Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Oligarchák döntenek a munkásjogokról

„Elkötelezettek vagyunk a munka becsületének visszaadására, célunk, hogy a tisztességesen elvégzett munka legyen a boldogulás és az előrejutás alapja” – hivatalosan a Fidesz ezzel a lózunggal – is – lát neki a kormányzásnak. Lesz-e a hangzatos jelszóból valóság? Egyelőre úgy tűnik, hogy a jobboldali párt gazdasági programja is a magyar nagytőke és a multik elvárásaihoz idomul: a kormánnyal való Nemzeti Konzultáción ezt az irányt szabták meg a korábban az MSZP oldalán álló és az ősjobboldali hazai oligarchák. A szép nevű tanácskozásra a munkások képviselőit nem hívták meg, amire a legnagyobb szakszervezeti szövetség csak egy kuncsorgó levéllel volt képes reagálni.

A Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját három ember irányítja. Már a nyolcvanas évek spontán privatizációjának ő az egyik szervezője. Antall Józsefnek is ad tanácsokat,

Or­bán Viktor első kormányában már miniszterként bizonyított: ugyan biztosított némi támogatást a magyar középvállalkozói szektornak, azonban ennek mindig határt szabott a nagytőke, illetve a külföldi multinacionális cégek érdeke. Ennek jegyében módosították a Munka Törvénykönyvét is, csonkították a munkavállalók jogait.

Fellegi Tamás médiamágnás a másik meghatározó figura, az ő feladata a szájából enyhén szólva is komikusan ható oligarchák elleni harc, illetve az uniós pénzek szétosztása. Ezt a két embert a miniszterelnökséget vezető egykori pénzügyminiszter, Varga Mihály ellenőrzi.

A valutaalap grófja 

A csapat „külsős” tagja Szapáry György, a miniszterelnökség főtanácsadója, ő fog tárgyalni Orbán nevében külön is az IMF-el. Kit fog képviselni? Magyarországot a Valutaalapnál, vagy a Valutaalapot Magyarországon? Nos, erre is természetesen a jövő ad választ, azonban némi sejtésünk lehet róla, ha felidézzük Szapáry eddigi életpályáját. Az valószínűleg csak érdekesség, hogy hősünk – teljes nevén Szapáry György Béla Mária József István – a Szapári, széchy-szigethi és muraszombati gróf Szapáry Gyula és futaki gróf Hadik Adél Etelka második gyermeke, akiben ‘56-ban a nyugati arisztokrata életforma diadalmaskodik a hazafiasság fölött, elhagyja Magyarországot. 1967-től aztán már Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál tűnik fel, ahol afrikai, ázsiai és európai országok ügyeivel foglalkozik. 1987 és 1990 között az ázsiai ügyek főosztályának vezetője, azaz ismeri a „gyarmati létet”. Antall József alatt a Nemzeti Bank mindenható alelnöke, aki közreműködik a Nyugat által elvárt forintgyengülésben, növeli az inflációt. Ez lesz a posztja az első Orbán kormány idején is. Megbíznak benne Nyugaton, 2004 és 2007 között az Európai Bizottság Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának tagja, illetve az Európai Központi Bank Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja. Nem véletlen, hogy ő az, aki Brüsszelben feldobja a szocialista kormányt is, hogy az autópálya-építési pénzeket szabálytalanul számolják el. Természetesen igaza van, az azonban figyelemre méltó, hogy elsősorban kinek az érdekeit nézi...

Nos, ezeknek az embereknek kellene visszaállítania a munka becsületét és megvédeniük a dolgozók jogait. Ugye milyen életszerű? Első lépésük mindenesetre a nagytőkével való nyilvános frigy megkötése volt – nyilvános, mert hát a Fidesz már korábban megalkudott a korábban az MSZP-t támogató Dem­ján Sándor­­ral, Csányi Sándorral, s a jelek szerint kiharcolta a politikai védettséget az Újbudát Molnár Gyula szocialista polgármester segítségével privatizáló Leisztinger Tamás is. A hangzatos Nemzeti Konzultáció keretében aztán a leendő Fidesz-miniszterek és Orbán Viktor is mindenben a kedvükben járt, szólniuk sem kell, ők teljesítik kívánságaikat.  

Tehetetlen mszosz 

Egyezhet-e a nagytőke és a munkavállaló érdeke? A munkahelyteremtés lehet közös érdek, de a dolgozó jogai esetében már aligha beszélhetünk ilyesmiről. Mint ahogy nem feltétlenül egyezik a nagytőke, s pláne a multi érdeke a kis- és középvállalkozó, s általában a nemzetgazdaság elvárásaival. A Fidesz-kabinet azonban a jelek szerint csak az egyik oldalra hallgat.

