Cikkek
 

INTERJÚ

A MAGYAR GAZDASÁGOT SZÁNDÉKOSAN VERTÉK SZÉT

BESZÉLGETÉS MOLNÁR LÁSZLÓVAL,
TATA 2-ES VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK KB-MEGBÍZOTTJÁVAL


Molnár László

1960. május 28-án született Tatabányán. Ipari iskolába járt, szerkezetlakatosként végzett. A Komárom Megyei Állami Építőipari Vállalat gyakorlati iskolájában tanult tovább, majd a 14-es számú Volánhoz került, ahol gépkocsivezető lett. 1978-tól a mai napig ez a hivatása, kezdetben teherautón, 1983-tól folyamatosan autóbuszon dolgozik. Jelenleg a BKV alkalmazottja. Saját bőrén érzi a munkások gondjait, mindent tud napjaink súlyosbodó problémáiról. A szárligeti pártszervezet alapszervezeti titkára.


Molnár László tudja: ugyanolyan jó lenne a magyar tej, a magyar hús a magyar embereknek, mint régen. De a kapitalisták érdeke nem ehhez fűződik, hanem ahhoz, hogy mutyizással a silány, de olcsóbb árut vetessék meg az emberekkel. Tisztán látja: nem a bankoknak kellene adni a pénzt, hanem a magyar mezőgazdaságot kellene helyrehozni. Akkor nem lenne magyar válság is a világválság mellett.

– Hogyan kerültél a pártba?

– Mikor Szárligeten megalakult a Munkás­párt, Üveges Tihamér megkérdezte, hogy szeretnék-e csatlakozni? Gondolkozzak rajta! Nem gondolkoztam, hanem kértem a belépési nyilatkozatot.

– Mi a véleményed az elmúlt idők változásairól?

– Ezt az egész káoszt a nagykutyák bankárai csinálták, egészen konkrétan az Egyesült Államokra gondolok. Minden az ő kezükben van, most az a bajuk, hogy a kihelyezett pénzek nehezen jönnek vissza. Mert nekik abból soha nem elég. Ma két gazdasági válság van, az egyik ott, a másik itt, de összefüggenek. Tudták ők ezt előre. A mostani kormánynak nagyon jól jött! Kérdés, hogy kik fogják megfizetni az árát? Az aktív dolgozók elsősorban, a milliárdosok adóbefizetéseit mindig homály fedi.
  A rendszerváltáskor az akkori fiatalokat a kormány behülyítette, most jönnek rá, hogy alaposan becsapták őket minden téren. A bankok a kormány mellett vannak, és még el is mondják, hogyan tömik egymás zsebét. Az összefonódás nagy dolog!
  A rengeteg eladósodott emberrel mi lesz? Megint tízezer számra kerülnek utcára, meg a híd alá. A magyar gazdaságot szándékosan verték szét a kapitalisták. Miért nem jó a magyar tej, a magyar hús a magyar embereknek? Mert az ő mocskos kajájukat kell behozni a plázákba. Megeszed, aztán mehetsz a fertőző osztályra, és ne csodálkozzon a kormány, ha traktorfelvonulás van a Kossuth téren, mivel a gazdákat is belevitték az adósságcsapdába. Az ember vagy levágja az állatállományt, vagy hagyja éhen pusztulni. Nem a bankoknak kellene adni a pénzt, hanem a magyar mezőgazdaságot kellene helyrehozni. Akkor nem lenne magyar válság is a világválság mellett.

– Mozgó egészségügyi állomáson is dolgoztál...

– A Szent Borbála Kórház mozgó egészségügyi állomásán voltam buszvezető 13 esztendeig.
  A csődeljárás során nem engedtek venni semmit. Ha egy beteget naponta hatszor kellett volna tisztába tenni, ezt megtették háromszor. Mindenből hiány volt. Így tették „rendbe” a csődbiztosok a kórházat. Visszatérve a buszra: itt végeztek tüdőszűrést – gyakran találtak egy-két beteget –, vérnyomás- és cukormérést, valamint nőgyógyászati rákszűrést is. Valakinek piszkálta a fantáziáját ez a busz, és azt mondták, hogy sokba kerül – ami természetesen nem volt igaz. Az emberek sorban álltak, egy-egy alkalommal 600 embert is megvizsgáltak, a legkisebb tanyákra is eljutottunk vele. Kiszerelték belőle a gépeket, elküldtek levizsgázni, aztán csak azt vettem észre, hogy nincs busz. Eladták. Most nincs mozgó egészségügyi állomás. Küldözgetik a papírokat, de 50-60 kilométerről sokan nem jönnek el a szűrővizsgálatokra. A segélyből élők még buszjegyet sem tudnak venni. Egyre több a TBC-s ember, de ki törődik velük?

– Milyen újságokat olvasol?

– A Népszabadságot azóta nem olvasom, mióta nem Nemes Dezső a főszerkesztője. Ez az MSZP néphülyítő lapja. A Metro mindig kéznél van, azt elolvasom és a Magyar Fórumot, de háromszorosára nő a fejem utána.

– Milyen filmeket szeretsz?

– A természetfilmeket leginkább. Az erőszakos, meg a dirr-durr filmeket nem nézem. Sajnos egyre több rajzfilm is ilyen. A lányom ilyenkor gyakran kikapcsolja a tévét, mert nem szeretné, ha az unokám, aki kitűnő tanuló, ilyeneken nőne fel. Hiányoznak a magyar népmesék és a klasszikus magyar filmek a televíziókból. Az megy, ami sok pénzt hoz. Ezt a csomót nem lehet kibogozni, csak kettévágni, mint a gordiuszit. Minden mindennel összefügg. A törvényeket saját maguknak hozzák a gazdasági érdekcsoportok, amelyek a multikat kiszolgáló nagy kereskedelmi csatornák mögött állnak.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Családommal szeretünk az erdőben sétálni. Van három kutyám: németjuhász, tacskó és egy fekete, selymes bozontú maszat. Nyulakat is tartok, kaliforniai fekete fülűt, ezüstöst és csokibarnát - a lányom mindegyiknek nevet adott. Mindig készítek valami apróságot, gyertyatartót, virágtartót, most is alkottam egyet az erdei tölgyfalevél mintájára. Az időm többi részében kertészkedek.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– A multik húzzanak haza, oda, ahonnan jöttek, és valósítsuk meg a szocialista rendszert. Szűnjenek meg az összefonódások, és a tisztába tett bankok a magyar gazdaság fejlődését szolgálják. Legyen végre normálisan működő egészségügy, oktatás, önkormányzati rendszer, állami hivatal és rendőrség.

– A „Megérte? Ezt akartad?” című propagandaanyagot hogyan tervezed eljuttatni az emberekhez?

– Felosztjuk magunk között az utcákat, és módszeresen végiglátogatjuk az embereket. Ezt már csináltuk máskor is. Én szeretek beszélgetni boltban, utcán, és mindig szóba kerül a politika. Rá kell venni az embereket arra, hogy nyissák ki a fülüket és a szemüket, mert a dolgok nem úgy mennek, ahogyan a multik és a kormány állítják. Vannak ismerőseim, ahová el lehet vinni néhány példányt, és továbbadják az ismerőseiknek. Jól ismerem az embereket, pontosan tudom, hogy kihez kell bekopogni.