Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

ELVHŰSÉG, KITARTÓ MUNKA,
INTERNACIONALIZMUS

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke Brüsszelben megbeszélést folytatott Aleka Papariga asszonnyal (képünkön), a Görög KP főtitkárával. Jelen volt Jorgos Marinos, a Görög KP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Elisseos Vagenas, a Görög KP Külügyi Osztályának vezetője.

   A Munkáspárt elnöke tájékoztatást adott a magyarországi választásokról. A Görög KP főtitkára elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a magyar kommunisták nehéz helyzetben küzdenek. Meggyőződésük, hogy a magyar párt ragaszkodása a marxizmus-leninizmushoz, a tőke elleni következetes küzdelme, a napi kitartó munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Az időt nem lehet sürgetni. Az embereknek maguknak kell megérteniük, hogy a kapitalizmus rossz. A kommunisták dolga, hogy ezt nap, mint nap magyarázzák a tömegeknek.
   A Görög KP 90 éve küzd következetesen a tőke ellen. 1990-ben, a szocialista világ összeomlása után súlyos válságba kerültek, s úgy tűnt, hogy nincs tovább. Sokan elhagyták a pártot, de túlélték. Ehhez két dolgot tettek. Kitartottak a marxizmus-leninizmus mellett, kérlelhetetlenül küzdöttek a tőke ellen. Másrészt, bekapcsolódtak minden mozgalomba, helyi és országos politikai akcióba, ami a dolgozókat érintette. Elkezdték járni a falvakat. Az utcára mentek az EU-csatlakozás ellen, a NATO háborúi ellen. A mai óriási nagygyűlésekhez kis gyűlések ezrein keresztül vezetett az út. A munka meghozta eredményét. A kommunisták által létrehozott baloldali szakszervezeti tömörülés, a PAME ma a görögországi események egyik fő mozgatója.

   Papariga asszony hangoztatta, hogy az Európai Unió a Magyarországon alkalmazott gazdasági és politikai intézkedéseket igyekszik Görögországban alkalmazni. A céljuk az, hogy a görög válságot végül is a dolgozókkal fizettessék meg. Az Európai Unió ezért most hajlandó volt pénzt adni a görög tőkének, hogy megvásárolja a görög dolgozók egy részét, megossza a görög tömegeket. A tőke teret ad a legkülönbözőbb opportunista, megalkuvó szervezeteknek, amelyek küldetése az, hogy a dolgozókat elvonják az osztályharctól. A görög munkásosztálynak azonban több osztályharcos tapasztalata van, mint a magyarnak, és a Görög KP sem adja fel a küzdelmet. Húsvét után újrakezdik.

   A két párt vezetői véleményt cseréltek a nemzetközi munkásmozgalom időszerű kérdéseiről. A görög kommunisták elismeréssel szóltak a Munkáspárt részvételéről „A nemzetközi kommunista szemle” elnevezésű közös folyóirat munkálataiban.

   A folyóirat több kommunista és munkáspárt közös munkája, és az első szám már olvasható angolul, spanyolul, oroszul. Az Interneten is megtalálható az alábbi címen: http://www.iccr.gr.

   Megállapodtak, hogy a két párt a jövőben is szorosan együttműködik a nemzetközi baloldali mozgalmakat érintő kérdésekben, megőrzik a kommunista mozgalom alapvető értékét, a proletárinternacionalizmust.

Az európai népek „szolgái”

   Ez olyan, mint egy nagy bevásárlóközpont! Csodálkozott rá a belarusz kommunisták ifjú képviselője az Európai Parlament brüsszeli épületére. Először járt itt, valami magasztosabbra számított, de az itt nem nagyon van.
   „Az Európai Parlament 736 tagjának feladata, hogy Önt, az uniós polgárt képviselje. Az Európai Unió 27 tagállamának választói ötévente választják meg őket 500 millió polgár képviseletére” – olvasható az EU hivatalos anyagaiban. A parlamenti épület állandó nyüzsgése, a véget nem érő tanácskozások azt a látszatot keltik, hogy fontos és nélkülözhetetlen munka folyik. A valóság nem ez. Az Európai Parlament feladata, hogy elrejtse a lényeget. A lényeg pedig az, hogy az EU az európai nagytőke szervezete, és ezen belül is a legerősebbek intézménye. A 736 képviselő ennek a színjátéknak a része. A kommunista képviselők kihasználják ezt a fórumot is, hogy leleplezzék az európai tőke hazugságait.

   2009-es EP-költségvetés 1,5 milliárd euró volt. Ennek 41 százaléka lett személyzeti kiadásokra fordítva: nagyobb részben a 6000 alkalmazott bérére, kisebb részben a képviselők javadalmazására. Az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 2009-ben 7665,31 EUR. „Mi dolgozni járunk az Európai Parlamentbe, függetlenül attól, hogy hány euró a fizetésünk” – mondta Fazakas Szabolcs, egykori EP-képviselő, akit Bajnai most jelölt az Európai Számvevőszék új magyar tagjának. Ugye, megható!