A Nemzeti Konzultációra nem is hívták meg a munkavállalókat, a véleményükre nem voltak kíváncsiak. Miért is lettek volna? A jelenlegi magyar szakszervezeti mozgalom nem képvisel ütőképes erőt, ágazatilag és politikailag megosztott. A legnagyobb, az MSZP-t húsz éven keresztül fenntartások nélkül kiszol­gáló MSZOSZ most is a megalkuvás taktikáját választotta: mindössze egy Orbánnak írt levélre futotta az erejéből, amelyben jelezte, hogy nem esett nekik jól, hogy nem konzultáltak velük is. Ennyi... De természetesen, ha majd a miniszterelnök úr jónak látja, ők rohannak hozzá „egyeztetni”.  Erre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kerülhet majd sor, ahol – minő véletlen – éppen a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége adja a soros elnökséget. Márpedig ők a sztrájkjog megnyirbálásáról és a korkedvezményes és kor­engedményes nyugdíj szabályainak „megfelelő” változtatásairól akarnak egyezséget. S hát, mint az előző Orbán kormány idején is: átfogóan akarnak változtatni a Munka Törvénykönyvén is. Ezzel kellene szembeszállnia a szakszervezeteknek. Az említett sóhivatalban a munkavállalói oldalt képviselő Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, Kuti László keményen ki is állt: sajnálkozott, hogy a Fidesz nem tárgyalt eddig velük, s reményét fejezte ki, hogy majd fog, s talán meg is hallgatja őket.

Karakán, munkás kiállás volt...

 

Magyar Posta: jogtalan kirúgások, alaptalan létszámleépítés

A Kézbesítők Szakszervezete múlt kedd délutáni demonstrációján újra arra szólította fel a Magyar Postát, hogy a munkaügyi bírósági ítéletek után vegyék vissza az elbocsátott dolgozókat. Azoknak pedig, akik nem mennek vissza a társasághoz, fizessék ki az első fokon megítélt kártérítést. Sajtótájékoztatóval egybekötött felvonulásukon a postások azt követelték, hogy a január 7-én elbocsátott dolgozókat azonnali hatállyal vegyék vissza, akiket azért küldött el a posta, mert részt vettek egy tavalyi munkabeszüntetésben.

Tusz Ferenc elmondta, hogy a kirúgásokkal kapcsolatban már három város munkaügyi bírósága is a kézbesítőknek adott igazat. Első fokon Veszprémben kettő, Gyulán négy, Szegeden pedig tíz kézbesítő ügyében hoztak döntést. Ezek értelmében újra alkalmazni kell őket, és ha nem akarnak visszamenni, akkor kártérítést kell kapniuk. A szakszervezeti vezető szerint az elküldött 29 dolgozó közül négyen jelezték, hogy nem szeretnének visszatérni a társasághoz. Azoknak azonban, akik visszamennének, minél hamarabb munkába kellene állniuk, mert családokat tartanak el, és a megélhetésükről van szó. A Munkáspárt a sajtótájékoztató megszervezésében és lebonyolításában is aktív segítséget nyújtott. A demonstrációval egy időben a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész), és a Postások Független Szakszervezete (Pofüsz) a munkáltató foglalkoztatási tervei ellen szólaltak fel. Ádám István, a Pofész elnöke szerint a Magyar Posta a foglalkoztatási terven felül hajtja végre a létszámleépítést. A szakszervezetek már korábban levélben kérték a vezérigazgatótól, hogy a nyugdíj mellett foglalkoztatottak, a korengedményes nyugdíjazások miatt megszűnő munkaviszony megszüntetésén kívül a további létszámleépítési intézkedéseket függessze fel, beleértve a kis települések postáinak vállalkozásba adását is.

 

Munkáspárt a Strázsahegyi Pincék Fesztiválján

A monori vasútállomáson kezdődött a munka, kora délelőtt. A Szabadság bemutató példányait és szórólapokat osztogattak a Pest megyei aktivisták. A jövőben ez kell, hogy képezze munkánk alapját – mondta Kohl Antal régióelnök, aki rendszeresen megszólítja az embereket piacon, buszmegállóban, vasúton.

Délután az ezer pince falujában folyik a munka. Az emberek ráérősek, jókedvűek, bár még csak befele tartanak. Többségük örömmel veszi a munkáspárti propagandaanyagot.

Többször megjelennek a sötét felhők az égen, néha csepereg az eső, de mégis egyre többen érkeznek a helyi termelők által készített finom falatok és borok csábító illatára.

Rengeteg méz, mangalicaszalonna és magvak sorakoznak az asztalokon. Csupa egészséges magyar termék.

Kajli Béla Nagy-Budapesti-elnököt sokan ismerik, hiszen monori, ma is gyakran megfordul szülőhelyén. Borral, pogácsával kínálják őt és barátait, elvtársait.

Szakszerűen épített és kezelt pincéket látunk, legalább tíz fokkal hidegebb a levegő odalent. Érdekes helytörténeti gyűjtemény is található a pincék között. Bárki bemehet, szíves fogadtatásban részesül.

A Strázsán eltöltött délután kellemes és hasznos volt. Megerősítette azt az elhatározást, hogy minden hasonló rendezvényen részt kell venni, hiszen ezeken az eseményeken rendkívül sok ember megfordul, és van ideje – kedve is – mindenkinek a beszélgetésre.

Nem, a sikertelen választás nem keseríthet el, ellenkezőleg! Sokkal nagyobb lendülettel kell magunkat a munkába vetnünk!

Tudjuk, hogy igazunk van, és látjuk, hogy a tőkés pártok csak egymást váltogatják, de a lényeg, az emberhez méltatlan körülmények maradnak.

Nekünk kell tenni ellene!

Láthatjuk ebből a példából is: az emberek szívesen fogadnak minket, csak oda kell mennünk, ahol ők is járnak.