Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

AGITÁCIÓVAL ÜNNEPELTEK MAKÓN ÉS ÚJSZEGEDEN

Dolgozzunk folyamatosabban a párt ismertségének és nyilvánosságának növeléséért! – hangzott el múlt héten, a választási munkát értékelő megyei elnökségi ülésen, Szegeden.

A Munkáspárt láthatóvá tételének soros lehetősége volt május elseje, a munkásmozgalomnak, a természet megújulásának és az anyák napi köszöntésnek az ünnepe.

Makón, a Maros-parti üdülőövezetben a Munkáspárt egyedüli pártként mutatkozott be a majálisozó sokaság előtt. Barátok, kételkedők és szimpatizánsok számosan álltak meg beszélgetni a párt aktivistáival, azért is, mert a párt jelöltet állított a makói választókerületben, s ez hírnevet szerzett a helyi szervezetnek.

Szegeden, immár hagyományosan az újszegedi ligetben – a polgári pártok és szervezetek sorában – egyedül a Munkáspárt standján lebbent meg a tűző napsütésben a nemzeti zászló mellett a munkásság, az osztályharc vörös zászlós szimbóluma. A közel harmincezres tömeg látta, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt van, lesz és dolgozik. A gondosan összegyűjtött pártkiadványokat, a Front röplapjait vitték, olvasgatták az érdeklődők, akik közül sokan elbeszélgettek a párt ásotthalmi és szegedi aktivistáival.

Ne engedjük május elsejét álbaloldali frázisokba, vurstliba, virslibe, vattacukorba fullasztani! – hangzott el. Ezzel sokan egyetértettek, mások bólogattak, néhányan csak elraktározták a hallottakat.

Sokan meggyőződéssel, mások szorongással vagy vitatkozva, de magukkal elvitték az aktivisták azon visszatérő mondatát, hogy csak „elitcsere” történt a választáson, a munkásnak, a bizonytalan jövőjű fiatalnak, a kisnyugdíjasnak nem lesz jobb. A leszámolás, az elszámoltatás, a nacionalista frázisok nem hoznak nagyobb, pláne nem biztos kenyeret.

A tőke a kapitalista rendszert nem a dolgozók javára találta ki!

MAJÁLIS SZOLNOKON ÉS MISKOLCON

A választásokon a Munkáspárt Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tudott listát állítani. A voksolás végével azonban nem állt meg a munka, a május 1. egyben ünnep és lehetőség a párt további népszerűsítésére. Szolnokon Bencsik Mihály megyei elnök vezetésével a Tiszaligetben mondták el, hogy mit akar a Munkáspárt. Miskolcon a hagyományoknak megfelelően a Csanyikban ünnepeltek a kommunisták. A majális előtt megkoszorúzták a munkásmozgalom mártírjainak állított emlékművet. Az ünnepségen Budai Ferenc megyei elnök elmondta: A megújuló Munkáspárt az elkövetkezendő négy évben is harcolni fog a dolgozók jogaiért. Mert az nem létezik, hogy mindenki képviselve legyen, csak a munkás nem; az, aki felépítette és működésben tartja az országot.

Megemlékezés Orosházán 

Hosszú évtizedek óta minden évben április 30-án megemlékezés, koszorúzás és fáklyás felvonulás emlékeztet az 1891-es agrárszocialista mozgalom orosházi véres eseményeire. A 119. évfordulón a megemlékezők tisztelegtek 1891 hőseinek dicsősége előtt, akik annak idején nem tűrték tovább az akkori úri hatalom, a nagybirtokosok, zsírosgazdák kegyetlen kizsákmányolását.

A megemlékezésen és a fáklyás felvonuláson részt vett a Munkáspárt orosházi szervezete is. A tiszteletadás koszorúját az 1891-es emlékműnél Németh József KB-tag, valamint Lipcsei Istvánné és Fülöp Péter, a helyi elnökség tagjai helyezték el.

Sajnálatos módon idén a városi Fúvószenekar nem adott térzenét. Szomorú, hogy május elsején a város vezetése sem a közterületeken, sem a főbb útvonalakon nemhogy vörös zászlót, de még a nemzeti lobogót sem tűzte ki.

 

A spirálfüzet titka

A választási munka tapasztalatait összegezték a múlt héten a Baranyai megyei elnökség tagjai Gelb Zoltán megyei elnök vezetésével. Jelen volt Thürmer Gyula, a párt elnöke is. Mint ismeretes, a Munkáspártnak a megyében egy választókerületben, Mohácson sikerült jelöltet állítani. A pártmunkát rendszeresen kell végezni – fogalmazta meg Ódor György, a Munkáspárt mohácsi vezetője, képviselő-jelölt. A térséghez Mohács városán túl 58 település tartozik. Az elmúlt négy évben folyamatosan végeztük a munkát – mondták el a mohácsiak. Feljegyeztük, hogy kikkel találkoztunk, kikkel volt kontaktusunk, és beírtuk őket egy spirálfüzetbe. A választásokra volt egy olyan lista, vagy ahogyan mondják, adatbázis, amely alapján el tudtunk indulni. Enélkül nem megy!

Több felszólaló elmondta, hogy a személyes példamutatás nagyon fontos. Ódor György 350 cédulát hozott a közösbe. Ki-ki erejéhez és lehetőségeihez mérten dolgozott, de mindenki tette a dolgát.

 

Ódor György elmondta: mindenkit megdicsértünk a munkájáért. Nem zártunk ki senkit, de két ember önmagát zárta ki a pártból, mivel tagdíjat se fizetnek, és még a saját cédulájukat se adták oda. Ilyenekre nincs szükség!

A Munkáspárt politikája helyes, világos, egyértelmű. A gond nem ezzel volt. Ez volt az értekezlet közös véleménye. A gond ott volt, hangsúlyozták a mohácsiak, hogy a megyei vezetés nem választotta ki egyértelműen a másik választókerületet, amely szükséges lett volna a megyei listához. Hol az egyik, hol a másik kerületre esett a választás, s ami a legfontosabb: nem történt meg az erők átcsoportosítása. Mindenki tudta, hogy a pécsi szervezet gyenge, ennek ellenére a megyei elnökség nem szervezte meg, hogy a mohácsi, komlói, siklósi párttagok menjenek segíteni. Mi, mohácsiak is követtünk el mulasztást, mondta a helyi elnök. Örültünk, hogy megállítottuk a jelöltet, és kevesebb figyelmet fordítottunk a választók meggyőzésére.