Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

A tőke ne velünk fizettesse meg válságát!

“Európa népei, keljetek fel!” – május elején az Akropoliszon ezzel a jelszóval hívták harcba a görög kommunisták az öreg kontinens dolgozóit. S ma Európa-szerte sztrájkolnak, tüntetnek. Spanyolországtól Romániáig követelik a munkások tízezrei: a tőke ne velük fizettesse meg saját válságát!

Múlt csütörtökön Görögországban ismét megállt az élet, a görög dolgozók újabb országos sztrájkba léptek. A sztrájk miatt bezártak az iskolák, leálltak a kompok és a vonatok, a kórházakban csak sürgősségi eseteket láttak el. Az Akropolisz és más ókori nevezetességek is zárva tartottak. Az elmúlt öt hónapban ez már a kilencedik sikeres országos munkabeszüntetés volt. A megszorító intézkedések – jelentős nyugdíj- és bércsökkentések, valamint a meredek adóemelés – elleni küzdelmet most már vitathatatlanul a kommunisták vezette Összgörög Harci Front (Pame) vezeti. A szociáldemokrata kormányzattal megalkuvó állami dolgozók szakszervezetének gyűlésén csak lézengtek. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a turizmusban dolgozók mára felismerték, ők sem kívülállók, az osztályharc erre az ágazatra is kiterjed, a munkavállalókat itt is ugyanúgy kihasználják és rabszolgamunkára kényszerítik, mint bárhol máshol. Görögországban minden ötödik ember a turizmusból él. Munkások, diákok és kisvállalkozók egyesültek most a kommunista Pame zászlói alatt.

Csütörtök reggel Athénban a Pame aktivistái elfoglalták a munkaügyi minisztériumot, az épületen óriástranszparens hirdette: „Utasítsátok vissza a megszo­rításokat!”

A görög fővárosban több mint húszezren vonultak a parlament elé. „Tolvajok! Tolvajok!” – skandálta a törvényhozás épülete előtt a fazekakat és serpenyőket kongató tömeg. A rohamrendőrök természetesen ezúttal is “határozottan” léptek fel, nem számított, hogy a szemben álló diák, vagy terhes asszony, senkit sem engedtek a „demokrácia szentélyéhez”. Az elrettentés jegyében 36 embert még a demonstráció elején őrizetbe vettek.  

Tízezrek Bukarest utcáin

Egy nappal korábban, szerdán mintegy 40 ezren tüntettek Bukarestben a kormánypalota előtti téren, a román kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozva. Románia legnagyobb szakszervezeti szövetségei azért hirdették meg közösen a nagyszabású megmozdulást, hogy tiltakozzanak Emil Boc kormányának bejelentett drákói jövedelemcsökkentő intézkedései ellen. A kabinet egyebek között 25 százalékkal tervezi csökkenteni a közalkalmazotti béreket, valamint 15 százalékkal a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyt.

A mostani tüntetés Romániában az elmúlt évek egyik legnagyobb szakszer­vezeti tiltakozó akciója. A kelet-romániai Vrancea megyéből érkezett egyik dolgozó úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szerinte az elmúlt húsz évben valamennyi kormányon lévő pártot felelősség terhel a most kialakult gazdasági helyzetért. A tüntetők Traian Basescu államfő, valamint Emil Boc miniszterelnök és kormányának lemondását követelték.

Az óriás tüntetés előtt hétfőn gyermekeiket babakocsiban toló kismamák tiltakoztak a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt a gyermekgondozási segély tervezett csökkentése miatt. A szakszervezetek május 31-én meghatározatlan időre általános sztrájkot kezdenek.

Spanyol országos sztrájk

Általános sztrájkra szólíthat fel a legnagyobb spanyol szakszervezet is a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozva. A június 8-i akcióhoz a többi jelentős munkavállalói szervezet is csatlakozott. A spanyol vasutasok már korábban felfüggesztik a munkát, tiltakozásul amiatt, hogy az állami vasúttársaság (Renfe) változtatni akar a munkafeltételeken. A spanyol kormány múlt csütörtökön jelentette be, hogy csökkentik a közalkalmazottak bérét. Ez a magasabb be­osztásúak esetében 8-10 százalékos, az egyszerű alkalmazottak esetében 7 százalék lesz, és már júniustól életbe léptetik. A közalkalmazotti fizetéseket 2011-re teljesen befagyasztják. Egy másik népszerűtlen döntés a nyugdíjak értékállóságának szüneteltetését jelenti 2011-ben.

Német orvossztrájk

Németországban magasabb béreket követelve több mint 15 ezer orvos lépett sztrájkba a múlt héten. A sztrájk 200-nál is több kórházat érint szerte az országban, a munkabeszüntetés az egyes tar­tományokban különböző intenzitású. A kórházi orvosok ígéretet tettek arra, hogy a sürgős, illetve rendkívüli műtéteket, valamint kezeléseket végrehajtják, a többit azonban elhalasztják. Az orvosok szakszervezete mintegy 700 állami kórház 55 ezer orvosa számára 5 százalékos béremelést követelt, és sürgette az ügyeleti pótlék megemelését is. A munkaadók ezt azonban elutasították, és 2,9 százalékos béremelést ajánlottak. A szakszervezet ezt követően szavaztatta meg a tagságot, amelynek 93 százaléka a munkabeszüntetés mellett voksolt.

Nem repülnek

Ötnapos sztrájkba kezdenek hétfőn a British Airways (BA) légi utaskísérői, miután nem született megállapodás szombaton a szakszervezet és a vállalatvezetés között. A brit légitársaság 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet már korábban jelezte, ha a vitás kérdésekben nem sikerül dűlőre jutni a vállalat irányítóival, további sztrájknapokat is tart: május 30-tól június 3-ig és június 5-től június 9-ig. A BA utaskísérői márciusban is sztrájkoltak, először három, majd négy napig. A hónapok óta húzódó munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése - drasztikus takarékossági program keretében - tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezte át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.  

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített a személyzetre, előzetes konzultáció nélkül.

 

Egydolláros ház

Új otthonnal lepte meg a texasi kormányzót a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség: egy mobilházzal, mert megelégelte, hogy a tisztségviselő rengeteg közpénzt herdál el lakhelyére. Rick Perry 600 ezer dollárt – bő 100 millió forintot – költött az utóbbi két évben a házra, amely ráadásul csupán ideiglenes lakhelyként szolgál számára. Ezen felül havi 10 ezer dollárjába kerül Texas államnak az ingatlan bérleti díja. Az AFL-CIO szövetség texasi részlegének elege lett mindebből, és alternatívaként megvett, majd pedig felajánlott a kormányzónak egy könnyűszerkezetes, költöztethető házat, amelyhez ugyan nem tartozik úszómedence, viszont szép zöld – mondták a szakszervezet képviselői a ház szerdai bemutatóján. Az épület legnagyobb előnye, hogy évente potom 1 dollárba kerülne az adófizetőknek, mivel ennyiért adja bérbe a szakszervezet.