Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

AHOL NINCS JÖVŐ IDŐ

A borsodi kis falu, Arló polgármestere megdöbbentő szavakat mond: a faluban megszűnt a jövő idő. Mondhatjuk, hogy éltünk, talán az sem túlzás, hogy élünk, de hogy fogunk-e élni, nos, erre ma már az a válasz, hogy nem. A jövő idő eltűnt. Nem most tűnt el, az elmúlt húsz évben, lassan, de biztosan. Nem köthető kormányzati ciklusokhoz, mindenki rontott valamit a helyzeten. Kezdetben felszámolták az ózdi, borsodnádasdi gyárakat. Ki gondolt akkor arra, hogy mi lesz az emberekkel? Bezárták a tsz-eket, a földből élő ember földönfutóvá vált. Kit érdekelt ez akkoriban? A cigányság munka és megélhetés nélkül maradt, gyökeresen megváltozott egész addigi életük. Vajon okos emberek nem tudták kiszámolni, hogy az eredmény több százezer ember nyomora lesz, ami nemzedékekre szociális, kulturális gettóba zárja a cigányokat? Bezárták az iskolákat, elmenekült az a kevés értelmiségi is, aki volt. Nem tudták, hogy értelmiség nélkül meghal a falu? Az emberek zöme, nem néhány tucat család, és nem csak a cigányok, hanem a magyarok is, nos, az emberek többsége pillanatok alatt elszegényedett. A második nemzedék nő úgy fel, hogy nem tudja, mit jelent a rendszeres munka. A kormányok, a politikai elit megnyugtatja lelkiismeretét azzal, hogy rendre tanulmányok készülnek a mélyszegénységről, csak éppen nem történik semmi. Aki tud, menekül. De nem mindenki menekülhet. A többség Arlóhoz van kötve, Ózdon sem kellenek, nemhogy az Európai Unióban. Ki adja vis­sza a jövő időt? Egyáltalán visszaadja-e va­laki?

A POLITIKAI BENZIN

A benzin nem átlagos áru. Politikai áru. Senki se mondja nekem, hogy a benzin ára nem politikai döntés következménye! Sajnos, az! A benzin árának 34 százalékát teszi a termelői ár. Ez az, amire mindig hivatkoznak, mondván, hogy a világpiaci árak így, meg úgy. Persze, szerepük van, de csak egy határig. 36 százalékot tesz ki ugyanis a jövedéki adó, és újabb 20 százalékot az általános forgalmi adó. Ez már nem akármi! Az állam ezeket az adókat olyan termékekre szabja ki, amelyekről biztosan tudja, hogy azokból nem fogy majd kevesebb, akár mennyi is lesz az ára. Hiába drágább az alkohol, nem iszunk kevesebbet. Hiába drágul a cigaretta, nem mutatható ki, hogy a magyar ember ezért leszokna. Így van ez a benzinnel is. Az autós emberek többsége nem mond, nem mondhat le a kocsiról, mert ez a munkaeszköze vagy alapvető közlekedési eszköze. Nincs alternatívája. Hiába igyekeznek elhitetni, hogy a bicikli a csodamegoldás. Nem az, nem is lehet az! Senki sem érdekelt abban, hogy kevesebb benzin fogyjon. A multik nyomják ide a gépkocsikat, és mi meg is vesszük, mert a kormány még véletlenül sem fejleszti a tömegközlekedést úgy, ahogy normális ésszel gondolkodva kellene. A sok adó jól jön az államnak. Van miből eltartani a naplopókat, mármint a kormányembereket, rokonaikat, barátaikat és üzletfeleiket. A benzin árában van egy-két természetes tényező is, mint pél­dául a kereskedelem haszna. Az ár 1 százaléka jut a kőolajkészletezési díjra. Ne kérdezd, hogy mi ez, nem tudom, szerintem más se. Egyszóval, a benzin politikai áru, politikai árral. Tudod, még ezt is hajlandó lennék tudomásul venni. Feltéve, hogy lennének más politikai áruk is. Példának okáért a benzin extraprofitjából olcsóbbá lehetne tenni a tankönyveket, a gyerekruhákat, ad abszurdum a villamos- és buszjegy árát. De ne izgasd fel magad idő előtt! Ez nem fog bekövetkezni. Egész egyszerűen azért, mert kapitalizmus van. A kapitalizmusban pedig egyáltalán nem fontos, hogy mi jó Neked, mi jó a társadalomnak. A lényeg az, hogy mi a jó a tőkésnek, mitől lehet a gazdag még gazdagabb.

LOTTÓ

Nagy az izgalom kis hazánkban. A lottó ötöst megint nem nyerte meg senki. Ezen a héten már 1 696 millió forint a várható főnyeremény. Ezért már érdemes izgulni. Szerintem nincs ez jól. Jó, ha tudod, a tőkés rendszerben a lottó is tőkés. Minden arra van kihegyezve, hogy egy valaki sokat nyerjen. A szocializmus idején is sokat nyert, akinek ötöse volt, de megmaradt emberi méretekben. Vehetett jobb lakást, jobb kocsit, öltözhetett jobban, az élete is megváltozhatott, de ezt a pénzt nem használhatta mások kizsákmányolására. Irigykedtünk a nyertesre, de sok mindent mi is megszerezhettünk, ötös nélkül, tisztességes munkával. Több mint másfélmilliárd forint már nem emberi léptékű nyereség. Ennyi pénz igazából arra való, hogy még több pénzt csináljon. Tisztességes munkával ennyit nem is lehet keresni. A szocializmusban az ötös mellett sokat kaptak azok is, akik csak négy számot találtak el. Voltak tárgynyeremények, például lakás. A Ferenc körút és az Üllői út sarkán álló házon ma is olvashatod a feliratot: Lottóház. Nos, szerintem jobb az, ha mindenkinek jut valami, mintsem ha keveseknek jut sok, sokaknak meg semmi.

THÜRMER GYULA