Cikkek
 

AKTUÁLIS

Venezuela győzött

Újraindulhat az elnöki tisztség megszerzéséért Hugo Chávez, a tíz éve hatalmon lévő venezuelai elnök, miután a vasárnapi népszavazáson a polgárok többsége megszavazta az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítást. A szocialista államfő által kezdeményezett alkotmánymódosítást a szavazók 54 százaléka támogatta voksával, és 46 százaléka ellene volt. Lucena szerint a fennmaradó voksok összeszámlálása érdemben nem módosíthatja a népszavazás végeredményét. „Ma tágra nyitottuk a jövő kapuit. Venezuela nem tér vissza a megalázó múltjába” – hangoztatta Chávez az eredmények közzététele után hívei előtt.
 

 

Gondolkodó Ember
Filmklub

A 2009-ES ESZTENDŐ ELSŐ FÉLÉVÉRE A KÖVETKEZŐ INGYENES FILMVETÍTÉSEINK LESZNEK:

 

•  2009. február 28. szombat, 17:00

A Lenin-vonat

(színes, amerikai-olasz-francia-német-osztrák játékfilm, 122 perc)

 

•  2009. március 28. szombat, 17:00

Agitátorok

(fekete-fehér magyar játékfilm, Hobo főszereplésével, 1969)

 

•  2009. április 25. szombat, 17:00

Valahol Európában

(fekete-fehér magyar játékfilm, 1947)

 

A filmvetítések után kötetlen beszélgetés! Gyere el!!!

 

HELYSZÍN: 1082 Budapest, Baross utca 61. III. emelet

(megközelíthető a 4-6-os villamossal, a Baross utca megállónál kell leszállni)

 

Gyárfoglalás Ukrajnában

Kitartanak követeléseik mellett a dél-ukrajnai Herszon város mezőgazdasági gépgyárát február 3-a óta megszállva tartó munkások. Elmaradt bérük kifizetését és a privatizált üzem államosítását követelik. Ukrajnában egyedül a herszoni mezőgazdasági gépgyárban készülnek gabonaarató kombájnok.
  A 120 éves múltra visszatekintő gyárban a problémák 2007-ben kezdődtek, amikor az üzem új tulajdonoshoz került, akinek Kijev közelében már volt hasonló profilú gyára. Tavaly márciustól akadozott a bérek kifizetése, szeptember óta pedig egyáltalán nem fizettek a dolgozóknak. A termelés hanyatlásnak indult, a gyár októbertől háromnapos munkahétre tért át, novemberben elkezdődtek az elbocsátások. Mivel a fiatalok és a középkorúak önként felmondtak, a gyárban főként az idősebb „veteránok” maradtak, akik életük fontos részének tekintik az üzemet. A gyárfoglalás egy nappal azután történt, hogy az üzem 300 dolgozója Herszon központjában spontán tiltakozó tüntetést tartott, amelyen baloldali szervezetek képviselői is felszólaltak. Az igazgatósági épületbe ellenállás nélkül bejutott munkások üzemi tanácsot alakítottak a tulajdonos által felszámolásra ítélt gyár ellenőrzésére. A korábbi másfélezerről 900 főre zsugorodott dolgozói kollektíva végsőkig elszánt, kész a „legkeményebb tiltakozó akciók” végrehajtására is a munkahelyek megőrzése érdekében. A dolgozók követelései között szerepel a gyár kártérítés nélküli államosítása.
 

 

A Vasas Mûvészegyüttes Alapítvány színháztermében

Budapest, VIII. Kõfaragó utca 12.

(megközelíthetõ a 4-6 villamossal a Rákóczi térig)

VASAS-EZREDVÉG

ZENÉS-IRODALMI ESTEK

XVII. évad negyedik elõadása

2009. február 27-én (pénteken)17 órai kezdettel

DARVAK

Dalok a világ minden tájáról

Közremûködik:

KASSAI FRANCISKA elõadómûvész

SZALKAY ZITA operaénekes

MUSKÁT ANDRÁS operaénekes

Zongorán kísér:

HEGEDÛS VALÉR

Házigazda:

Baranyi Ferenc Kossuth-díjas, József Attila-díjas költõ, mûfordító
 

 

Írj! Fényképezz!

A Szabadság mindannyiunké. Közös érdekünk, hogy tájékozódjunk mindarról, ami országunkban történik. Legyen az jeles vagy felháborító esemény: tudnunk kell róla! A Szabadság szerkesztõsége ezúton hív fel mindenkit, aki ilyennel találkozik: írja meg, vagy fényképezze le, s küldje be! Várjuk tudósításaitokat levélben a székház címére „A Szabadság” felirattal, vagy az info@aszabadsag.hu e-mail címre.

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu