Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

HÁRMAN TIPORTAK,
HÁRMAN ÜZLETELTEK

   Hat párt tudott országos listát állítani az április 11-i parlamenti választásokra. Az MSZP, a Fidesz és a Jobbik mind a 176 választókörzetben összegyűjtötte a kopogtatócédulákat. Ezen nincs is mit csodálkozni, irdatlan pénzügyi lehetőségek, média- és reklámfelületek, fizetett aktivisták tízezrei álltak mögöttük. Kaptak önkormányzati segítséget, „leszóltak” nekik a postáról, hogy mikor hozzák a kopogtatócédulákat, s gyakorta a „baráti” házmester, bizalmi össze is szedte nekik azonnal. Ez a három párt nem csak gyűjtött, hanem mindent össze akart gyűjteni. Jórészt sikerült is, csak a Fidesz több mint kétmillió szelvényt szedett össze a minimálisan szükséges 132-135 ezer helyett. Ráadásul, amely lakásokon, házakon végigtiportak, ott már azoknak is végképp elegük lett az egész gyűjtési hercehurcából, akik nem nekik adták volna.
   Kis párt Magyarországon ebben a helyzetben csak nagyobb csoda árán tudott volna listát állítani. Az MDF, az LMP és a Civil Mozgalom meg is találta ezt a csodát. Ez volt a pénz, a csalás, lopás és cserebere.

   Az SZDSZ-szel összefogó bokrosi MDF pénzügyi forrásait aligha kell magyarázni, az LMP és a civilek mögött pedig ugyanaz az amerikai üzletember állt. A milliárdos férfi plázaépítéssel foglalkozik, ám nem zavarta sem a kisboltokért küzdő civileket, sem a környezetet és a hazai piacot védő LMP-t.

   Így már lehetett aktivistákat és reklámokat fizetni. Azonban ez is kevésnek bizonyult.

   A választások előtti egy hétben egyik párt sem tudott volna országos listát állítani. S ekkor, láss csodát, hirtelen megindultak feléjük a kopogtatók. Sajátos módon az MDF-nek hirtelen lett fővárosi listája, miközben a Civil Mozgalom a hagyományos vidéki fórumos bázisokon tudott jelölteket állítani. Csak az utolsó napon 14-el nőtt a civil képviselőjelöltek száma.

   S az LMP? Nos, az ő képviselőik száma naponta tucatjával bővült az utolsó héten. A széplelkű párt szavazóbázisa nagyjából megegyezik az MDF-ével. S kinek is érdeke az MDF gyengítése?

   Hát ennyit a demokratikus magyar jelölési rendszerről...

A KÖZPONTI BIZOTTSÁG HATÁROZATA

   1.     A Központi Bizottság tudomásul veszi az Elnökség tájékoztatóját az ajánlószelvények            gyűjtéséről. A Központi Bizottság fontos eredménynek tartja, hogy a párt az ismert            nehézségek ellenére képes volt elindulni a választásokon, sok választóhoz eljutni, ismertebbé            tenni a Munkáspártot és új támogatókat találni. 

   2.    A Központi Bizottság köszönetét és elismerését fejezi ki a párt egyéni és listás jelöltjeinek,            továbbá az őket indító pártszervezeteknek. Elvtársaink és szervezeteink nehéz küzdelemben            álltak helyt. A Központi Bizottság szükségesnek tartja, hogy a párt minden szervezete            tanulmányozza és hasznosítsa az eredményesen dolgozó szervezetek tapasztalatait.

   3.    A Központi Bizottság szükségesnek tartja, hogy a párt kihasználja a kampány adta            lehetőségeket.

   4.    A Központi Bizottság megerősíti: a Munkáspárt tagjai minden területen, ahol egyéni jelölt            vagy lista van, a Munkáspárt jelöltjeire szavaznak.

   5.    A Központi Bizottság úgy dönt, hogy a Munkáspárt tagjai ugyanakkor ne vegyenek részt a            szavazáson olyan területeken, ahol a Munkáspártnak nincs egyéni jelöltje vagy listája.            Távolmaradásunk jelezze, hogy egyelen tőkés pártot sem támogatunk.

   6.    A Központi Bizottság 2010. április 17-én ismételten ülést tart, ahol értékeli a választások első            fordulóját és dönt a párt további feladatairól. 

Budapest, 2010. március 20.

Magyar Kommunista Munkáspárt
Központi Bizottsága