Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

A POSTÁSOK NEM ADJÁK FEL!

   A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság jogerősen helyben hagyta az első fokon hozott végzést, amely szerint a Kézbesítők Szakszervezetének decemberi sztrájkja jogellenes volt.
   A Kézbesítők Szakszervezete 2009. december 22-23-án sztrájkolt, követelve, hogy a posta székházának eladásából származó bevételből személyenként 100 ezer forint juttatást kapjanak a dolgozók.

   Tusz Ferenc elmondta: csodálkoznak az ítéleten, továbbra is jogszerűnek tartják a munkabeszüntetésüket. Az ügyet tovább viszik jogi úton, először Magyarországon, és ha kell, az Európai Bírósághoz fordulnak az igazukért.
   A szakszervezet elnöke szerint a bírósági ítéletektől függetlenül a Posta vezetése törvénytelenül rúgott ki 29 dolgozót – szakszervezeti tevékenységért egy európai

demokráciában senkit sem érhet joghátrány. Megjegyezte, hogy a bíróság a Magyar Postát többször is elmarasztalta különböző ügyekben, akkor nem siettek a nyilvánosság előtt magyarázatot adni a sorozatos törvénytelen lépésekre.
   Hozzátette: jogállamban megengedhetetlen, hogy sztrájkban való részvételért tisztségviselőket elbocsássanak, Európában ez példa nélküli cselekedet.

Kirúgtak egy buszos szakszervezeti vezetőt

   Elbocsátották az Orangeways Zrt-től csütörtökön a DÁM Autóbuszvezetők Független Szakszervezetének elnökét.
   Dobi István a három dél-dunántúli közlekedési szakszervezet koordinációs tanácsának vezetője szerint Dávid György munkaviszonyát rendkívüli felmondással szüntette meg a munkáltató, az indoklás szerint azért, mert a KRESZ előírásait súlyosan megsértve okozott kárt.

   A konkrét esetről így tájékoztatott: az autóbusz-vezetőként dolgozó szakszervezeti vezető egy díjfizetős útszakaszon úgy közlekedett, hogy az autóbuszra nem fizetett úthasználati díjat, ezért a cégre 60 ezer forintos büntetést szabott ki az út üzemeltetője. Dávid György megerősítette a történteket, és közölte: jogszerűtlennek tartja a felmondást, és munkaügyi bírósághoz fordul.
   A koordinációs tanács elnöke közleményében azt írta, hogy a felmondás „kísértetiesen egybeesik” azzal, hogy március 20-án megalakult a Dél-dunántúli Régió Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Koordinációs Tanácsa, amelynek tagja az Orangeways-nél működő DÁM szakszervezet is.

VAGYONVÉDELMI DOLGOZÓK,
SZERVEZKEDJETEK!

MEGALAKULT A VAGYONVÉDELMI
MUNKAVÁLLALÓK ORSZÁGOS
FÜGGETLEN SZAKSZERVEZETE

A VAMOSZ célkitűzései:
1. A vagyonvédelem területén foglalkoztatottak jogainak folyamatos, markáns megjelenítése,     következetes és határozott képviselete.
2. A Magánbiztonsági Ágazat Kollektív Szerződésében foglaltak érvényre juttatása, ezen belül     megkülönböztetett figyelemmel képviseljük az alábbi jogokat:
    – A munkaviszony létesítése és megszüntetése kizárólag a Munka Törvénykönyve előírásainak        betartásával történhet. Szűnjön meg a feketefoglalkoztatottság!
    – A törvényes munkaidő biztosítása és a munka után járó pihenőidő és szabadság kiadása.
    – A zsebbe való fizetés megszüntetése. A törvényes munkabér kifizetése, adók, járulékok        megfizetése.
    – Egészséges munkakörülmények biztosítása.
    – A munkáltató munkaruházattal való ellátási kötelezettségének betartása.
3. A munkaviszonyra, valamint az élet- és munkakörülményekre vonatkozó szabályok      betartásának ellenőrzése.
4. A tagság sokoldalú felkészítése, kezdeményező készségének fejlesztése, szervezése,      mozgósítása a szakszervezet céljainak határozott megvalósítása érdekében. Tradicionális, és      aktuális ismeretek átadása, hasznosítása.
5. A kötelező kamarai tagság eltörlése.
    Lépjetek be a szakszervezetbe! További információkért keressétek a szakszervezet elnökét,     Tarsoly Antalt a 06-30/286-4924 telefonszámon.

Add tovább a hírt kollégáidnak is, cselekedjetek, szervezkedjetek!

 

Bérkülönbségek a Tesconál – támad a szakszervezet

    A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) munkaügyi bírósághoz fordulna a láncnál előforduló bérkülönbségek miatt. Az áruházlánc erre cinikusan így reagált: „Azonos feladatért, telephelyen belül, azonos bért fizet munkatársainak a Tesco Globál Áruházak Zrt.”
    Bubenkó Csaba szakszervezeti elnök elmondta, hogy a Tescónál ugyanolyan munkaszerződéssel rendelkező, ugyanabban a munkakörben dolgozók bére között tíz, húsz, de akár 30 százalékos különbség is lehet, attól függően, hogy az ország mely területén működik az áruház. Arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen a szegényebb, nagyobb munkanélküliséggel küzdő térségekben fizetnek kevesebbet a munkavállalóknak. Az érdekvédő szerint a Tesco éves szinten akár 1 milliárd forintot is megspórolhat ezzel az eljárással.

    Az üggyel kapcsolatban a Magyar Kommunista Munkáspárt már egy hónappal ezelőtt kiadott közleményt, melyben elítélte a Tesco bérezési gyakorlatát.