Cikkek
 

INTERJÚ

Kocsmában, könyvtárban, zsibogóban

BESZÉLGETÉS VARGA SZABOLCSAL,
DEBRECEN1. SZÁMÚ VÁLASZTÓKÖRZETÉNEK KB-MEGBÍZOTTJÁVAL


Varga Szabolcs

1985-ben született Debrecenben, a gimnázium elvégzése után jelentkezett a debreceni egyetem szociológiai szakára. Jelenleg ötödéves. Beszél angolul, de megérteti magát bolgárul, szerb-horvátul és németül is. Nem tipikus munkáspárti életrajz, pedig egyre inkább annak kell lennie. Varga Szabolcs tavaly óta a Baloldali Front debreceni elnöke, a Munkáspárt KB-képviselője.


Az újságot oda kell vinni, ahol  lehetőleg sok ember kézbe veheti – állítja Varga Szabolcs. A debreceni ifjú kommunista konkrét példával is szolgál: kocsmákba, könyvtárba egyaránt elviszi A Szabadságot. Tudatosan készül a választásokra, saját választókörzetében folyamatosan röplapozik, eddig több mint 13 ezer szórólapot osztottak ki Debrecen 1. számú körzetében.

– Hogyan kerültél a mozgalomba?

– A Baloldali Frontnak egy éve vagyok tagja. Már régóta szimpatizáltam a Munkáspárttal, kaptam a hírlevelet, és ismertem a Frontot is, de nem tudtam, hogy van Debrecenben is szervezet. Mikor aláírást gyűjtött a párt az egészségügyi rendszer privatizálásával kapcsolatos népszavazás kiírására, láttam, hogy sok fiatal dolgozik. Később elmentem a Front soron következő helyi rendezvényére és beléptem. A közelmúltban jelen voltam Thürmer Gyula debreceni látogatásán, ami fontos esemény, építeni lehet rá a választási kampányban.

– KB-képviselőként, milyen feladatokat látsz el?

– KB-képviselői megbízatásom mellett, megtiszteltetésnek vettem, hogy felkértek, szerepeljek a párt Európa Parlamenti listáján. Ezek a teendők elég sok elfoglaltsággal járnak, de mivel egyetemistaként magam osztom be az időmet, nem panaszkodom, jut időm a feladatok elvégzésére. Azt mondják, az ember arra szakít időt, amire szeretne, így a mozgalomra mindig jutni fog az időmből. Szerencsére az egyetemen tanultakat kamatoztatni tudom a pártmunkában is. A debreceni pártpreferencia-felmérés – amit még nyáron végeztünk – nemcsak a helyi kampányt segíti, a párt országos elnöksége is felkért, hogy adjam elő az eredményeket.
  Dolgozom A Szabadság terjesztésében: minden héten elviszem az egyetemi könyvtárba, ezenkívül tíz kocsmába is sikerült eljuttatni. Az újságot oda kell vinni, ahol  lehetőleg sok ember kézbe veheti. A párt helyi vezetőivel jó a kapcsolatom és sok közös Front-Munkáspárt programot szervezünk. Ilyenek voltak például a zsíroskenyér-osztás a főutcán, szórólapozás és pénzgyűjtés a pártnak a Zsibogóban, a debreceni piacon (eladtunk néhány régi könyvet és ruhát).
  Elkezdtem a kampánytevékenységet, 13 ezer szórólapot sikerült kiszórni a választókerületben tavaly augusztus óta. Ezen a részen nőttem fel, ezért szívügyemnek tekintem a területet, direkt kértem megyei elnökünket, hogy ide osszon be.

– Családod, hogyan viszonyul politikai tevékenységedhez?

– Segítenek nekem a kampányban. Családtagjaim, ismerőseim is jöttek szórólapozni a helyi frontszervezet tagjaival együtt.

– Kiveszed részed a Front-munkából is...

– Szervezem a helyi Front akcióit, ebbe beletartoznak az utcai rendezvények és a folyamatos programok, ilyen az internetes propaganda. A munkakereső szolgáltatást Kató Tamás barátommal (ő is KB-megbízott) csináljuk, és már 88 munkanélküli regisztrált nálunk, akiknek folyamatosan értesítést küldünk a friss állásajánlatokról. Plakátokat ragasztunk a helyi munkaügyi hivatal előtt, hiszen, akik oda járnak, ugyanolyan problémákkal küszködnek, mint az ország aktív lakosságának a többsége. Most jelentkeztem a Front országos vezetőségébe, amennyiben bizalmat szavaz nekem a Kongresszus, az országos feladatokban is segíteni tudok.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Az egyetem mellett, diákmunkából tartom fenn magam. Ezen kívül filmeket nézek és süteményeket sütök, egy cukrász tanfolyamot is elvégeztem. A barátnőm bátyjának óriási DVD-könyvtára van, az ő filmjeit szoktuk nézni. Legjobban a thrillereket szeretem.

– Mit olvastál az utóbbi időben?

– Marxista-leninista irodalmat rendszeresen olvasok. Jelenleg Kim Ir Szen életrajzát forgatom. A legjobban Lenin: Állam és forradalom című műve fogott meg. Mostanában frontos elfoglaltságaim miatt kevés az időm, de mindig szakítok valamennyit. Fontosnak tartom a marxista irodalom tanulmányozását, mert szerintem csak úgy lehet valaki kommunista, ha tisztában van azzal, hogy egyáltalán mit is jelent az.

– Mi a legfontosabb érték az életedben?

– A barátság, a politikai meggyőződés iránti hűség és az emberek segítése. Úgy érzem, hogy mozgalmi munkámmal segíteni tudok a rászoruló embereken, és politikai meggyőződésemet is sikerül terjeszteni. Hitvallásom, hogy az ember élete csak akkor tartalmas, ha egy jobb világért, mások boldogulásáért is tesz, nem csak,,magáért kapar”.