Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Sztrájkolni készülnek a húsipari dolgozók

   2010. március 31-én Budapesten ülést tartott a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Országos Sztrájkbizottsága. A testületnek azt a tényt kellett megállapítani, hogy a sztrájkkészültség bejelentése óta sem változott lényegesen a húsipari munkáltatók magatartása a 2010. évi bérfejlesztések ügyében. A szakszervezet érdekkörében működő cégek egyikénél sem került sor bérmegállapodás aláírására.
   Érdemi javaslatot mindössze két cégnél – a Pick Szeged Zrt-nél és a KOMETA 99 Zrt-nél – tett a munkáltató. Bár mindkét cégnél több alkalommal történt tárgyalás, megállapodásra itt sem került sor. A többi húsipari vállalkozásnál előrelépés nem történt annak ellenére, hogy az ipar helyzete az év első hónapjaiban, valamint a világgazdasági válság eddigi időszakát tekintve nem alakult olyan rosszul, mint a nemzetgazdaság számos szektorában.

   A HDSZ Országos Sztrájkbizottsága hozzájárult, hogy megalakuljanak a helyi sztrájkbizottságok, és elvégezzék a sztrájkszabályzat szerint előírt munkát, megszavaztassák a tagságot. A húsiparban elérhető bérek – figyelembe véve a munka nehézségi fokát, a munkakörülményeket – szégyenteljesen gyengék.

ROBBANTÁSSAL FENYEGETŐZNEK
A GYÁRFOGLALÓ MUNKÁSOK

   Egy gáztartály felrobbantásával fenyegetőznek az egyik franciaországi autóalkatrész-beszállítói üzem dolgozói. Az OEM Sodimatex nevű cég tulajdonosa úgy döntött, hogy bezárja az üzemet, mire a munkások elfoglalták a gyárat.
   Az észak-franciaországi Crepy-en-Valois-ban lévő üzem nagyjából 60 dolgozójának nagy része a péntekre virradó éjszakát az üzemben töltötte. Hogy nyomatékot adjanak fenyegetésüknek, a gáztartályt fából készült raklapokkal vették körül, hogy bármikor meggyújthassák, néhány társuk pedig az üzem előtt szalmabálákat égetett. Nagy erőkkel vonult ki a helyszínre a rendőrség, de egyelőre nem voltak komolyabb incidensek. Pénteken tárgyalásokat kezdtek az érdekelt felek, vagyis a cég vezetői és a munkások megbízottjai a prefektúra képviselőjével.