Cikkek
 

CHÁVEZ TÍZ ÉVE

Tíz éve szerezte meg a hatalmat Hugo Chávez. A venezuelai vezető ez alatt „vörösbe fordította” Dél-Amerika több országát, s az amerikai imperializmus elleni harc szimbólumává vált.

Hétfőn volt tíz éve, hogy a Hugo Chávez Venezuela elnöke lett. A baloldali radikális politikus a brazíliai Belémből, a IX. Szociális Világfórumról érkezett haza ünnepelni. Itt lesznek barátai Kubából, s az új szövetségesek: Rafael Correa ecuadori, Evo Morales bolíviai és Dabniel Noriega nicaraguai államfő
  Chávez a fórumon arra biztatta az egybegyűlt globalizációellenes aktivistákat, hogy “lendüljenek át ellentámadásba a liberális kapitalizmus ellen”.
  A latin-amerikai radikális baloldal élharcosa úgy fogalmazott a globalizációellenes erők nagy seregszemléjén mondott beszédében, hogy „a Szociális Világfórum volt első éveiben az ellenállás bástyája a liberális offenzívával szemben”, s most a kapitalizmus válságának időszakában „ellentámadásba kell átlendülnie”.
  Chávez találkozott az amazonasi nagyvárosban négy másik latin-amerikai ország államfőjével, Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Evo Morales bolíviai, Rafael Correa ecuadori és Fernando Lugo paraguayi elnökkel, hogy megvitassák milyen közös kezdeményezésekkel álljanak elő a kapitalizmus válságának idején. Tanácskozásaik témái között szerepelt a kapitalista fejlődési modell alternatíváinak keresése és a globális felmelegedés elleni harc.
  A Szociális Világfórum szervezői hívták meg ezeket a baloldali államfőket a párás amazonasi metropolisban tartott összejövetelükre. A nemzetközi találkozón, amelyet a davosi Világgazdasági Fórum ellenpólusaként tartanak meg minden évben 2001 óta, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság a fő téma, csakúgy, mint az alpesi síparadicsomban a szerdán megnyílt Világgazdasági Fórumon.
  Mintegy százezer globalizációellenes aktivista érkezett 150 országból a IX. Szociális Világfórumra, amelynek jelmondata: „Lehet más a világ”. A résztvevők tarka serege azt érti ezen, hogy a világméretű gazdasági válság leküzdésével nagyobb társadalmi igazságosságot és a természeti környezet fokozottabb megbecsülését kell elérni.

Az új bolíviai alkotmány

GATDASÁG – Az állam irányító és szabályozó szerepet tölt be az áruk és szolgáltatások elosztása és fogyasztása terén. Az állam szükség esetén állami monopóliumot hirdethet a kiemelt fontosságú termelő és kereskedelmi ágazatok felett.

VÁLASZTÁS – Az államfő csak egyszer választható újra, így összesen legfeljebb kétszer öt éven át töltheti be hivatalát.

NYELV – Hivatalos nyelvként elismerik a bennszülött közösségek által használt 36 különböző nyelvet, és ezek közül egyiknek a használata kötelezővé válik minden régióban a spanyol mellett.

KULTÚRA ÉS VALLÁS – Az állam független az egyházaktól, és garantálja minden vallás és felekezet gyakorlását. Az állam támogatja a vidéki és bennszülött kultúrákat, amelyek sajátos tudást, ismereteket, spirituális értékeket és világlátást képviselnek.

BENNSZÜLÖTT IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS – Az állami igazságszolgáltatással egyenértékűnek ismerik el a bennszülöttek bíráskodási rendszerét.

AUTONÓMIA – Négy típusú autonómiát vezetnek be a megyék, a városok, a régiók és a bennszülött közösségek szintjén.

TERMÉSZETES ERŐFORRÁSOK – A nem megújuló természeti erőforrások kiaknázása előtt egyeztetni kell az érintett bennszülött lakossággal.

OKTATÁS – Az oktatás interkulturális és többnyelvű az oktatási rendszer valamennyi szintjén.

EGÉSZSÉGÜGY – A teljes lakosság számára ingyenes egészségügyi ellátórendszert vezetnek be.