Aktuális Cikkek
 

TÁRSADALOM

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS A SZABAD VASÁRNAPÉRT

Aláírásgyűjtés indul az unióban, így Magyarországon is, a szabad vasárnapért. A döntés Brüsszelben született, több európai ország kereskedelmi szakszervezete kezdeményezésére. Összesen egymillió aláírást akarnak összegyűjteni azért, hogy legyen egységes európai szabályozás.  
   Azt szeretnék elérni, hogy csak a nyári turistaszezonban, és például az adventi vasárnapokon lehessenek nyitva a bevásárlóközpontok és a szupermarketek. Ha összegyűlik az egymillió aláírás, és az unió elfogadja, hogy a vasárnap szabadnap legyen, csak a trafikok és a benzinkutak maradhatnak nyitva.

   Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vezetője azt mondja, az unió több országában van szabályozás, de általános uniós törvény nincs. Ezért a Brüsszelben megrendezett első Európai Szabad Vasárnap Konferencia résztvevői megegyeztek abban, összegyűjtenek egymillió aláírást, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa korlátok közé.

   Magyarországon a többi európai országhoz viszonyítva “rendkívül liberális” a vasárnapi munka szabályozása, és még ezt sem tartják be a munkáltatók. Ennek köszönhetően az Európai Unió országai közül nálunk dolgoznak a legtöbben a hét utolsó napján. A rendszeres pihenőnapi munka megközelítőleg félmillió embert érint, míg alkalmanként csaknem egymillióan kénytelenek vasárnap is dolgozni. 

   A magyar alkotmány amúgy szavatolja a szabadidőhöz való jogot is…

HARCOLNAK A GYŐRI CSIRKÉSEK

Felfüggesztették a munkát a győri Pannon Szárnyas dolgozói, mert a cég tartozik a bérük egy részével – számolt be a nyugathír internetes portál. A vállalat vezetői ezt követően úgy döntöttek, hogy két hétre leállítják a termelést. A baromfiüzemben jelenleg közel 250 ember dolgozik, napi 8 órában. Többször is előfordult már, hogy a munkások nem kaptak fizetést, van olyan dolgozó, aki mivel az albérletét nem tudta fizetni, másfél hónapja a vállalati öltözőben tölti az éjszakákat.
   – Nehezen tudunk megélni, ez a pénz semmi. Nehéz...

   – És még ezt sem kapják meg?

   – Nem – mondja a könnyeivel küszköd­ve az egyik munkás.

   A győri Pannon Szárnyas dolgozói és családjaik kétségbeesve várják, mi lesz a nagy múltú baromfiüzem sorsa. A vállalat 3 évvel ezelőtt került először komoly bajba, akkor felszámolási eljárás indult a cég ellen. Két éve az új tulajdonossal sikerült felállni a padlóról, és tavaly úgy is tűnt, hogy a gyár talpon tud maradni a hazai élelmiszerpiacon. A vállalat aztán idén februárban indított csődeljárást maga ellen.

   „Uram, értse meg, 600 forintom nincs, hogy a beteg gyerekemnek kiváltsam a gyógyszert. Lepörgött róla” – így Lencse Ferencné.

   A cégnél rendszeressé vált, hogy késve fizettek a dolgozóknak, akik a bruttó 85 ezer forintos bérüket is részletekben kapták meg. Az üzemben 13 éve dolgozó Lencse Ferencné volt az első, aki tiltakozást szervezett a munkások körében.

   „Mindenkinek ki kell jönni az üzemből, le kell állni, mert ez nem mehet tovább, hogy ennyit dolgozunk, pénz nélkül. A mai világban ezt nem lehet megcsinálni. Holott, az asszonyok mondják, hogy így meg úgy, hogy napról napra nem tudnak megélni. És semmibe vettek bennünket! Minden nap megaláztak, tolvajnak bélyegeztek bennünket!” – mondta a munkásasszony. Marika szerint volt olyan kollégája, aki beköltözött a gyár negyedik emeleti férfi öltözőjébe, mert fizetés híján nem tudta fenntartani a bérelt lakását. A cég vezetése a munkásokkal nem, csak a Vasas Szakszervezet győri alelnökével állt szóba. Az érdekképviseleti vezető szerint a Pannon Szárnyasnak olyan magas tartozásai vannak, hogy nincs esély az üzem megtartására. A „harcos szakszervezeti vezető”, Molnár Ákos a következőket volt képes elmondani::

   „A személyes véleményem szerint sajnos a felszámolás a leginkább elképzelhető dolog, ami történni fog. Ilyen esetben felszámolóbiztost rendelnek a céghez, és ugye a bérgarancia-alapból reméljük azt, hogy a dolgozók hozzájutnak a fizetésük egy részéhez.”

   A győri baromfiüzem 70 évig piacvezető volt a csirketermékek magyarországi piacán.

Menekült az amerikai bankvezér

Az Egyesült Államok második legnagyobb jelzálogbankjának vezérét Washingtonban megrohanták a feldühödött hitelfelvevők. David Lowman, a JPMorgan vezérigazgatója kongresszusi meghallgatáson vett részt, és arra kérte az ügyfeleket, hogy beszéljenek vele, ha attól tartanak, hogy a lakásukat elárverezik. Ezután mintegy félszáz hitelfelvevő vált ki a hallgatóságból, és nyolcoldalas dokumentumot adott át Lowmannak, azt állítva, hogy a bank megszegte ígéretét, és nem segített a nehézségekkel küszködő lakástulajdonosoknak. A tiltakozást szervező aktivista később közölte: Lowman nem akart beszélni velük és otthagyta a meghallgatás színhelyét. Bruce Marks úgy fogalmazott, hogy Lowman halálosan megijedt, mivel valójában nem akar a lakástulajdonosokkal beszélni. Az akciót szervező Neighborhood Assistance Corporation of America (NACA) azt állítja, hogy a JPMorgan csatlakozott ugyan a programjához, amely a jelzáloghitelek átütemezésének szab keretet, de decemberben kihátrált az egyezségből.