Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

MSZP KONGRESSZUS:
VÉGKÉPP KIEGYEZTEK A MOCSOKKAL

Húsz év alatt már három választást megnyertünk – a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjének ez volt a legfontosabb a húsz évből. Mesterházy Attila amúgy sok szocialista társához hasonlóan először a Fidesznél kopogtatott a rendszerváltás után, aztán a szocialistákkal jobban megegyezett. Talán nem csak véletlen, hogy a mostani kongresszusuk jelszava is Új kiegyezés volt. Érthetőbben ez új alkut jelent: az emeszpés urak újra megalkudtak a baloldalisággal, a magyarsággal, kiszolgáltattak mindent Gyurcsánynak és üzlettársainak.

A Magyar Szocialista Párt az utóbbi néhány évben mindig más és más helyen tarja kongresszusait. Olyanok, mint egy kis tehetségű bűnszövetkezet, amely a találkahely elrejtésével próbál menekülni a törvény elől. Az MSZP vezetői a múlt hétvégén a küldöttek számán is spóroltak, szinte csak olyanok jöhettek, akikről tudták, kire és hogyan voksolnak. A külsőségeknek is megadták a módját: kerek asztaloknál, fehér terítő mellett kellett még szavazniuk is az uraknak és hölgyeknek.
Programjukat 90 százalékos többséggel fogadták el. Az anyagnak csak a színe vörös, már jelszavakban sincs nyoma sem a baloldaliságnak. Ha így Karácsony környékén kézbe veszik egy szupermarket reklámjait, nagyjából ugyanazt kapják. Ha pedig a Provident nevű, kormányzati jóváhagyással és támogatással működő uzsorakamat-cég hirdetéseit nézik, szinte csak a képek mások propagandaanyagon. Azonban ez ezen az MSZP kongresszuson sem érdekelt senkit. A szocialisták felső, közép és minden egyéb szinten is azt tették, amit az elmúlt húsz évük logikája diktált. Alkudni, megalkudni, jó helyen lenni és kellő emberekkel jóban lenni.

Aligha véletlen, hogy az országos választási listájukon veszekedték a legtöbbet. Az vérre, az pénzre ment. S ami mostanában messze nem utolsó szempont ennél a pártnál: a parlamenti képviselőséggel járó mentelmi jogért is harcba mentek.
Aztán persze „kiegyeztek”, a választási listát ugyan csak az ott lévő kiválasztottak 70 százaléka hagyta jóvá, de hát ez az ő szempontjukból érthető: hol van már annyi pénz, amivel mindenki megvehető?

Mesterházy Attila, amióta miniszterelnök-jelölt, borotválkozik is, s hát gyaníthatóan nem első és nem utolsó „image-váltása” ez a politikusnak. Egykor a veszprémi Fidesszel kokettált, mint ahogy például Újhelyi István alelnök Szegeden ajánlotta fel szolgálatait Orbán Viktor pártjának. Az „MSZP-s nagy öregeknél” pedig - kezdve a karakán baloldaliságot csak a megélhetés határáig játszó Szili Katalinnal - a köpönyegek számát már senki sem számolja. Egy férfi és egy szervezet szabta meg. Egyiknek sincs köze a baloldalisághoz és Magyarországhoz. A férfi Gyurcsány Ferenc, a szervezet a Nemzetközi Valutaalap. Az első személyében és kapcsolataiban biztosítja, hogy a szervezet számára elfogadható, a vele kapcsolatban álló, a számára megbízható politikusok lesznek az új MSZP frakcióban.

Ha azt gondolják, hogy ez rágalom, összeesküvés-elmélet, érdemes elolvasni Bajnai Gordon és Mesterházy Attila kongresszusi beszédeit. Mindkettő egyetlen egy „sikert” hangsúlyoz, csak egyetlen viszonyulási pontot lát, már-már könyörögve érte a következő Fidesz-kormánynak is: teljesítsük továbbra is az IMF feltételeit.

Az IMF-nek egyetlen célja van: rákényszerítsen mindenkit, hogy tőle vegyen fel hitelt, majd azt kamatostul visszakapja. Vagy a pénzt, vagy az országot, de leginkább mindkettőt. Ezt a Magyar Szocialista Párt, a baloldali nevet bitorló gyülekezet most újra megszavazta.