Cikkek
 

BELFÖLD

DISZNÓÓL A PARLAMENTBEN

Szotyolahéj, használt rágógumi, üres üveg, műanyag pohár, banánhéj, papírszemét, almacsutka, csokipapír, narancshéj, gumióvszer – mindez nem egy lelátó a focimeccs végén, hanem a parlamenti ülésterem szavazás után. Az ülések után a szemetet eltakarító terembiztosi szolgálat alkalmanként 10-20 zsák szemetet ganajoz össze képviselőink után. A hírszerző riportja két éve készült, azóta sem változott semmi.

Azt egyébként nem tiltja a házszabály, hogy a képviselők egyenek és igyanak az ülésteremben, mint ahogy azt sem, hogy maguk alá dobálják a szemetet. Ezért az ülésvezető ha látja is, mi történik a padsorban, nem tehet semmit. Az Országgyűlés egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője a Hírszerzőnek azt mondta: volt már rá példa, hogy rászóltak az ülésteremben evő képviselőre, de “neki állt feljebb”, úgyhogy ennyiben maradt a dolog, mert ez azért “mégsem óvoda”, hanem a “magyar parlament”. Ami azonban nem mindig látszik.
  A szolgálatban lévő nyolc terembiztos háromnegyed óra alatt 16 zsák szemetet szedett össze. Amikor nincsenek szavazások, “csak” öt-tíz zsák telik meg.
  A padsorokban a gyakran összetépett papírszemét mellett rengeteg üres üveget, papírpoharat, üdítős dobozt, péksüteményes zacskót, narancs- és banánhéjat, csoki- és szaloncukor-papírt, valamint almacsutkát hagytak maguk alatt a képviselők. A frakciótagok szemétlerakóként használják azokat a helyeket, ahol nem ül senki, vagy ahol nincs is pad.
   A terembiztosi szolgálat munkatársainak elmondása szerint volt már ennél rosszabb napjuk is, például amikor a padra ragasztott rágógumikat vakarták le, vagy amikor kézzel szedegették össze a szotyolahéjat, és előfordult, hogy 20 zsák szemetet, valamint egy, egyébként nem használt gumióvszert gyűjtöttek be.
  “Itt felnőtt emberek vannak, 386 felnőtt magyar polgár” – mondta karját széttárva Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Tőle ebben is csak ennyi telik.