Cikkek
 

BELFÖLD

DEBRECENBŐL AFGANISZTÁNBA


Alkotmánymódosítást és semlegességet követel a Munkáspárt Hajdú-Bihar megyei szervezete. Magyarország a héten újabb 200 katonát küldött Afganisztánba.


A Magyar Kommunista Munkáspárt Hajdú-Bihar megyei szervezete felháborodással értesült arról, hogy újabb magyar katonai alakulat indul februárban Afganisztánba NATO-szolgálatra.
  13 évvel azután, hogy Magyarország csatlakozott a NATO-hoz, már világos, hogy óriási hiba volt szövetséget vállalni az USA imperialista, megszálló politikájával.
  A magyar katonák afganisztáni jelenléte, valamint az USA feltétlen kiszolgálása egyet jelent az afgán nép elnyomásával, belügyeikbe való beavatkozással. Magyarország nem visel hadat Afganisztánnal, mégis részt vesz Afganisztán katonai megszállásában, ráadásul nem is kötődik nemzeti érdekünk az afganisztáni magyar katonai jelenléthez.
  A Munkáspárt szerint a NATO tagság a magyar nép számára hátrányos, hiszen a tavalyihoz képest sokkal több pénzt költ a kormány katonai kiadásokra, annak ellenére, hogy az MSZP, Gyurcsány Ferenccel az élen állandóan a költségvetési kiadások lefaragásáról beszél.
  Miközben a kormány képtelen fenntartani az egészségügyi rendszert, a nyugdíjrendszert, sorra zárják be az iskolákat és elvonják a szociális juttatásokat a dolgozó emberektől, addig milliárdokat költünk arra, hogy Magyarország idegen érdekeket szolgálva, külföldön teljesítsen katonai szolgálatot.
  A Munkáspárt meggyőződése, hogy a magyar népnek nem érdeke, hogy katonái sok ezer kilométerre a magyar határoktól életüket áldozzák, részt vegyenek katonai feladatokban, Afganisztán elnyomásában.
  Gusztustalannak tartjuk, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter önreklámozásra használja az afganisztáni szerepvállalást, és a demokrácia nevében asszisztál egy erőszakos, gátlástalan állam, az USA imperialista megszállásához. Mondjuk ki: az USA és az Afganisztánt megszálló országok – köztük Magyarország is – a sárba tiporják az afgán nép jogait, semmibe veszik szuverenitását, és képmutató módon, demokratikus jelszavak alatt terrorizálják az ott élő embereket. Mondjuk ki, hogy jelenleg az USA és Izrael a világ háborús bűnösei, akik szabadságukért harcoló embereket gyilkolnak le nap, mint nap.
  A Munkáspárt Hajdú-Bihar megyei szervezete követeli, hogy azonnal vonják vissza a magyar csapatokat Irakból és Afganisztánból! Szekeres Imre mondjon le!
  A Munkáspárt javasolja, hogy a törvényhozók változtassák meg a Magyar Alkotmányt, és rögzítsék: „Tilos magyar katonai alakulatokat külföldre vinni, s Magyarország területén sem tartózkodhatnak idegen katonák!”
  A Munkáspárt ezenkívül szükségesnek tartja az is, hogy a Magyar Alkotmány mondja ki: „Magyarország semleges ország, nem kíván sem a NATO, sem más katonai szövetség tagja lenni!”

 

Baloldali Front: már Sopronban is!

Az ifjúkommunisták ismét bizonyságot tettek róla, hogy a szervezetet valóban országos méretűvé képesek formálni. Február hatodikán Berényi Imre, a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatójának vezetésével megalakult a Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség legújabb szervezete. Az alakuló ülést Horváth Lajos, a soproni alapszervezet tagja nyitotta meg, majd felszólalt a frissen megválasztott elnök is. Elmondta, céljuk a soproni fiatalok megszólítása, a Front népszerűsítése, programjuk megismertetése városszerte. Az új alapszervezet nem csak az irányelvek ismertetésében jeleskedett: máris elkészítették toborzó matricáikat, melyeknek kiragasztását már ezen a héten megkezdték.

Fegyelmezett csapat Szabolcsban

Kibővített megyei elnökségi ülésen emlékeztek a Munkáspárt újjászervezésére, értékelték az elmúlt évet és készültek a 2009-es feladatokra Szabolcsban. A legodaadóbban tevékenykedők munkáját oklevéllel és könyvjutalommal díjazták.
  Tóth András megyei elnök vezetésével kicsiny, de nagyon fegyelmezett csapat dolgozik a megyében. Alapvetőnek tartják, hogy rendszeresen eljusson a tagsághoz A Szabadság, rendületlenül járják a megyét, hogy új szervezetekkel, új emberekkel erősítsék a pártot, készülnek az EP-választásokra. Választókerületről választókerületre járnak, s példamutatóan kihasználják az elnöki látogatások lehetőségeit. Március elejére Fehérgyarmatra és térségébe szerveznek egész napos pártprogramot.