosszú” harcra készülnek jogaik védelmében.

A gyűlésen felszólalt  Francisco Louca, a Baloldali Blokk vezetője, aki ugyancsak élesen bírálta José Sócrates kormányfőt a „felelőtlen” lépéseiért, amelyekkel „a spekulációt díjazza a munkanélküliek és családok kárára”.

Jerónimo de Sousa, a portugál kommunisták vezére szerint a dolgozók nem adhatják fel a küzdelmet, a kormányt jogaik tiszteletben tartására, a bérekről és a munkahelyekről való gondoskodásra kell késztetniük.

A portugál jobbközép kormány által a válság kezelése és a deficit lefaragása érdekében hozott intézkedései között szerepel a költségvetési hiány csökkentése az év végére 7,3 százalékra a jelenlegi 9,4 százalékról, továbbá adóemelés, a szociális kiadások jelentős csökkentése, a bérek befagyasztása, illetve visszafogása is.