Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

POLGÁRI MOL 

Ez igen! Még meg sem alakult az új Fidesz-kormány, de a Nagy Ügynek máris vannak lelkes harcosai, akik nem lacafacáznak, hanem cselekednek. Ki-ki a maga helyén, ahova az Eszme, a Párt, vagy nem tudom kicsoda, állította őket. A múlt héten a MOL igazgatótanácsából kirúgtak néhány szocialistát és beraktak néhány Fidesz-barátot. Ezek olyan úgynevezett külső igazgatók, mert ugye vannak belső igazgatók is. Itt van mindjárt egykori Fazekas-béli iskolatársam, Akar Laci, aki leelőzött a gimnáziumi KISZ-titkárválasztásnál. Nos, ő 2009-ben 13 587 000 forintot keresett a MOL egyik külsős igazgatójaként. Kemenes Ernőt még a grószi időkből ismerem, ugyanis Grósz Károly csinált belőle Tervhivatal-elnököt. Képzeld el: ő is ennyit kapott! Csányi Sándor, aki ugyancsak külsős igazgató, és mellesleg az OTP vezére, és kis hazánk egyik leggazdagabb embere, bizonyára többet tett le az asztalra, ezért is érdemelt meg évi 21,3 milliót. Na  már most Csányi marad, nyilván ő kell a Fidesznek. Akar Laci és Ernő bácsi, meg huss! Be is hoztak helyükre két munkásembert, már úgy értem, a Fideszért munkálkodó embert, Járai Zsigmondot, aki volt már Fideszes pénzügyminiszter, MNB-elnök. Szegénynek az elmúlt években a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. elnökeként kellett megkeresnie a betevő falatra valót. A cég alapítói között egyébként olyan kiválóságok vannak, mint Martonyi János korábbi és leendő külügyminiszter. Igazgató lett Parragh László úr is, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nem tudom, van-e tagkönyve, de a szíve a jobboldalon, akarom mondani, a Fidesz-oldalon dobog. Nem akarok ünneprontó lenni, de azért megkérdezem: ez már a „nemzeti együttműködés” rendszere, vagy csak túlkapás?

 KATASZTRÓFAHELYZET, DE NEM EGÉSZSÉGÜGYI 

Még ilyet se hallottam, de szerintem olvasóink se nagyon. Az egészségügyi miniszter a múlt héten egészségügyi katasztrófahelyzetet rendelt el Tapolcán. Ne ijedj meg, nem tört ki az ebolajárvány! Egész egyszerűen arról van szó, hogy Kern József úr Medisyst Kft. elnevezésű cége kijelentette, hogy a tapolcai kórház ezentúl őt nem érdekli, nem jött be az üzlet, visszaadja a babaruhát. Tudod mi az érdekes? Az, hogy Kern József úr ezt megteheti. Ilyen szerződést kötöttek.

Nem értem, hogy miért nincs ilyenkor egy rögtönítélő bíróság. Végül is katasztrófahelyzet van. Nem értem, hogy miért nem osztanak azon nyomban száz év börtönt. Én lecsuknám azokat, akik ilyen szerződést kötöttek, és melléjük azokat is, akik tudtak róla, akik engedélyezték.

Hányszor elmondtuk mi is, és minden normális ember, hogy az egészségügyet, mint rendszert, s a tapolcai kórház ott maga a rendszer, nem lehet privatizálni. Nem lehet, mert ez lesz a vége. A tőkés cégnek nem éri meg, a kapitalista céget pedig szemét módon csak a pénze érdekli és nem a betegek sorsa.

Könyörtelenül megbüntetném azokat a felelőtlen, tisztességtelen hivatalnokokat, akik a tapolcai kórházat odaadták egy olyan cégnek, amely az Egerben és másutt már leszerepelt HospInvestből vált ki. Ki tudott a mostani kormányból erről a szemétségről? Miért nem kötelezi a kormány Kern urat, hogy saját pénzéből fizesse a tapolcai kórházat? Pénze biztosan van, hiszen nem egy cége van, s a hírek szerint ő áll az új típusú influenza elleni oltás gyártása mögött. Tudod, ez az, amit a kormány ötven évre államtitoknak minősített. Persze, mondhatjuk, hogy ilyenek a magyar közállapotok. Igaz, ilyenek! De többről is van szó! Ez a kapitalizmus. A törvény a tőkét védi, nem az számít, hogy mi a jó, mi az ésszerű, a pénz, a haszon számít. Ja, és persze, a beteg sem számít. Ezek az urak, akik sajnos most nem kapnak száz év börtönt, olyan egészségügyet szeretnének, amely gazdagabbá teszi őket. A sok beteg Tapolcán és másutt csak nyűg, veszteséget termelő teher.

 OLVADNAK A VILLAMOSSÍNEK 

Olvadnak a villamossínek. Nem Afrikában, még csak nem is valahol Szicíliában, hanem nálunk. Érted? Itt, Budapesten! Nem nyári kánikulában, nem, most! Május elsején nem jártak a villamosok a 18-as, 19-es és a 41-es villamosok vonalán a Szent Gellért tér és a Döbrentei tér között. Mindjárt kaptunk magyarázatot is. Vitézy Dávid úr, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője szerint „vágánykivetődés” történt. Ezen a szakaszon úgynevezett nagypaneles vágányok vannak, és nincsenek lerögzítve a sínek, ezért, ha a karbantartásuk nem megfelelő, hő hatására felpúposodhatnak. Érted te ezt? Vitézy úr egy civil szervezet embere. Nem a BKV nyilatkozik, nem a fővárosi önkormányzat, hanem egy civil szervezet. Igaz, megszólalt a BKV fődiszpécsere is, aki bejelentette, hogy a hibát elhárították. De tényleg elhárították? Lehet, hogy az igazi hiba nem is a sínekkel van?

THÜRMER GYULA