Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

BŰNBENT FOGANT MAGYAR KAPITALIZMUS

Hunvald polgármester urat elvitte a rendőrség. Tudod, én nem azon csodálkozom, hogy elvitte, hanem, hogy most vitte el. Na meg azon, hogy a többiek még szabadlábon vannak. Ugyanis, ne hidd, hogy elcsencselhető ingatlan csak a VII. kerületben van. Na persze, ott szívesebben vásárolnak izraeli befektetők telket, házat vagy mindkettőt, ezért kapósabb is. És, mint látjuk, a kísértés is nagyobb.
  Nem csodálkozom azért sem, mert a magyar kapitalizmus eleve bűnben fogant. Nálunk nem az történt, hogy volt egy szép kövér tőkésosztály, amely jó áron megvette az állami vagyont. Nálunk volt egy csomó hatalomra és pénzre éhes értelmiségi, feketéző pártapparatcsik, akik a szocializmusban sem éheztek, de többre, sokkal többre vágytak. Megvolt a lakásuk, a kocsijuk, a tisztességes polgári létük, de őket nem elégítette ki, hogy ötször többet kerestek, mint az átlagember. Ők százszor többet akartak keresni, nagy vagyonra, nagy kocsira szert tenni. Ha nem tudnád, erről szólt a rendszerváltás.
  Eleinte szabadrablás volt, ma már azonban cizelláltabbak a szabályok, a lényeg azonban megmaradt: a magyar kapitalizmus alkotó munka helyett ügyeskedéssel, korrupcióval, rablással épül. Ezen kellene változtatni, de a kormánypártok nem tudnak, és nem akarnak. Magyarország politikai rendszere ma Európában a legkorruptabb, a legpiszkosabb, a legbecstelenebb. Emberek! Meddig tűrjük még?

KI AZ IGAZI BŰNÖS?

Szóval, Hunvald polgármester urat elvitte a rendőrség. Megszólal az MSZP budapesti elnöke, és az erkölcsi tisztesség nevében felszólítja a polgármestert, hogy mondjon le MSZP-tagságáról, mert, hogy az MSZP ilyen tiszta, meg olyan erkölcsös.
  Szóval, kérdem én: eddig hol voltatok? Eddig nem vettétek észre, hogy a belvárosi házakat fillérekért eladják izraeli meg egyéb haverjaiknak? Eddig miért volt jó a polgármester a mélyen hívő MSZP-s elitnek? Csak nem azért, mert fenntartott egy hatalmas választást előkészítő apparátust, magyarán, munkát, de főleg fizetést adott egy halom éhenkórásznak a szocialista és liberális táborból?
  Van egy sanda érzésem. Szerintem Hunvald úr nem fog a börtönben elrohadni. Mert ha ő bűnös, akkor bűnösek a szerződések is, és bűnösök azok is, akik eleve tudták, hogy áron alul vásárolnak. Nem hiszem, hogy hazánk külföldre szakadt fiai önként és dalolva visszaadnák a megvett ingatlanokat. A végén még eljutnánk az igazi bűnösökhöz is. Na, azt már nem! Inkább elkenik a szuarét, igaz, nem először.

A RENDŐRSÉG

A múlt héten minden létező párt a rendőrség erősítését, a törvény szigorítását követelte. Nem is tudom, hogy eddig mit csináltak ezek a pártok. Hogy kevés a rendőr, azt bárki megmondja nekik. De elég kidugni az orrukat az utcára, és láthatják, hogy se közelben, se távolban egy darab sincs. A Fidesz több rendőrt követel, az MSZP, na meg Draskovics miniszter úr replikáz: semmi gond, megoldjuk. Ha kell háromezer rendőr, akkor lesz háromezer, ha több, akkor több.
  Én gyanítom, hogy nem lesz se háromezerrel több, se tízzel. Nem csak azért, mert nincs pénz. Főleg azért nem, mert egy csapásra a pénz sem old meg mindent. Ad egy, a rendőröket ki kell képezni. Kiből? Hol? Ad kettő, a rendőrség gerincét meg kell erősíteni. A huszonéves kezdő rendőr még nem igazi rendőr, csak egyenruhája van, de tapasztalata nincs. Ad három, el kell dönteni, hogy mit akar a kormány? Sok rendőrt az utcán, vagy technikailag nagyon szuper akciócsoportokat. A kettő nem ugyanaz. Most azonban se az egyik, s a másik.
  Én azt mondom: az utcákra rendőr kell! Magabiztos, segítőkész, cselekvőképes rendőr. Vegyék elő az egykori határőröket is, akik ma formálisan rendőrök, de még nem egészen azok. Belőlük talán könnyebb lenne valóságos rendőrt faragni. Nézze meg a kormány, hogy az APEH-tól, a VPOP-tól nem lehet-e visszahozni rendőröket, vagy átvenni szakembereket! A körzetmegbízotti rendszert már ma meg lehetne erősíteni, jobban megfelelő emberekkel, gépkocsikkal, az állandó jelenlétet biztosító helyiségekkel. Az önkormányzati közterületi felügyelői rendszert komolyabbá lehetne tenni, akár beemelni a rendőrségi rendszerbe. De mindez csak technikai kérdés. A rendőrség akkor lesz jó és hatékony, ha világosak a törvények, a játékszabályok, és azok betartásából az ország vezetése példát mutat. Addig a bűnözőknek áll a világ.

THÜRMER GYULA