Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Szép új parlament:
forradalmasított pénzdemokrácia

Az új Országgyűlés már megalakulásakor megmutatta, hogy mire számíthatunk az elkövetkező négy évben. A Fidesz látványgesztusok mögé rejtette, hogy érdemben ugyanazoknak a tőkés csoportoknak az érdekét szolgálja, mint a korábbi hatalom.

Az MSZP azonnal bizonyította, hogy az „embereket szolgáló politika” számára kizárólag a frakció tagjainak, s a szocialisták mögött álló érdekcsoportok érdekeinek védelmét jelenti. A Jobbik az első „mellényügy” sikerén felbuzdulva biztosra veszi, hogy a parlamentben is elég harsánykodni. Az LMP pedig már első kezdeményezéseivel megmutatta – ez a politika bizony nem lehet más.

Gesztusokban nem takarékoskodtak az új parlament alakuló ülésén, látszott, hogy nem hiába foglalkoztatják a tengerentúli és hazai reklámgurukat. A fideszesek a Batthyány-örökmécsestől indultak a Parlamentbe, majd annak főkapuja előtt fényképezkedtek.

Mutatni kellett mindennel: ők a legnagyobbak, már-már az egyetlenek.

Pénz vagy fasizmus 

A szocialisták Bibó István szobrától sompolyogtak be az ország házába. Horváth Csaba budapesti polgármesterjelölt úgy érezte, hogy a BKV ingyenessé tétele mellett politikailag is meg kell örvendeztetnie választóit: egy rikító antifasiszta jelvényt tűzött ki zakójára, ezzel tiltakozva Vona Gábor mellénye ellen.

Horváth úr azonban nem elégedett meg ezzel a „divatválasszal” sem; úgy érezte, hogy a magyar Országgyűlés alakuló ülésére a legalkalmasabb kitűznie egy összefonódó magyar és izraeli zászlót ábrázoló jelvénykét. Az emeszpés politikus ugyanis délben Izrael állam megalakulását ünnepelte egy belvárosi szállodában, s a jelek szerint úgy gondolta, hogy ezzel mindenkinek el is büszkélkedik. Meg aztán szavai szerint ez is antifasiszta jelkép…

A fasizmus, vagy legalábbis a Jobbik ellen aztán már nem küzdöttek ilyen ha­tározottan a szocialista képviselő urak és hölgyek, ugyanis elsőre minden további nélkül belementek abba, hogy a szélsőjobboldalé legyen a nemzetbiztonsági bizottság irányítása – cserébe a költségvetésiért.

Hiába, a régi reflexek működtek: ha választani kell a nemzet biztonsága és az állami pénzek felügyelete között, nem nehéz a döntés. Aztán, amikor a botrány hatására mégis cserélni kellett, azt is szánalmasan tették, a „jó és bölcs”, az „ostoba marakodó kölyköket felügyelő osztályfőnök” szerepét átadva – a Fidesznek.

A Jobbik frakciója templomi imáról érkezett, a Szent Koronára is felesküdött – ez legutóbb Szálasi Ferencnek jutott eszébe a magyar Parlamentben –, majd egységesen ünnepelte Vona zakó alól elővarázsolt gárdista mellényét. Ez a ruhadarab majdani alkotmány- és törvényváltozást is feledtetett a „politikai szakértők és közírók” szemében, s a játékba belementek a parlamenti politikusok is. S miközben mindenki a demokráciát védte egy fekete mellény ellen, a Jobbik képviselői elkezdték belakni a Parlamentet. Azonnal rájöttek, ugyanezt tehetik itt is, mint az utcán, mindössze itt verbálisan és fizikailag kell döntögetni a kukákat. S itt ezért ráadásul még legális fizetést is kapnak…

Új politika

A Lehet Más a Politika tagjai a nemzeti kokárdát kombinálták a BKV-zöld szalaggal, az Országgyűlésbe is „zölden”, gyalog érkeztek. A képviselő úr és hölgy megszólítás, az ingyen laptop és iroda, az állam által fizetett titkárok és titkárnők hada persze már az alakuló ülés előtt átalakította világképüket. Az LMP-s politikusok vérre menő küzdelmet folytattak minden egyes bizottsági posztért és fizetésért. A „más politika” valósággá válását jól tükrözi egyik első törvényjavaslatuk: emeljék fel (!) a pártok választásra szánt pénzkeretét egymilliárd forintra. Némileg profánul: úgy küzdjünk a korrupció ellen, hogy legálisan lopunk többet. Eredeti, szabaddemokratákat idéző idea…

Forradalmi változásokat a Fidesz is meghirdetett, s kellő lendülettel neki is látott megvalósításukhoz. A biztos kétharmad tudatában még demokratát is lehetett játszani, igaz, a három ellenzéki pártnak az egymással való marakodás után már alig maradt ideje az ország dolgainak megtárgyalására.

Ez a képlet tökéletesen megfelelt és gyaníthatóan a jövőben is meg fog felelni Orbánék elképzeléseinek. Az emberek tehetetlen és önző ellenzéket, de határozott és tenni akaró kormányzatot lássanak.

