Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

A PROGRAM

Na, most már ismerjük a Programot. Úgy értem, a Fidesz-KDNP-kormány programját. Nagybetűvel írom, mert maga a program szerzői is kedvelik a nagybetűs szavakat. Ki gondolta volna például, hogy nagybetűvel kell írni azt, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Új miniszterelnökünk láthatóan szereti az ünnepélyes, magasztos kijelentéseket. Persze, mindenki szeret az örökkévalóságnak beszélni. Miért lenne kivétel új miniszterelnökünk? Nem is a magasztossággal van gond. Én azzal vitatkozom, nem is először, miszerint „a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalakításáról döntöttek”. Szerintem kis népünk zömének nagyon elege volt a szocialistákból, és leváltották őket. Ez sem ment ilyen egyszerűen, s ha a magyar nagytőke nem áll egyértelműen a Fidesz mellé, ha a magyar média nem sugározza hónapokon át, hogy ki lesz a győztes, talán nem lett volna ilyen egyszerű népünk döntése.

A program a későbbiekben még tovább bonyolódik, főleg, amikor bevezeti a társadalmi szerződés fogalmát. „Az új társadalmi szerződést forradalmi erejű nemzeti egység alkotta meg, amely a magyar nemzet közakaratát fejezi ki.” Van egy kis gond ezzel. A társadalom jobban akar élni. Jobban élni csak akkor fog, ha elveszünk azoktól a milliárdosoktól, akik az elmúlt húsz év egyértelmű nyerte­sei. Legyenek azok magyarok vagy külföldiek, vagy történetesen kettős állampolgárok. Ha ez nem történik meg, ha a gazdag csak még gazdagabb lesz, akkor a magyar nemzet egy jelentős része nem fogja sajátjának érezni.

Na, de menjünk tovább! 85 oldal, már első látásra is tekintélyes. Ha tovább olvassuk, olyan szavakat találunk, amelyek minden embernek kedvesek: „munka, otthon, család, egészség, rend”. Ez is nagyon szép, helyes is. Nem kételkednék abban sem, hogy lehet 10 év alatt egymillió munkahelyet teremteni. Lehet, feltéve, hogy Magyarországon újra lesz termelés. Feltéve, hogy az új kormány nemet parancsol a multiknak, ha lesz bátorság visszautasítani az IMF és az EU zsarolását. S, ennek csak most jön a java, amikor Merkel kancellár teljesen komolyan beszél az euró összeomlásáról, és mindenki más csak azt figyeli, hogy Görögország után ki lesz a következő.

Lehet a fejlődést az építőiparra alapozni, feltéve, ha az állam belekezd olcsó lakások építésébe. Feltéve, hogy a lakásépítkezés nem kínos teher az önkormányzatoknak, hanem kedvező, államilag is támogatott program.

Nagyon helyes az a szándék, hogy újra legyen magyar mezőgazdaság. Igaz, ehhez is meg kellene fékezni a multikat és magyarországi kiszolgálóikat. Nem csak azzal követtek el bűnt a szocialisták, hogy loptak. Még nagyobb bűnt követtek el azzal, hogy a multiknak kedvező törvények és rendelkezések egész sorát fogadták el. Kívánom, hogy az új kormánynak legyen lelki ereje nemet mondani majd az idelátogató államférfiaknak, nagyköveteknek. Mert, hogy jönni fognak, az biztos. De hagyjunk valamit a jövő hétre is!

MINISZTERELNÖK-HELYETTES 

Nem aprózta el a Fidesz. Ahogy összeült a parlament, máris benyomtak egy sor törvénytervezetet. Alig telt el húsz év a rendszerváltás óta, és újra van miniszterelnök-helyettesünk. Mindjárt kettő is. Antall József most foroghat a sírjában. Annak idején pont ő volt az, aki a szocialista rendszer maradványának nevezte a miniszterelnök-helyettesi posztot, és mint ilyet, el is törölték. Még a miniszterhelyettesi elnevezést is megszüntették, mondván, hogy a minisztert nem lehet helyettesíteni. A világ számos tőkés országában mindig is voltak ezek az elnevezések, senkit sem zavartak.

LEHET MÁS A POLITIKA? 

Schiffer András úr sem töltötte az elmúlt napokat munka nélkül. Mindjárt beterjesztett egy törvényjavaslatot. A lényege az, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjai egy képviselő ellen folytatott eljárásról ne kaphassanak tájékoztatást, ha ugyanazon párt tagjai. Magyarán, a szocik csak a Fideszről kaphatnának tájékoztatást, a Fidesz meg a szocikról. Bár ez így butaság, hiszen a nemzetbiztonsági szolgálatokat a mindenkori kormány irányítja. Innen tovább, akinek tudnia kell valamit, az tudni is fogja. Persze Schiffer urat is meg lehet érteni. Az ügyvédi irodákon kívül aligha ismer sok másik munkahelyet, mondjuk gyárakat, üzemeket. Akkor pedig marad a szócséplés, a mondvacsinált ügyek sokasága. Kis országunknak pont erre nincs szüksége.

Az LMP-vel a politika bizonyára nem lesz más.

Nem lehet más.

THÜRMER GYULA