Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Veletek vagyunk, görögök!

Aleka Papariga Elvtársnőnek
a Görög Kommunista Párt főtitkárának

 Athén

Kedves papariga elvtársnő!

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt nevében a legmélyebb szolidaritásunkról biztosítjuk a görög munkásokat, akik harcot folytatnak azon munkásellenenes intézkedések ellen, amelyeket Görögországban hoztak a tőkés válságból való kilábalásra hivatkozva.

Teljes mértékben támogatjuk a Görög Kommunista Párt politikáját ebben a kérdésben. Az Akropolisz jelképes elfoglalása határozott felhívás Európa minden munkásához: egyesüljetek, és keljetek fel a multinacionális tőke terrorja, a burzsoá nemzeti kormányok arrogáns politikája ellen!

Nem akarunk úgy élni, ahogyan az európai tőkések diktálják nekünk! Nem akarunk fizetni a tőkés kormányok bűneiért és hibás politikájáért! Nem akarjuk a gazdagok Európai Unióját! A népek Európáját akarjuk! Szocializmust akarunk! Azt akarjuk, hogy minden európai munkás internacionalista harcban fogjon össze a tőke ellen.

Szolidaritásunkat fejezzük ki a Görög Kommunista Párttal, a PAME szakszervezeti tömörüléssel, a görög munkásosztállyal. Európa népei, keljetek fel!

 

Elvtársi üdvözlettel: 

Thürmer Gyula
a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke

 

Álbaloldal áltüntetése

12 szervezet – 27 tüntető. Ez a mérlege a mai görög sztrájkolók melletti szolidaritási akciónak, amelyet több, magát baloldalinak nevező csoportocska és gittegylet hirdetett meg a görög nagykövetség elé. A korrektség kedvéért szerepeljen itt a nevük: ATTAC Magyarország, Civil Parlament, Európai Feminista Kezdeményezés – Egy jobb Európáért, Fiatal Baloldali Unió, Magyar Egyesült Baloldal, Magyar Ifjúsági Közösségi Szervezet, Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány, Marx Károly Társaság, Szociális Charta 2008, Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal is.

Mi a közös bennük? Többek között az, hogy mindegyik antiglobalista baloldalinak tartja magát, de valójában olyan fantomszervezetek, amelyek mögött nincs valós tagság, mozgósító erejük a nullával egyenlő. Hogy pontosak legyünk, meg kell jegyeznünk, hogy vagy öt fiatallal képviseltette magát az MSZOSZ is, akik úgy látszik, a görögök mellett képesek kifejezni szolidaritásukat, de ha a magyar dolgozót éri igazságtalanság, már nem ennyire harcosak.

Térjünk a lényegre! Mint köztudott, a görög dolgozókat a PAME szakszervezet vezeti a harcba, amely viszont a Görög ÍKommunista párt, azaz a KKE abszolút támogatását élvezi. Nem véletlenül lobognak a gö­rög ut­cákon a vörös zászlók, és nem vélet­len, hogy a KKE sarló-kalapácsával díszített transzparensét feszítették ki a görög kommunista munkások az Akropoliszra Peoples of Europe, RISE UP felirattal.

Mégis, a magyar „szolidaritási akción” egy szó nem hangzott el a görög munkásmegmozdulások fő motorjáról, a PAME-ről, és magáról a görög Kommunista Pártról, a KKE-ről sem. A félórás rendezvényen a felszólalók száját nem hagyta el sem a „kommunista”, sem az „osztályharc” szó, mintha ezek a fogalmak ismeretlenek lennének Magyarországon. Mint mindennek, ennek is oka van: a KKE elítéli és megveti az eurokommunista irányvonalat, az opportunista Európai Baloldali Pártot és csatlósait, valamint az olyan, MSZOSZ-hez hasonló megalkuvó szakszervezeteket, amelyek szavakban ott állnak a munkás mellett, a gyakorlatban nem. A PAME harcos szakszervezet, kommunista szakszervezet, valódi érdekvédelmet ellátó szakszervezet, a görög kommunista párt pedig forradalmi, marxista-leninista élcsapat, amely nem altatja a dolgozókat olyan hangzatos jelszavakkal, mint a „baloldali összefogás”, nem csinál értelmiségi vitaklubot a pártszervezetekből, hanem radikális kiállással ott vonul a görög dolgozó, a görög munkás, a görög pedagógus és nyugdíjas mellett az utcán. Ez a fajta szellemiség messze távol áll az EPB politikájától. Sőt! Így most már érthető, hogy az EBP magyar szószólója Vajnai Attila, miért éltette az osztályharcban álló KKE helyett a megalkuvó Európai Baloldali Pártot, és miért üdvözölte oly széles mosollyal az egyébként impotens MSZOSZ küldöttségét, ahelyett, hogy a rendezvény valóban a görög dolgozókkal szövetséges KKE-ről és PAME-ról szólt volna.

cs.m.