Aktuális Cikkek
 

VÉLEMÉNY

GÁRDISTÁK A PARLAMENTBEN?

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért elnöke egy minapi interjújában megígérte, hogy pártja képviselői a Gárda formaruhájában fognak a magyar parlamentbe bevonulni. E félelmet keltő, verbálisan terrorizáló hatású kijelentésével elődeinek és példaképeinek gyakorlatát kívánja – a demokrácia feltételei között – meghonosítani. Hitler nemzetiszocialistái (1933) és Szálasi nyilaskeresztesei (1939) pártjuk egyenruhájában jelentek meg a törvényhozás házában, nem kis riadalmat gerjesztve a mérsékeltebb honatyák között.

Nagy kérdés, mit fog tenni a parlamenti őrség a Ház kapujában, látva a szokatlan és törvénytelen felvonulást. Nyilván azt, amire felülről parancsot kap. Az ilyen jelmezek viselése törvénytelen, hiszen a Legfelsőbb Bíróság jogerőre emelte a Magyar Gárda betiltását. Az újnyilasoknak éppen a parlamentben kell tüntetően semmibe venniük a törvényességet?

Rossz ómen!

Egyesek azzal nyugtatják magukat, hogy Orbán a renitenskedő szélsőségeseknek két pofont ígért „rosszalkodásuk” esetére, má­sok az Európai Unióra hivatkoznak, amely – reményeik szerint – nem fogja tűrni a nyugalmat fenyegető elemek randalírozását.

Ami Orbán Viktort illeti, óvatosan kell kezelni megnyilatkozásait, mert mindig hatalmi érdekei határozzák meg, mit kell tennie adott esetekben.

Akár az LMP, akár a Jobbik fogja a mérleg nyelvét játszani, figyelembe kell vennie riválisainak kívánságlistáját. Amennyiben Vonáék zsarolni fogják a Fideszt kalandor követeléseikkel, az ifjú titánok kénytelenek lesznek engedni, ha hatalmukat tartani akarják. Talán még elibe is mennek Vonáéknak, hogy kifogják a szelet a Jobbik vitorlájából.

Ezt tették Imrédy Béláék és Teleki Pálék a nyilasok nyomulásakor a harmincas évek végén, a negyvenes évek elején. Természetesen ilyen „mérlegre” Orbánnak csak akkor lesz szüksége, ha nem sikerül elnyernie a kétharmados többséget. Kétharmados többség birtokában olyan „orbáni” diktatúra jön, amit igen nehéz lesz összhangba hozni a polgári demokrácia játékszabályaival. Ami pedig az Európai Uniót illeti, meg kell gondolni, a Jobbik vezérkara nem fogja-e szorgalmazni Magyarország kiléptetését az Unióból, szabad kezet biztosítva ezzel magának az önkényuralom kiépítéséhez?

A parlamenti őrség akkor járna el helyesen és törvényesen, ha az egyenruhás nyilasokat nem engedné be a Ház falai közé, egy betiltott szélsőséges szervezet egyenruhájában, legyen szó akár megválasztott és eskü előtt álló parlamenti képviselőkről is.

Ez Orbán Viktor demokráciájának első vizsgája lesz.

HEGEDŰS SÁNDOR

Multi zsebében dagad a győri keksz!

2010. április 20-án, délelőtt 10 órakor felrobbantották a 110 éves győri kekszgyár kéményét. Megszületett a tőkés racionalizálás, korszerűsítés poros-penészes gyümölcse. A közelben lakók tüsszentettek párat a magyar édesipar fellegvárának a temetésén.

Balaton szelet, Pilóta keksz, Negró – Isten veletek! Na nem egészen! A Győri márkanév maradt, csak a termékek skálája szélesedett – és tegyük hozzá – romlott.

Ezt mi, fogyasztók tudjuk! De ezt vesszük, ez van. Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban gyártják manapság a híres győrit.

A közel ezerfős magyar szakembergárda – úgy látszik – nem volt elég szakképzett és olcsó az éhes multinak. Már csak a cukorkagyártás maradt Győrben, egy rettenetes ipari bodegában, ahol jórészt idős nénik szaggatják a masszát.

A gyár létjogosultságát leginkább története igazolja. Több mint 100 esztendeig versenyképes termékekkel büszkélkedhetett. Volt mit meglovagolni a racionális gondolkodású multinak!

1900-ban Koestlin Lajos megvásárolta Back Hermann, győri malomtulajdonostól a már nem üzemelő győrszigeti biscuit gyárat, és 50 emberrel elkezdte a gyártást.

1950-től Győri Keksz- és Ostyagyár Nemzeti Vállalat néven működik tovább a könnyűipari minisztérium döntése nyomán. Sok minden történik, a háborúk is végigsöpörnek Magyarországon, de a gyár talpon marad, és a szocialista rendszerben hatalmas mennyiségben ontja az édességet.

1963-ban a Magyar Édesipari Vállalat 4. számú vállalata lesz, és öt éven belül újabb gyárat csatolnak hozzá. 1980-tól már a Negrót is gyártják.

A rendszerváltás azonban derékba töri a sokat megélt híres üzem sorsát. Átkos pecsét kerül életére 1991-ben, mikor az United Biscuits privatizálja.

2003-ig még 800 főt foglalkoztatott az üzem, de a multi felesleges kategóriába sorolta őket.

Persze volt a városban cukor-, gyufa-, növényolaj- és ecetgyár is, de minden a múlté.

A legtöbbre már csak a helytörténészek emlékeznek, és a jobb időket megélt idős emberek. Az egykor dinamikusan fejlődő városban a 2000-es évek elején drasztikus elbocsátások történtek.

Karcsúsodott a Gardénia Csipkefüggöny-gyár, és leépült a tejipar is.

Mi mára a város szimbóluma? Egy felrobbantott kémény romhalmaza.

Ennyire tehetségtelenek és buták a magyar emberek, hogy nem tudnak kekszet gyártani? Nem.

Harcolni nem tudnak a sajátjukért!

FOGARASI ZSUZSANNA