Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

STIRLITZ EMLÉKÉRE

Vannak színészek, akik eggyé válnak szerepükkel.
Vjacseszlav Tyihonov ilyen volt.
Nemzedékeknek ő volt a Szovjetunió,
s ő volt Oroszország.
Odahaza és külföldön is.
Akár Stirlitzként játszott A tavasz 17 pillanatában,
akár Andrej Bolkonszkij volt
a Háború és Békéből.

Vjacseszlav Tyihonov a múlt héten, 81 éves korában hunyt el. Pályafutását az ötvenes években kezdte, több tucatnyi szovjet, később orosz filmben szerepelt. Gyakran formált meg olyan szovjet hősöket, akik a szocializmus győzelméért küzdenek. Leghíresebb szerepét A tavasz 17 pillanata című tizenkét részes szovjet tévéfilmsorozatban játszotta el.

A sorozat 1973-ban készült, Julian Szemjonov regénye alapján, Tatyjana Lioznova rendezésében. A filmsorozat óriási sikert aratott az egész szocialista táborban. Tyihonov Makszim Makszimovics Iszajev ezredest, a zseniális szovjet kémet alakította, aki Max Otto von Stirlitz néven férkőzött a Gestapo-vezetők közelébe.

Stirlitz valóságos népi hős lett: Borisz Jelcin elnöksége idején egy felmérés kiderítette, hogy az orosz filmhősök közül a választók legszívesebben Stirlitzet látnák az elnöki székben.

Amint a sorozat rendezője később elmesélte, az első vetítés idején az utcák elnéptelenedtek a Szovjetunióban, és nőtt az energiafelhasználás, mert mindenki a tévé előtt ült – állítólag maga Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár is. A sorozatot a KGB, a szovjet titkosszolgálat rendelte. A korszakra vonatkozóan szakértők a sorozatot az egyik első realista alkotásként értékelték a németek ábrázolása tekintetében. A maga valóságában lenyűgöző képet adott a szovjet hírszerzők szerepéről a Nagy Honvédő Háború idején. Összehasonlíthatatlanul más volt ez, mint a hasonló műfajú nyugati James Bond filmek, melyek akciójelenetekben bővelkedtek, azonban a valóságos eseményekhez egyáltalán nem kötődtek. Stirlitz ezért vált népi hőssé, anekdoták mindennapi szereplőjévé.

Tyihonov 80. születésnapját egész Oroszországban ünnepelték: számos újságcikkben írtak róla, a televíziók levetítették filmjeit, valamint a vele készült portréfilmeket.

A tavasz 17 pillanata mellett az orosz színész olyan filmekben szerepelt, mint a Szergej Bondarcsuk rendezte, 1967-es, Oscar-díjas Háború és béke, vagy a szintén Oscarral jutalmazott 1994-es Nyikita Mihalkov-mű, a Csalóka napfény, de játszott a Fekete fülű fehér Bimben is. „Tyihonov halála katasztrófa. A barátom volt, és sajnálom, de emiatt jelenleg olyan állapotban vagyok, hogy nem tudok mást mondani” – nyilatkozta az Inferfax hírügynökségnek Eldar Rjazanov direktor, aki utolsó munkájában rendezte a színészt.

JUHÁSZ NORBERT

Lenin élt – Lenin Ausztriában is élni fog

Fenti Lenin-kép Franz Schneider herzogenburgi lakos háza társalgójának falát díszíti. A képen Németh József, a Munkáspárt péceli tagja, és Dr. Katerina Szondy, párttagunk unokája, a Bécsi Egyetem tanára látható.