Aktuális Cikkek
 

VÉLEMÉNY

ELMÉLKEDÉS A RENDCSINÁLÁSRÓL

(EGY NYUGDÍJAS SZABÓ-VARRÓNŐ UTÓPISZTIKUS ELKÉPZELÉSEI)

Mindig azt mondom, ha a gazdasági helyzetünket próbálom magyarázni, hogy a saját háztartásunkat, költségvetésünket vegyük alapul. Ebből indulok ki: kell lakni, enni, hogy legyen energiánk élni, dolgozni, munkát keresni.
   Mindannyian tudjuk, óriási gondok vannak. Emberek milliói élnek katasztrofális körülmények között kis hazánkban.

   Megoldást kell találni!

   Lenne néhány javaslatom a „Nagy Döntéshozóknak” – összefüggések és vonzatainak elemzése nélkül, csak simán józan paraszti ésszel gondolkodva. Van, ugye: minimálbér, öregségi nyugdíj-minimum (ami alapul szolgál egy sor szociális juttatás kiszámításánál, jogosságánál), valamint létminimum. Na, a mai Magyarországon ezek mind más összeget takarnak.

   Valamikor volt a „fogyasztói kosár”, mint életszínvonal-mérő, és alap a statisztikákhoz.

   Ha már egyszer úgy alakult, hogy fogyasztói társadalomban élünk, legyen a “fogyasztói kosár” a kiindulási alap!

   Egy felnőtt ember minimális szükségletei – élelem, lakhatás, energia, közlekedés, egészség-megőrzés, kultúra – ez legyen a „fogyasztói kosár”.

   A realitás megközelítéséhez országos keresztmetszetet javasolnék, kinek mennyi jut, Szabolcs megyétől Budapesten át, Győr-Moson-Sopron megyéig.

   Az ebből kapott átlag lehetne a létminimum.

   Ha ezt bruttósítjuk, megkapnánk a minimálbért. Az öregségi nyugdíjminimum egyenlő lenne a létminimummal, A tényleges nyugdíj számításánál ezt kellene növelni a szolgálati idő, kereset függvényében. Ha ez megvalósulna, jelentősen csökkenne a szociális segélyek, juttatások szükségessége.

   Ha a munkabér, a munkaerő ára a kérdés, akkor vissza lehetne állítani a bérkategóriákat. Végzettség, munkakör, gyakorlat, felelősség – ezek figyelembe vételével, „tól-ig” fizetési kategóriák meghatározásával, kiegészítve motiváló eszközökkel.

   A vezetők, politikusok, improduktív munkaerők fizetését korlátok közé kellene terelni, lehetőleg szoros, kiskapu-mentes jogszabályokkal. Megfelelő, hozzáértő emberekre bízni az odafigyelést az anomáliák elkerülése érdekében.

   Tudom, hogy ez sokba kerülne, de hamar megtérülne!

   Megtérülne, mert az államkasszába pénzt hozna a korrupciós ügyek feltárása során, a bűnténnyel, ügyeskedéssel, csalással szerzett vagyonok elkobzásával (már ami az országban maradt). Pénzt hozna az irreálisan magas jövedelmek sokkal komolyabb megadóztatásával, a luxusadó kivetésével.

   Ráadásul, ha a dolgozó viszonylagos anyagi biztonságban él, jobban teljesít. Lassú, de biztos fejlődés következne.

   Nem lehet egy megpúpozott, csotrogány szekeret húzatni sovány, kiéhezett, girhes gebével, pláne, ha az, aki az ostort csattogtatja, jóléttől virul, és kapzsiság motiválja.

   Nem büntetni, ostorozni kell azt, aki húz, hanem istállót, enni-innivalót biztosítani számára!

   S elengedhetetlen leszállítani a ballasztként utazókat, elég oda tehernek a kocsis is; mindjárt jobban megy a szekér!

   Igen, ma ez csak utópia. Ezen a mai szemétdombon biztosan az, ahol sok kakas viaskodik egymással, idegtépő kukorékolással.

   De meddig?

CZAKÓ GABRIELLA

KIRE SZAVAZZUNK?
AKARSZ-E A BALOLDAL ÁRULÓJA LENNI?

Az április 11-i magyar parlamenti választásokat a Fidesz nyeri. Könnyen lehet, hogy a kétharmadot is megkapja. Második lesz a Jobbik, netán a Gyurcsánytól feltüzelt MSZP.
   Van köztük különbség? Van választás?

   Ha azt mondom, hogy elegem van az elmúlt húsz év mocskából, s kerületemben nincs munkáspárti jelölt, kire szavazzak?

   Jobbikra? Fölösleges a homokba dugni a fejet, a Jobbik éppen a kapitalizmus mocskán erősödött meg. Nem csak a hőzöngő kispolgár, a munkás is rá szavaz. Azért, mert nincs igazi szakszervezet, azt a szocik korrumpálták. Azért, mert a munkás ugyan munkásnak érzi magát, azonban nem hiszi el, hogy osztály, viszont elhitetik vele, hogy egyénileg érvényesülhet és gyűlölhet. Mert a jelenlegi rezsimet csak gyűlölni lehet!

   Jobbik ugyanakkor nem hoz igazságot, a Jobbik a mögötte álló vállalkozók hatalmát stabilizálja. A Jobbikban elsősorban nem látens fasizmusa a veszélyes, hanem az, hogy ezzel kiszolgálja a hazai nagytőkét és a multit, legyen az konzervatív, vagy szociáldemokrata. Globalizált barna üzlet.

   Aki rászavaz, a fasizmust választja.

   MSZP?

   A Magyar Szocialista Párt, amely elárulta a magyar szocializmust? Az MSZP, amelynek vezérei a szocialista Magyarország népvagyonát zsebre tették? Az MSZP, a párt, amely a legszemetebb tőkés rendszert uszította ránk? Az MSZP, amely felerősítette a fasisztákat, a Jobbikot, csak hogy ezzel gyengítse a Fideszt?

   Aki rá szavaz, nem csak múltját és jelenét, hanem gyerekei és unokái jövőjét árulja el.

   Fidesz?

   A Jobbikot a Fidesz gründolta, hogy gyengítse a MIÉP-et. Túlnőtt rajta, a szocik meg felkarolták. A Fidesz krédója a hatalom. A Fidesz is használni akarja a Jobbikot, a fasiszta veszélyt, vagy bármi mást, ami megtartja a hatalmi székben.

   Aki rászavaz, megalkuvó senkivé válik.

   Többiek? Az MDF, amely pénzügyi vállalkozásként működik? Az LMP, amelyet amerikai tőkések pénzelnek, s amelynek egyetlen célja, hogy segítsen konszolidálni az MSZP és SZDSZ által velejéig korrumpált magyar kapitalizmust? A Civil Mozgalom, amelynek vezetői megirigyelték a parlamenti képviselők tolvajlását? Ők szeretnének a helyükben lenni.

   Aki rájuk szavaz, egyszerűen nem gondolkodik.

   Április 11-én egy becsületes és helyes választás van. Ahol van munkáspárti jelölt, rá szavazunk, ahol nincs, otthon maradunk!

   Az igazi harc ezután kezdődik!

KAPITÁNY GYULA