Cikkek
 

AKTUÁLIS

Munkásünnep világszerte 

Százezrek vonultak fel a világ városaiban szombaton, hogy a munka ünnepén több munkahelyet, jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követeljenek. A görög fővárosban a szakszervezetek arra igyekeztek felhasználni a május 1-jei demonstrációt, hogy tiltakozzanak a küszöbön álló megszorító intézkedések ellen, de a demonstráció zavargásba torkollott. Az athéni rohamrendőrök néhány tüntető „spontán provokációjára” reagálva nekirontottak a Görög Kommunista Párt vezette felvonulóknak is. Összecsapások voltak Szalonikiben is. A törökországi Isztambulban legalább 150 ezren gyűltek össze a belvárosi Takszim téren. A több mint 20 ezer rendőr által vigyázott esemény különös győzelmet jelent a török szakszervezetek számára, mivel a hatóságok először engedélyezték a téren való tüntetést 1977 óta, amikor 34 ember vesztette életét, miután a rendőrség a tömegbe lőtt. Oroszország városaiban jóval több, mint egymillió ember vett részt a felvonulásokon és nagygyűléseken a politikai pártok és szakszervezetek szervezésében.

A kommunisták harcos jelszavakkal, vörös zászlók alatt vonultak fel, miközben a kormányzat és a szakszervezetek egyszerű népünnepélyt igyekezett csinálni május 1-ből. A Gázai övezetben több mint kétezer palesztin tüntetett, az övezet izraeli blokádja ellen tiltakozva. Baloldali mozgalmak felhívására a tüntetők - férfiak és nők vegyesen - az erezi átkelőhöz vonultak vörös és palesztin nemzeti zászlót lobogtatva. Havannában több százezren vonultak fel a Forradalom terén. Bolíviában Evo Morales baloldali elnök ismét május 1-jére időzítette egy újabb államosítás bejelentését: ezúttal négy áramszolgáltatót vont a kormány ellenőrzése alá.

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 334-1509; Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu