Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

KIVEL SZOLIDÁRIS AZ MSZOSZ?

A görög munkásság bátor és kemény harcával hetek óta rengeteg fejtörést okoz a görög tőkének, és persze a tőkés Európának is. Tüntetnek, szervezkednek, a kommunisták elfoglalják az Akropoliszt.

Május 5-én itthont „számos társadalmi szervezet, szakszervezet és párt támogatásával” a görög követség elé vonultak. Az idézet nagyjából azt jelenti, hogy ott volt a „Munkáspárt 2006”, a Zöld Baloldal, a Magyar Egyesült Baloldal, és más szervezetek, amelyek vezérkara lényegében ugyanaz a néhány fős kör. A híradások szerint 30 fő. A képeken még ennyi sem látszik. De az érdekes nem is ez. Ezek a szervezetek, akárhány néven is jelenjenek meg, nem lesznek többen. Az érdekes, hogy ezúttal az MSZOSZ melléjük állt.  Az MSZOSZ a legnagyobb tömörülés, saját adataik szerint 200 ezer körül van a taglétszámuk. Nem értem! Ha tényleg szolidárisak, akkor ők hol voltak? A harminc résztvevő között elbújtatva? Jó, a munkás nem ér rá! De miért nem jöttek el az MSZOSZ és az MSZOSZ-hez tartozó szakszervezetek fizetett vezetői? Máris több százan lettek volna. Tisztelettel kérdezem: ha holnap a görög tőkések leverik a görög munkásokat, vajon jobb lesz a magyar munkásnak? Jobb lesz a magyar szervezett dolgozóknak? Vajon az európai tőke nem azért hajlandó tízmilliárdokat összedobni, hogy elfojtsa a görög munkásság lázadását, és ezzel együtt megelőzze a tűz továbbterjedését?  Kivel szolidárisak voltaképpen az MSZOSZ vezetői és a felsorakozott „baloldali” szervezetek? A görög tőkéssel vagy a görög munkással?

ELVESZETT SZÜZESSÉG

Nem tudom, ki találta ki, Lázár János maga, vagy valaki más, de zseniális húzás volt. A Fidesz meglepte az ellenzéki pártokat: fiúk, ne izguljatok! Most már demokrácia van, illetve rosszul mondom, nemzeti együttműködés van, úgyhogy ti mondjátok meg, hány bizottságot akartok a parlamentben, na meg hány elnöki, alelnöki helyet! Bejött! A Fidesz ezzel elérte, hogy a parlamenti pártok nem őt cseszegetik, vagy legalábbis nem annyira, hanem egymást. Azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy a Fidesz osztja a lapokat. Az ellenzéknek kevés lap jut, s azokért egymással kell marakodniuk. Az MSZP és az LMP mindjárt össze is veszett, mindegyik magának akar többet. A Jobbik nem nagyon szólhat bele, de álmaikat azért elmondták. Például, hogy ők szeretnék a külügyi bizottságot vezetni. Aztán nagyon megörültek annak, hogy ők elnökölnek majd a nemzetbiztonsági bizottságban. Nem is értem, szegény Vona Gábornak nem mondta senki, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnökének lenni jól hangzik, de semmit sem ér. A titkosszolgálatok nagyon udvariasak lesznek vele, bár ez sem biztos, de nem mondanak el semmit, amit úgy egyébként ne tudna. De nem is ezért volt a Fidesz húzása zseniális. A Jobbik és az LMP, amelyek azzal büszkélkedtek a kampányban, hogy ők nem olyanok, mint a parlamenti pártok, most már szinte olyanokká váltak. Ahogy beléptek a parlamentbe, már nem az volt a lényeg, hogy a népnek nagyobb szerepet kell kapnia sorsa eldöntésében. Egy fenét! A lényeg most az, hogy hány emberük fog nagyobb fizetést és nagyobb költségtérítést kapni, mennyit lehet leszámlázni a parlamentnek abból, amit eddig a pártok maguk fizettek, mennyit villoghatnak a médiában. A bizottságok ugyanis csak a díszletek a demokrácia színházában. A Jobbik és az LMP megkezdte lassú, de biztos beolvadását a tőkés demokráciába. Elvesztették szüzességüket. Már amennyiben eddigi szüzek voltak. Úgy értem, politikailag.

HÓDÍTSUK MEG AZ INTERNETET!

Meg kell hódítanunk az internetet, a modern technika vívmányait. A kapitalistákat saját fegyverükkel kell legyőznünk! Nem tagadom, én mondtam május elsején, és így is gondolom. „Nem igaz, hogy a Munkáspárt csak az idősebb korosztályt tudná megszólítani!” Ezt már nem én mondtam, hanem a múlt héten egy fiatalember írta nekem, szinte igazolva e gondolat fontosságát. Természetesen az interneten írta. Hol is írhatná manapság másutt? Majd így folytatta: „hiába tartja a média Önöket burokban, Önök megfelelő Internetkampánnyal jobban fölkelthették volna az ifjúság figyelmét. Nagyon kedves barátomat példának okáért az első lakáshoz való jutás alkotmányos jogi ötlete magával ragadta. Természetesen nem az „állam bácsi mindent megad” koncepció a követendő, de igenis az első lakás és az első munkahely járjon mindenkinek!” Fiatal levelezőtársamtól bírálatot is kaptam. Miért nem terjesztettük az interneten a szolnoki kampányzárón elhangzott beszédemet, amikor az egy jó és világos beszéd volt, jó gondolatokkal? Miért nem élünk eléggé azzal a lehetőséggel, amit az internet kínál, miért nem akarjuk, hogy egy-egy jó gondolatunk „robbanásszerűen rövid időn belül” elterjedjen? Igaza van, ezt kell tennünk. Ezt fogjuk tenni. Mindenkit kérek, segítsen ebben!

A Munkáspártért, a forradalomért!

THÜRMER GYULA