Cikkek
 

INTERJÚ

Az elméletet nem csak olvasni, terjeszteni is kell!

Beszélgetés Salánki László villamosmérnökkel,
marxista-leninista elektronikus könyvtárak létrehozójával


Salánki László

1953. március 11-én született Budapesten. Apja és testvérei szegénysorban éltek a II. világháború végéig. A felszabadulás után kaptak lehetőséget a felemelkedésre. „Meghódították a tudomány várát” – ahogyan akkoriban mondták. Sikeresen diplomáztak. Édesapja, Salánki Antal matematika tanár és párttitkár lett a Szász Ferenc Középiskolában, nagynénje magyar szakos tanár, nagybátyja a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanított filozófiát. A szocialista rendszerben felemelkedett család gyermeke Salánki László. Az Ikarusznál, majd az EMG-ben dolgozott. Közben a Kandó Kálmán Főiskolán villamosmérnöki végzettséget szerzett.

Lelkes, nagy munkabírású ember. Nélküle szegényebb lenne az Internet és mi, akik olvassuk azokat az alapvető műveket, amelyek nélkül képtelenek lennénk a harcra.

Salánki László szegény családból származik, olyan családból, melynek a szocializmus adott lehetőséget a felemelkedésre. Tehetségük és elszántságuk eredményeként szinte mindenki diplomát szerzett közülük. Salánki László a rendszerváltás után szembesült a ténnyel: ideológiai ismeretek nélkül szinte lehetetlen küzdeni a kommunista eszméért. S nem csak önmagára gondolt: olvasmányait elérhetővé tette az Interneten, elektronikus könyvtárakat hozott létre, hogy mindenki gyorsan, s ingyenesen hozzáférhessen a legfontosabb anyagokhoz.
Kövessük példáját! Olvassuk, terjesszük a marxista-leninista tanokat!  

Hogyan került a mozgalomba?

– Az Ikarusznál dolgoztam, mikor KISZ-tag lettem, az EMG-ben léptem be a Munkásőrségbe, s hamarosan az MSZMP tagja lettem. Természetes folyamat volt. 1989-ben nem léptem be az MSZP-be, de máshova se. Akkor még nem tudtam, hogy ez ellenforradalom…

– Végül rájött....

– Igen. Apám és nagybátyám ezt azonnal felismerték, de nem volt már erejük tiltakozni. Én kissé közömbös voltam, és a munkámon kívül nem nagyon érdekelt semmi. Nagybátyám rázott fel igazán. Olvastam az írásait, amelyek nagyon megragadtak.

Amikor az Interneten megtaláltam a Munkáspárt honlapját, nem hittem a szememnek, és nagyon megörültem. Internetes fórumokon próbáltam védeni a kommunista eszmét, de kevés volt a tudásom. Kapitalista viszonyok között alapos felvértezettség szükséges, más módszerek, mint a szocializmusban. Ekkor történt politikai ébredésem.

– A „kevés tudástól” hogyan jutott el az első elektronikus könyvekig?

– Kaptam nagybátyámtól néhány marxista tankönyvet. Sokat olvasgattam, és az jutott eszembe, hogy jó lenne, ha ezt mások is olvasnák. Beszkenneltem, és feltettem az Internetre. Akkor még kevés ingyenes tárhely volt, ezért Word dokumentumokat készítettem a kisebb méret végett. Május elsejéken próbáltam terjeszteni, kezdetben floppy lemezen, majd évekkel később CD-n. A 2000-es esztendő környékén már húsz könyvnél tartottam. A Marx Károly Társaságot is látogattam, sok érdekes élményben volt részem. A szétválás után én a Magyar Kommunista Munkáspárt támogatója maradtam.

– A Kádár János Marxista Elektronikus Könyvtár az Ön alkotása?

– Az Interneten népszerűsítettem a könyveket, és az ott fellelhető marxista jellegű honlapok figyelmét is felhívtam rájuk, leveleket küldtem. Az ateista honlap tanácsára elvittem az anyagaimat az Országos Széchenyi Könyvtárba. Nagyon korrekt módon viselkedtek, pozitív választ küldtek. Évente újabb verziókat küldök postán. Sikerült a www.extra.hu-n megalakítani a Kádár János Marxista Elektronikus Könyvtárat, ami sajnos március 15-én megszűnt. A könyvek azóta új helyen találhatók, a www.marx.at.hu-n és a www.marx.on.hu-n.

A régebbi könyvtárak egyéb helyeken is elérhetőek, például a marx.mlap.hu helyen.

– Milyen a viszonya a vallásokhoz?

– Materialista vagyok, és keresem a valódi okát a világ bajainak. Nagyanyám erősen vallásos volt, és igen jólelkű szegény cseléd. Írogatott, és az ő gondolatai is bennem vannak. A világháború idején kérdezte: „Hol vagytok, igaz lelkek?” Ahogy nagyanyám, én sem szeretem az ember megalázását. Baloldaliságom is innen ered. Nagy csodálattal adózom a Szikra kiadványok megalkotóinak, mert nagy munkát végeztek. Kérek mindenkit, akinek számítanak ezek a művek, hogy mentsük meg őket az új szocializmusnak! Ezek a könyvek nem veszhetnek el, mert „Munka hadának a lépte dobog”.

Édesapámnak ez volt a kedvenc dala. Ez a szellemiség határozta meg a környezetet, ahonnan jöttem, s amelyet magamnak is alkotok.