Aktuális Cikkek
 

VÉLEMÉNY

PÉNTEK DÉLUTÁNI ÜCSÖRGÉS

Majd harmincéves mai fiatal vagyok, aki képes a saját szemével látni a világot. Egy ifjú, aki a szomszédos megyéből immár több mint fél évtizede heti rendszerességgel Szolnokra jár dolgozni. Minden vasárnapi ebédet követően felutazom, s a pénteki nap hazazötykölődöm, országunk elavult vasútrendszerén.
   Ismét leültem – most az igazságtalanság hatványozódásától. Attól, ami a mai világunkban egyre csak szaporodik, egyre csak növekszik, és egyenlőtlen módon egyre nagyobb terheket ró az elszegényedő polgári-értelmiség és a munkás-réteg vállára.

   Tisztában vagyok azzal, hogy a nagyobb pártok lelkiismeret-furdalás nélkül, az államvagyon kasszájából finanszírozzák reklámjaikat. Propagandáik, melyek szinte már azt hangsúlyozzák, hogy ha rájuk szavazol, akkor megkapod a képviselő felmérhetetlen bizalmát!

   Hova jutottunk? Hát révbe biztosan nem, csak zátonyra futottunk. Egy egykoron méltóságteljes országban most választási kabaré dúl. És én ettől már teljesen besokalltam.  

   Annyira, hogy már meg sem tekintem a semmitmondó beszédeket.

   Ahogy a kampány szélesedett, úgy az én kedvelt mozgásterem is egyre jobban szűkült össze. Mára egyetlen hely maradt számomra, ahová szívesen kiülök: a vasútállomás előtti parkosított rész. Ugyan nem mentes a politikától, hisz ott díszeleg megannyi ígérgető szó, és az elmúlt húsz év elszegényedése az arra járó arcokon.

   Mégis szeretek a padokon ücsörögni.

   Itt élvezhető leginkább a napsütés, és olvasni való is akad, hiszen szemből, egy igen szerény táblán a Munkáspárt hirdetése köszön vissza rám. Egy apró hirdetőtábla, ami nem az én zsebemből húzta ki a pénzt a kampányra. Néhány szimpatikus felirat, és eszme, ami megérné a támogatást.

   Most pénteken is elfoglaltam a megszokott helyemet. A kellemesen cirógató tavaszi napsütés rendre fogadott, ám megrökönyödésemre a táblának hűlt helye.

   Körbenéztem hát, kutatva az összefüggéseket, és leleplezve a cselszövést. S mit nem veszek észre? A közvetlen környezetből minden jelölt eltűnt. Az MSZP, a Jobbik, az MDF, az LMP és a Fidesz. Nem!

   Valami túloldalt ott árválkodik! Á, az csak a Fidesz! Ez van ráírva! Egyedüli dominanciájában hirdeti, hogy: Csak a Fidesz!

   Hogy van ez? Nem elég, hogy minden csapból a narancs és a társai folynak? Majdhogynem magukat már nyeregben érezve el kell, hogy tüntessék a kedvenc helyem szolid kampánytábláját is?

   Nem maradtam tovább.

   Hazaértem, lefeküdtem aludni, de nyugodtan valahogy nem tudtam.

   Mert az erénytelen egyenlőtlenség, ahogy szokás mondani: ismét leültetett. Mindig így történik, ha ilyet tapasztalok. A dolgok folyása egyre jobban megerősít bennem egy nézetet, és egy mondást: radikális, most már az emberek javát szolgáló változtatások szükségesek!

   De ezek a célok csakis közösen érhetőek el. Olyan emberekkel karöltve, összefogva, akiknek szintén jelent valamit ez a bölcsen megfogalmazott pár sor:

   „Ha megremegsz a felháborodástól, valahányszor igazságtalanság történik a nagyvilágban, az elvtársam vagy!”

   (Ernesto Che Guevara)

SZÉL RÓZSA

Felelős szembenézés

   A Központi Bizottság két ülése között volt idő a számvetésre.
   A magam részéről levontam a következtetéseket, és alapos önvizsgálatot végeztem. Ezt minden vezetőnek meg kell tennie.

   Önvizsgálatot, nem önostorozást!

   Igen, felelős vagyok a budapesti jelöltállítás sikertelenségéért. Minden falak mögött töltött perc elvesztegetett idő volt, akkor amikor a KB-tagoknak, aktivistáknak kint az utcán kellett volna harcolni.

   Hányszor települtünk ki? Hányszor lehetett volna? Hány gyári akción vettünk részt? Hány akción kellett volna? Jól megszerveztük a gyűjtést? Hogyan lehetett volna jobban?

   Kevesen vagyunk. Valóban, kevesen vagyunk, akik dolgozunk.

   Lehetne közöttünk több fiatal? Igen, lehetne. A mi hibánk, mulasztásunk, hogy nincs köztünk még több fiatal. A mi hibánk, mert valahol valamit elrontunk, jószándékkal teszünk valamit, ami a fiatalnak nem jó, amitől a fiatal elmegy. Dolgozhatunk tovább eddigi módszereinkkel?

   Nem.

   A döntéseket, határozatokat valóban végre kell hajtani, s nem az eddigi tessék-lássék módon. A Párt politikáját meg kell mutatni az embereknek, ahogy eddig még soha.

   Mert jó úton megyünk, jó programmal, jószívvel, csak bicegünk és  kevés az utódunk, de lehet több. Lehetünk ötvenszer ennyien. És még többen! Az elsikkasztott ország oldalain olvasom, hogy a Párt kinyitja kapuit és befogad, tanít és vezet.

   A nyitott kapunál ott kell állni mindazoknak a meglévő szakembereknek, akik megszólalhatnak gazdasági, erkölcsi, kulturális, oktatási kérdésekben.

   Ezek az elvtársak itt vannak, de ez kevés. Segítenünk kell őket, meg kell őket dolgoztatnunk, mert ez a Munkáspárt hosszútávú érdeke, mert van jövőnk, mert van hitünk, mert van kiktől tanulnunk.

PAULIK PÉTER