Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

LMP: ÁLBALOLDALI, ÁLZÖLD,
AMERIKAI SEGÉDERŐ

„A pártban sok különböző ember vesz részt – de közös bennünk, hogy valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat és egészséges környezetet akarunk, és hajlandók vagyunk tenni is érte.”
   Szép szavak, ugye?

   „Mi, magyar demokraták utódai vagyunk mindazoknak, akik a francia forradalom hármas jelszavának örökségét kívánták politikai valósággá tenni. Annak az Európának a része akarunk lenni, amely az elmúlt kétszáz évben nagyobb haladást ért el, mint az emberiség egész addigi története folyamán. Független, demokratikus, jóléti államot akarunk.”

   Ugye, ez sem rossz?

   Az első idézet az LMP-től származik, a második az SZDSZ-től. Aligha kell emlékeztetni senkit arra, hogy mit ért el mindenből a liberális párt.

   Az SZDSZ szétlopta magát, vérig korrumpálta politizálása húsz évét. Marketing nyelven szólva: az SZDSZ-projekt nem működött. Ezért a liberálisok támogatói úgy döntöttek, létre kell hozni egy új-SZDSZ-t.

   Ez lett a Lehet Más a Politika.

   A pártot ugyanazon elvek alapján hozták létre, mint 1989-ben az SZDSZ-t. Látványos, fiatalos kampány. Látszólag civil témák, mint például a környezetvédelem. Ismeretlen, mindennapi figurák a vezetésben. Hiszen ki ismerte húsz éve Pető Ivánt vagy Magyar Bálintot, esetleg Demszky Gábort? Ki ismeri ma Schiffer Andrást, az LMP listavezetőit, nem is beszélve az utána következőkről?

   Az SZDSZ is előszeretettel vont be színészeket, zenészeket, ismert embereket a kampányába, Darvas Ivántól Bródy Jánosig. Ugyanezt teszi az LMP, Cserhalmi Györggyel, vagy a Barátok közt sorozat celebjeivel.

   Ugyanaz a kampánytechnika, ugyanazzal a céllal.

   A cél pedig az, hogy legyen egy párt, amely segít a kapitalizmus megteremtésében, illetve konszolidációjában. Az LMP egyértelmű feladata, hogy felszívja azokat a szavazókat, amelyek csalódtak az elmúlt húsz évben, a Jobbik handabandázását viszont elvetik. Az LMP-nek kell elhitetnie velük, hogy nem a rendszer­rel, hanem az azt korábban irányítókkal van a baj. Elég, ha ők kerülnek pozícióba, s minden jó lesz. Az LMP-nek ezzel a Munkáspárttól, a potenciális kommunista szavazókat is el kell csábítania. Aligha véletlen, hogy egyes baloldali portálokon máris megjelentek cikkek, miszerint az LMP a kisebbik rossz, programja már-már kommunisztikus, tessék rájuk szavazni, bármit is mond a Munkáspárt.

   Az új magyar kapitalizmusban az LMP lesz a segédpárt, mivel nem ruházták fel ideológiával, odaállhat akár a Fidesz, akár az MSZP mellé. Ellenőrzi a tolvajlásukat, felügyeli, hogy mindig, mindenből jusson megbízóinak.

   Kik is azok, akik az LMP mögött állnak?

   Mint írtuk, ugyanazok, akik hajdan az SZDSZ-t létrehozták.

   Elsősorban az amerikai kormányzat, a tengerentúli tőke.

   Lányi András író, humánökológus népszerű figurája az értelmiségi zöld- és civil mozgalomnak. Szinte az isten is egy ilyen pártba teremtette. Lányi úr azonban nem akart belépni, gyanakodással szemlélte az új pártot. Erre felkereste őt az amerikai nagykövetség néhány politikai munkatársa, mondván, csatlakozzon már. Lányi nemet mondott, zöldmozgalma, az Élőlánc ezt követően elkezdett bomlani, a balliberális sajtó immár jobboldalinak kiáltotta ki. Lányi azt mondja, hogy „ez a jól kistafírozott kampánypárt, igazi potyalesőként, a zöldmozgalmak és helyi civilek által feltárt ügyeket próbálja a médiában rendszeresen kisajátítani, amikor azokon mások már hónapok óta dolgoznak. Eddigi működésük, sajnos, az eleven cáfolata annak, hogy lehetne más a politika, mint marketing.”

   Az LMP első számú nyilvános támogatója egy amerikai üzletember. Richard Field hivatalosan 11 millió forintot adományozott a pártnak – mellesleg korábban támogatott egy hasonló ilyen projektet, a Civil Mozgalmat. Az amerikai férfi ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, elsősorban óriás lakóparkokat épít, s mindennel, ami vele jár. Legutóbbi terve budapesti, a XV. kerületben 300 millió euróból – majd 80 milliárd forintból – felépítendő új városrész, a Park City. Azonban Field-nek nem sikerült megkapnia a szükséges engedélyeket a Fővárosi Önkormányzattól. Ő sem titkolja: nem akart annyi kenőpénzt fizetni, mint amennyit kértek. Ezért más utat választott. Az LMP potenciálisan az önkormányzati választásokon akár 20 százalékot is kaphat Budapesten…

   Ugye ismerős a mondás, azé a tánc, aki fizeti…

   Hát így tekintsük az LMP-t másnak vagy kisebbik rossznak.