Cikkek
 

INTERJÚ

A POLITIKUS ERÉNYEI: ALÁZAT ÉS TÜRELEM

BESZÉLGETÉS TÓTH PÉTERREL,
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJELÖLTTEL


Tóth Péter

1943. június 28-án született Ajakon, hatgyermekes családban. Édesapja vasutas, édesanyja háztartásbeli. Általános iskolát Ajakon végzett, a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett, majd édesapja nyomdokaiba lépve a vasúthoz ment dolgozni. Nyaranta aratómunkásként kereste meg a ruhára való pénzt. Hozzászokott a kemény, kitartó munkához. Kezdetben segédmunkás volt, de folyamatosan tanult, és felsőfokú képesítést szerzett. Elvégezte a Marxista Egyetemet is. 1970-2002 között a Gépesített Rakodási Főnökségen tevékenykedett, innen is ment nyugdíjba. 2004-2009 között MEB-elnök volt, az elbocsátott vasúti dolgozók elhelyezkedését segítette.
Két gyermeke és négy unokája van. Jelenleg a záhonyi városi alapszervezet elnöke, amelynek újjászervezésében oroszlánrésze volt.

Tóth Péter évtizedek óta aktívan részt vesz a közéletben, nem véletlen, hogy ismerik, tisztelik és becsülik. Főként ennek tulajdonítja, hogy sikerült összegyűjteni az ajánlószelvényeket. „Ha az ember nem vesz részt a közéletben, nem sok sikerre számíthat. Rendkívül nehéz úgy gyűjteni kopogtatócédulát, hogy a jelöltet nem ismerik. A választásokra való felkészülést mindig időben kell elkezdeni, nem néhány nappal előtte. Egyszóval sokat kell dolgozni. Ezért fontos a folyamatos kapcsolat az emberekkel a gyűjtés előtt – és nem csak a gyűjtésért!”

– Korán bekapcsolódtál a munkásmozgalomba.

– Beléptem a KISZ-be, ifjúgárda járási parancsnok voltam, aktívan részt vettem a szakszervezeti munkában. Ezzel is jellemezhetném a munkásmozgalmi tevékenységem. Természetesen dolgoztam a kommunista pártban is. Tíz esztendeig munkásőr voltam, míg le nem szereltek bennünket…

– Most is aktív vagy.

– Ha az ember nem vesz részt a közéletben, nem sok sikerre számíthat. Rendkívül nehéz úgy gyűjteni kopogtatócédulát, hogy a jelöltet nem ismerik. A választásokra való felkészülést mindig időben kell elkezdeni, nem néhány nappal előtte. Egyszóval sokat kell dolgozni. Az ajánlószelvények gyűjtése előtt rengeteg embert felhívtam, és megbeszéltem velük, hogy megyünk a cédulákért. Záhonyban 550 ajánlószelvényt gyűjtöttünk, lényegesen többet, mint a korábbiakban. Ajakon kevesebbet szedtünk, mert az MSZP az utolsó pillanatban elindította a háziorvost, ami megnehezítette a munkánkat. A feleségem, a rokonság és a barátaim nagyon sokat segítettek. Voltam önkormányzati képviselő – ez is segítségemre volt, hiszen többen megismertek és támogattak. A szakszervezeti tevékenység is pozitív hatással járt. Megkerestem a volt osztálytársaimat, munkatársaimat, ismerősöket.
   Mindig a legszűkebb körből kell kiindulni, és tovább-tovább lépni. Akit nem ismernek, az gyakorlatilag a nulláról indul. Ezért fontos a folyamatos kapcsolat az emberekkel a gyűjtés előtt – és nem csak a gyűjtésért! Kisvárdán emiatt is nehezebb volt a munka, de csináltuk. Március elsejére meg is volt a szükséges darabszám, azonban nem álltunk le. Mindent meg kell ragadni, hogy előre lendítsük a pártot. Van néhány szimpatizánsunk, akik a munkahelyük miatt nem párttagok, de részt vettek a gyűjtésben.

   Záhonyban személyesen felkerestem az embereket, elmondtam, hogy én vagyok a jelölt, és meghallgattam panaszaikat, problémáikat. A politikai munkához rendkívül sok türelem kell. Nem szabad senkihez magas lóról szólni. Az nem a mi stílusunk.

– Voltak és vannak politikusok, akikből hiányzik az alázat az emberek iránt.

– Az alázat és a türelem. A régi pártban és KISZ-ben is voltak olyan vezetők, akik magasan hordták az orrukat. Szólni sem lehetett hozzájuk. Nézd meg, hogy mi lett belőlük! Kapitalista és haszonleső. Egyik alkalommal megkérdeztem egy volt megyei vezetőt: mi volt veled, hogy szólni sem lehetett hozzád? Azt mondta, hogy így befolyásolták. Te befolyásoltad így saját magad – mondtam. Volt, aki azt is meghatározta, hogy mikor kell leszedni a dinnyét. Mondanom sem kell, hogy nem értett a mezőgazdasághoz. A mi pártunkra nem jellemző ez a hozzáállás, és szerencsére a hasonló figurák elkerülnek bennünket.

– Nemcsak a pártban dolgozol?

– A nyugdíjasklub munkájában rendszeresen részt veszünk a feleségemmel, aki az énekkar tagja. Rengeteg kirándulást szervezünk Ukrajnába, Erdélybe és belföldre. Idén is megyünk Erdélybe, régebben is nagyon kellemes volt. Sokan vagyunk, mert a környékbeli nyugdíjasklubokkal rendszeres a kapcsolatunk.

– Mivel töltöd a megmaradt szabadidőd?

– Segítek az unokáimnak. Most olvastuk együtt Tamási Árontól az Ábelt. Sok mindent újraolvasok, még a nyelvtant is. A történelmi tárgyú műveket szeretem leginkább, főleg a honfoglalás korát tanulmányozom. Másik unokám egyetemi jegyzeteit is elolvasom a kertépítésről és gyümölcstermesztésről. Van egy kis kertem, amit a családdal művelek. Rendszeresen sportolok, focizok, futballedzői képesítésem is van. Utána főzőcskézünk a szabadban, és jókat beszélgetünk.

– Érdeklődő ember vagy?

– A politikai munkához elengedhetetlen, hogy megismerjünk minden véleményt. Elmentem a Fidesz, az MSZP és a Jobbik gyűléseire is. Fel is szólaltam. Képzeld el, hogy még némi népszerűségre is szert tettem. A Nemzetőrség parancsnoka a jobbikos ellenfelem. Csak nem gondolják komolyan, amit mondanak?
   Egy teljesen tönkretett, szétrabolt országban, megyében élünk, ahol minimális erkölcsi tartás nélküli emberek a legaljasabb eszközökkel tesznek szert vagyonokra. Például a volt TSZ-elnök nem jelenti be a munkásait.

   És ezt hányan megtehetik?