Cikkek
 

KUBA

A SZOCIALIZMUS ORSZÁGÁBAN

A Kubai Kommunista Párt vezető személyiségei régi barátként fogadták Havannában Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét, aki a múlt héten tett hivatalos látogatást a szigeten.

Jól ismerjük, és nagyra becsüljük a magyar kommunisták harcát, és kiállunk a Munkáspárt mellett – mondotta Esteban Lazo Hermandez, a Kubai KP Politikai Bizottságának tagja. Nagyra értékeljük a Munkáspárt szolidaritását, következetes kiállását Kuba mellett. Fontos számunkra az a szerep is, amelyet a Munkáspárt játszik a nemzetközi munkásmozgalomban – tette hozzá kubai politikus.
  Esteban Lazo Hermandez elmondta, hogy Kuba helyzete sok tekintetben javult az elmúlt években. Az amerikaiaknak nem sikerült a blokáddal megtörni a kubai nép akaratát. Az életszínvonal emelkedett, jelentős forrásokat fordítottak az idegenforgalomra és a közellátásra. Nem kicsik azonban a gondok sem. Az elmúlt időszakban három hurrikán is sújtotta Kubát. A nemzetközi gazdasági válság is súlyosan érintette az országot.

  A kubai vezetés több jelentős intézkedésre szánta el magát. A mezőgazdasági területek egy részét ezentúl bérbe adják magángazdálkodás céljára. Csökkentik az államapparátust. Várhatóan rákényszerülnek a nyugdíjkorhatár emelésére. Ebben az évben megtartják a párt következő kongresszusát, ahol döntenek az új programokról. A kongresszus célja az is, hogy nagyobb mértékben bevonják a fiatalokat a vezetésbe.
  Thürmer Gyula és Esteban Lazo Hermandez véleményt cseréltek a kapitalizmus jelenlegi helyzetéről is. Egyetértettek abban, hogy a mostani válság nem egy ciklikus válság, amely rendszeresen előfordul, hanem a tőkés rendszer egészének válsága. Ugyancsak egyetértés volt abban, hogy a világ kommunista pártjainak ki kell használni ezt a lehetőséget. Ebben a helyzetben nagyon fontos az ideológiai munka, az ideológiai együttműködés.
  Esteban Lazo Hermandez nagyra ér­tékelte a két párt közötti kapcsolatokat. Egyetértettek abban, hogy még szorosabbá kell tenni a két párt együttműködését.
  Thürmer Gyula előadást tartott a kelet-európai helyzetről a kubai Európai Tanulmányok Intézetében. Találkozott a Kubai Baráti Társaságok Intézetének vezetőivel. Felkeresett több gazdasági és tudományos intézményt, köztük a Pando Ferrer Szemészeti Klinikát és a Carlos J. Finlay tudományos központot. Fernando Remirez de Estenoz, a Kubai KP Központi Bizottságának titkára díszebédet adott a Munkáspárt elnökének tiszteletére.