Cikkek
 

AKTUÁLIS

A kapitalizmus a felelős!

   „Nincs kapitalizmus – nincs válság!” Ez volt a fő jelszava az orosz kommunisták múlt hétvégi több ezres moszkvai tüntetésének. A szónokok ostorozták a kormányt, amiért az a bankok anyagi támogatásával próbál úrrá lenni a válságon ahelyett, hogy inkább az üzemek, a gyárak, a mezőgazdaság és az iskolák támogatására fordítaná a pénzt. A kommunisták szakítanának az eddigi gazdaságpolitikával, elvetnék a nyugati mintákat, államosítanák az ország egész nyersanyagbázisát. „A válságból való kilábalás egyetlen lehetősége Oroszország számára a szocializmus, ezért át kell adni a hatalmat a népnek” – hangoztatták.
   A kommunisták a legutóbbi önkormányzati választásokon átlagban 20-25 százalékot kaptak, s megszerezték több város, így a hatszázezres lakosú szibériai Irkutszk vezetését is.

 

In memoriam Benedek Józsefné

   A VIII. kerület és Budapest kommunistái búcsúznak Benedek Józsefnétől, Lilikétől, aki 1945 óta volt a párt tagja. Töretlen hittel, súlyos betegségét viselve 89 éves koráig segítette a munkát Józsefvárosban, a legnehezebb időszakokban is. Egyike volt a párt névtelen, hű katonáinak.
Emlékét megőrizzük!

 

Tíz milliárd kampányra

A tőkés pártok a választásokon még saját szabályaikat is megszegik. Egy párt elméletileg csak közel 400 millió forintot költhet el egy választáson. Nos, nézzük a valóságot. A Transparency International Magyarország, a Freedom House és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet piaci árak alapján végzett számításai szerint a két nagy parlamenti párt 2006-ban 8-10-szeres, a két kisebb pedig 3-5-szörös mértékben léphette túl a törvényes keretet. A kiélezett verseny miatt a 2006-os országgyűlési kampányban intenzív köztéri és televíziós jelenlétet produkáltak a pártok, ráfordításaik elérhették a 7-10 milliárd forintos nagyságrendet is. Idén is hasonló összeget költöttek, illetve költenek el.
   Most nézzük azt, amit a pártok el is ismernek. Ez eddig 1,2 milliárd forint. Az MSZP 584 millió forintot költött saját maga népszerűsítésére. A Fidesz még a törvényes sávban van: 327 milliós eddigi kiadásai után azonban csak mintegy 70 millió forintos további legális keret áll rendelkezésére. Elhisszük, hogy tényleg ennyit költenek majd? Az MDF 131, a Jobbik 106, az LMP 54, a lényegében nem létező SZDSZ 33 millió forintot áldozott a kampányra.

   Kérdés, és tényleg kérdés: miből?

 

Időközi választások

Helytálltak a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választásokon a Munkáspárt jelöltjei.
   Az április 11-ei választásokon is induló Herceg An­tal Mezőtúron 4,2 százalékot kapott, de a jelenlegi helyzetben tisztességes eredmény Rónai Katalin két százaléka is a budapesti Terézvárosban.
   A tanulság ugyanaz: ahol fegyelmezetten dolgozunk, meg van az eredmény is.

 

A Szabadság megjelenéséről

A Szabadság szerkesztősége ezúton tájékoztatja kedves olvasóit, hogy A Szabadság következő száma a húsvéti ünnepek miatt április 9-én, pénteken jelenik meg.
   Ekkor várjuk a pártszervezetek futárjait is a budapes­ti pártközpontba.

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu