Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

FELOSZLATJUK A PARLAMENTET?

Oszlassa fel önmagát az Országgyűlés! Ezzel a javaslattal állt elő a Fidesz a múlt héten. Nem túl meglepő, hiszen a parlamentben nagyjából ez az utolsó, amit meg lehet tenni. Lehet bírálni a kormányt, lehet felszólalni, lehet kivonulni a teremből, lehet bent maradni, az eredmény nagyjából ugyanaz.
  Ezeknél az akcióknál nem az a cél, hogy a többi képviselőt meggyőzzék. A polgári demokráciában nem az számít, hogy ki mond okosat, jót. Csak egy számít, hogy hány embered ül a parlamentben. Ilyenkor a cél a reklám. Mi megmondtuk, ha nem akarják, mossuk kezeinket. Oszlassa tehát fel magát a parlament! A javaslat jó, mert ha megtörténne, úgy a magyar választók lehetőséget kapnának arra, hogy tisztázzák: mit is akarnak? Tovább elviselni a szocliberális ámokfutást, vagy valami mást? Ha nem lesz előrehozott választás, akkor majd csak jövő tavasszal dönthetnek. Addig fizetni kell a számlákat, el kell tűrni az ÁFA-emelést, a nyugdíjelvonást és minden más disznóságot, amit a mostani kormány kitalál.
  A javaslat jó is, csak félek, hogy nem lesz belőle semmi. Ahhoz ugyanis, hogy a képviselő urak és hölgyek feloszlassák a parlamentet, az kell, hogy a másik táborból valakik megszavazzák. Szerintem az MSZP-ben is van egy rakás képviselő, akin heveny hányinger lesz úrrá, ha a miniszterelnök megszólal, de ez még kevés. Ehhez meg kellene szavazni a Fidesz javaslatát, ami meg már sok. És akkor nem is beszéltünk az MSZP két bábpártjáról, az MDF-ről és az SZDSZ-ről. Ezek a legrondább állatfajhoz tartoznak. Nincsen állandó táplálkozási helyük, mindig oda mennek, ahol több zsíros falat jut. Szóval, szerintem a képviselőknek nem kell izgulniuk, nagy valószínűséggel kihúzzák jövő tavaszig. Hogy velünk mi lesz? Az senkit sem érdekel. Lenne persze más megoldás, csakhogy az nem a parlamentben van. Ha érdekli az ellenzéket, szívesen elmondom.

IGAZ: NAGYTAKARÍTÁS KELL!

Képzeld, mondja egy ismerősöm, elmentem a képviselőnkhöz, és kértem, hogy néhány munkatársammal együtt engedjenek be a parlament ülésére. Rendben, mondta a képviselő, nagyon-nagyon örülök (a demokráciában a nagy mosoly a szokás), hány órakor jönnétek? Az ülés vége felé! A képviselő nem igazán tudta mire vélni, hogy miért nem a magvas vitanap elejére akarnak jönni, de hát a választó akarata szent, jöjjenek a vége felé.
  A fene se volt kíváncsi arra, hogy mit beszélnek a képviselők, mondja az ismerősöm, bennünket az érdekelt, hogy mi marad a képviselők után. Na, nem négy év után, mert azt nagyjából tudjuk, sőt, szerintem, csak mi tudjuk. Szóval az érdekelt, hogy mi marad a képviselők után egy egész napos egyhelyben ülés után. A vitának vége, a kemény semmittevésben megfáradt képviselők vonulnak kifelé. Ez az, amit a televíziók már nem adnak. A padokon meg ott van mindaz, ami marad a képviselők után. Széthajtogatott újságok, félig kiolvasott krimik, aranyos kis zacskók a sonkás zsemle maradványaival (vannak, akik fogyóznak, és nem esznek zsemlét, csak sonkát), az idegességtől szétmorzsolt cigaretták, kevéske szotyola és rágógumi.
  Anyám arra nevelt, mondja az ismerősöm, hogy vessem be az ágyamat, tegyem rendbe a konyhát, mielőtt elmegyek. A munkahelyemet pedig mindig tisztán hagyjam ott. Ezeket vajon mire tanították? De ne félj, mondja az ismerősöm, tudom én, hogy mi kell: nagytakarítás kell a parlamentben, igazi nagytakarítás!

ELÉG A POLITIKAI KISDEDÓVÓBÓL!

Elég a politikai kisdedóvóból! Én is így gondolom, ahogy a miniszterelnök mondta, csak egy kicsit másként. Gyurcsány mostanság demokrácia-lázban él. Egyeztet tudósokkal, civilekkel, szakszervezeti főnökökkel. Ez olyan trendi. Jól mutat a TV-ben, a tudósok, a civilek, meg a szakszervezeti főnökök meg elalélnak a megtiszteltetéstől. Gyurcsány még a köztársasági elnökkel is konzultálna, de az nem igazán kíváncsi a szövegére. Marad tehát a kevésbé elegáns hivatalos verzió: „a miniszterelnök tájékoztatja a köztársasági elnököt a gazdaság helyzetéről”.
  A múlt héten még a parlament rendkívüli ülését is összehívták. Gyurcsány mindjárt mondta is a részeredményt: a parlament többsége egyetért vele. Az ellenzéknek meg behúzott egyet, mondván, hogy be kell fejezni a politikai kisdedóvót. Én is azt gondolom, hogy be kell fejezni. Be kell fejezni, hogy a demokrácia jelszavával azokat kérdezem meg, akik egyetértenek velem, és könyörtelenül kirekesztem azokat, akik meg nem. Be kell fejezni, hogy a miniszterelnök a törvényesen megválasztott ellenzéket játékbabának tekintse, amit rugdoshat, tépdeshet, lejárathat, ahogyan kedve szottyan. Be kell fejezni, hogy az embereket, az állampolgárokat média-trükkökkel hülyítsék, félrevezessék, becsapják. Be kell fejezni, hogy Gyurcsány úr és barátai vidáman élnek, gazdagodnak, nekünk meg tűrni kell a kizsákmányolást, a kiszolgáltatottságot, az elnyomorítást, sőt tapsolni is kell hozzá.

THÜRMER GYULA