A határozottság első körben persze náluk is parlamenti funkciókat és az új kormányzati struktúra helyeinek elosztását jelenti. Mert hát, valljuk meg, attól még nem lesz nagyobb a közbiztonság, hogy belügyminiszternek hívják igazságügyi helyett a rendőrminisztert. S az állam sem lesz olcsóbb, ha felére csökkentjük a miniszterek számát, viszont megtriplázzuk az államtitkárokét.

Első a látvány

Az első törvényjavaslatok is a látványpolitikát szolgálják. Persze, a kisebb parlament szép gesztus, az önkormányzati képviselők számának csökkentése az egész rendszer átalakítása nélkül azonban félő, hogy csak „politikus áthelyezést” jelent. Az természetesen vitathatatlan, hogy a jo­gosítvány megszerzéséhez elvárható az általános iskolai végzettség.  Nyilván az is rettenetesen fontos, hogy már a parlament első tényleges munkanapján szó essék a parkolási rendszer reformjáról. Mindez így egy fillérbe sem kerül, hasonlóan a határontúliaknak megadandó kettős állampolgársághoz. Viszont lényegében nem is sokban változtat a mindennapjainkon, forradalmi, messze ható változásnak pedig végképp nem nevezhető.

Meglehet persze, hogy ez csak a kezdet, az igazi munka csak később következik. Rövidesen csökkentik az adókat, megregulázzák a multikat, s a médiamágnás Fellegi Tamás szétcsap a szintén milliárdos Csányik, Demjánok és Leisztingerek között. Aztán lesz lakásépítés, meg újabb és újabb munkahely. Hiszen ezt ígérték, s ebben akart és akar hinni majd hárommillió magyar.

Szép új parlament!

Régi-új álom!

Régi-új ébredés…

 

Büntessék a hülyeséget!

A gazdasági világválság kellős közepén az új parlamentben előterjesztett egyik első törvényjavaslat a véleményszabadságot korlátozza. A Fidesz-KDNP a Btk-módosítás részeként módosítaná a holokauszt-tagadásról szóló passzust is, és kimondaná, hogy aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Jelenleg azt mondja ki a hasonlóan intelligens és életszerű jogszabály, hogy aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Bármily furcsa, a jelenlegi és a jövendő jogszabály indokai tökéletesen azonosak. A szocialisták és a liberálisok azért büntették volna a holokauszt-tagadást, hogy jó színben tűnjenek fel Nyugaton, s mellesleg eljátszhassák rettenetesen nagy antifasizmusukat.

A kommunizmust azért hagyták, mert ezzel végképp elrettentették volna nyugdíjas szavazóikat. Miközben vélhetni, mást gondolnak. Ahogy Gyurcsány Ferenc kifejtette: „csak az lehet antifasiszta, aki egyben antikommunista is”.

A Fidesz szintén keresi a Nyugat kegyeit, a kommunizmust meg azért kell behozni a történetbe, hogy megszerezzék a Jobbik szavazóit.

Ilyen egyszerű és mélyen erkölcsi alapon gondolkodnak a magyar Parlamentben…

 

Állampolgárság, nem szavazati jog
– kérdések és válaszok –

– Minden határon túli magyar állampolgárságot kap?
– Nem, mindenkinek külön kell kérvényezni az állampolgárságot.

– Miben más ez, mint eddig?
– Mindenki, aki magyar származású – ezenkívül igazolja nyelvtudását, valamint büntetlen előéletét – gyorsabban és egyszerűbben, nagyjából három hónapon belül megkaphatja az állampolgárságot. Eddig bonyolult adminisztráción, több vizsgán, néha évekig tartó procedúrán kellett átesni.

– Szavazhat-e határon túli állampolgár?
– Nem, csak akkor, ha magyarországi állandó lakhellyel rendelkezik. Ez eddig is így volt. Magyarország ügyeiről csak azok szavazhatnak, akik itt is élnek.

– Minden állampolgárnak azonos szociális ellátás jár?
– Nem. Az orvosi ellátásnak vagy például a nyugdíjnak semmi köze az állampolgársághoz. A szociális ellátás állandó lakhelytől, illetve az egyén (társadalom)biztosításától függ.

– Az EU és a környező országok ellenzik a kezdeményezést?
– Nem, az Unió az adott országra bízza, kinek ad állampolgárságot. Ukrajnát leszámítva a környező országok mindegyike uniós tagállam, s a szlovákokat leszámítva senki sem tiltakozik a magyar kettős állampolgárság ellen. Szlovákia ellenállása kizárólag azzal van összefüggésben, hogy június 12-én parlamenti választásokat tartanak, s a szociáldemokrata-fasiszta kormány újra és újra kijátssza a „magyar kártyát”, mellyel szavazókat kíván megszerezni, megtartani.

– Fontos-e a határontúliaknak az állampolgárság?
– Igen, fontos. Azt jelentené, hogy egy nemzetnek, egy családnak a részei. Az állampolgárság jelenleg semmilyen pénzre váltható előnnyel nem jár.

– A határontúliak eleve jobboldaliak?
– Nem! Ugyanakkor igaz, hogy az elmúlt húsz évben a Magyar Szocialista Párt vezette kormányok rendre átverték és kihasználták a határon túli magyarokat, kizárólag játékszerként használva őket az adott országok kormányaival folyó alkudozásban. A határon túlon sem játszódtak-játszódnak le alapvetően más folyamatok, mint Magyarországon.