Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

NEMZETI GYÁSZ

Nagyon helyes, hogy a köztársaság elnöke és egyéb méltóságai kifejezték Magyarország hivatalos részvétét a lengyel elnök halála miatt. Így illik! De, hogy jön ide a nemzeti gyász? Mi közünk van nekünk, magyaroknak a lengyel elnökhöz? Mi sajnálkozzunk azért, mert ők hoztak egy buta döntést, és egy repülőre rakták a lengyel elit színe-javát? Miért kell a magyar gyereket nemzeti gyász címén az iskolában tovább szédíteni? Igen, szeretjük Bem tábornokot, mert a magyar szabadságharc karakán hőse volt. Tisztességesebb és főleg elkötelezettebb forradalmár, mint maguk a forradalom magyar vezetői. De mi köze Bem apónak a mostani lengyel elithez? Lehet, hogy az egész csak azért van, mert a lengyel elnök történetesen Katynba tartott? A lengyel tőkés elit, amely mindig is utálta az oroszokat, hősi eposzt faragott Katyn történetéből. Egy tény: Katynban kivégeztek lengyel tiszteket. A többi az, amit a legkülönbözőbb történelmi időkben a legkülönbözőbb politikai szándékokkal hozzátettek.
   Azt a változatot, hogy a szovjetek lőtték halomra a lengyeleket, nem kisebb személyiség találta ki, mint Joseph Göbbels, a hitleri birodalom propagandafőnöke, a modern tőkés propaganda egyik megalkotója. A háború idején jól jött a fasisztáknak, hogy felpaprikázzák a lengyeleket az oroszok ellen. A háború után jól jött az amerikaiaknak, az USA-ban élő jelentős lengyel emigrációnak, hogy a Szovjetunió ellen lázítsák a lengyeleket. Ebbe a játékba még Gorbacsov is belement, aki saját árulását leplezte azzal, hogy „leleplezte” a szovjet történelem „sötét” foltjait. Gorbacsov feladta a másik verziót, miszerint a németek lőtték agyon a lengyeleket. Ez a verzió most kevésbé szalonképes, még ha igaz is. Végül is minek froclizzuk a németeket, akiknek megvan a maguk bajuk. Nem is értem, miről is vitatkoznak. Az SS minden megmaradt titkos irata a győztesek kezébe került. A szovjet szervek anyagai is megvannak, csak elő kell venni őket. De mást is mondok. Érdemes elővenni a korabeli amerikai és brit titkosszolgálati és diplomáciai jelentéseket. Sok furcsaság fog kiderülni. A brit titkosszolgálat, az MI5 például most hozott nyilvánosságra hét pecsét alatt őrzött titkokat, amelyek szerint a brit nemzet legendás alakja, Sir Robert Baden-Powell, a brit hadsereg altábornagya, a cserkészmozgalom megalakítója meleg barátságot ápolt a Hitler-Jugenddel. Szóval, érdemes meggondolni, hogy miért és kikért kongatjuk meg a harangokat.

GYARMATI MENTALITÁS

A farkastól nem lehet számon kérni, hogy miért olyan, mint a farkas. Ő a farkas, ezért olyan, amilyen a farkas szokott lenni: ragadozó. Amerikától nem lehet számon kérni, hogy miért viselkedik úgy, mint egy gyarmatosító nagyhatalom. Az USA gyarmatosító nagyhatalom, ezért olyan, amilyen: ragadozó. Az USA úgy viselkedik Magyarországon, mintha a gyarmatán lenne. Ez baj, de még nagyobb baj, hogy a magyar elitben is úgy viselkedik, mintha tényleg gyarmat lennénk. A magyar miniszterelnök kezét megköti az IMF, amiben a prímet az USA viszi. Az amerikai multik mindent megkapnak a magyar államtól, hivatalos támogatást és nem hivatalos protekciót, nekik jó törvényeket és készséges ügyintézést. Az amerikaiak nem tudnak olyat kérni, amit a magyar kormányok ne teljesítenének, legyen az katonák küldése Afganisztánba, Koszovó elismerése, a kubai rendszer ellen fellépő „kubai menekültek” befogadása, minden és akármi.
   A választások éjszakáján a budapesti amerikai nagykövet felkereste az általuk demokratikusnak nevezett pártokat, a Fideszt, az MSZP-t és az LMP-t. A Jobbik szerinte nem demokratikus. Lehet, hogy tényleg nem az, de Magyarországon ezt a magyaroknak kell eldönteniük. Mit keres a választásokon egy idegen ország nagykövete? Legyen az amerikai vagy akármelyik másik! Miért nem tudunk le­szokni a gyarmati mentalitásról, az éppen soron lévő nagyhatalom iránti alázatról? Miért nem tudunk önmagunk értékeire büszkéknek lenni? Miért erősebb a szolgaság érzése, mint a nemzeti önbecsülés?

CIGÁNYDIPLOMATÁK

Ugye, Ön is felkapta a fejét? Pedig igaz! A Külügyminisztérium öt cigány fiatalt vett fel „ügyintézői munkakörbe” ab­ból a 200 felsőfokú végzettségű cigány fiatalból, akik letették a köztisztviselői versenyvizsgát. Az egész egy nagy kormányakció része, amelyhez EU pénzeket vettek igénybe. Rendben van, jó ötlet. Nem irigylem ezt az öt fiatalt. A diplomáciai munka különleges képességeket, sokféle tudást igényel. Nem véletlen, hogy a szakma kasztosodik, és előbb utóbb csak az uralkodó osztály képviselői és azok gyerekei lesznek ott. Ez utóbbiak kitűnő képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy kitúrják azokat, akik nem az ő klubjuk tagjai. Képes-e és akarja-e a minisztérium vezetése ezt megakadályozni? Félő, hogy a szép ötletből nem marad több, mint a cigánysággal kapcsolatos összes mai ígéretekből: szavak.

THÜRMER GYULA