Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

KÉT LÁBBAL A FÖLDÖN

Becsülöm a kis települések polgármestereit. Nem könnyű az életük. Ha a kormány véletlenül jó lépést tesz, Pesten mindjárt learatják a babérokat. Egyszerre többen is. Ha rosszul lép a kormány, a polgármesternek kell szembenéznie a lakosokkal. A lakosok meg egyre dühösebbek manapság, látván azt a sok „okos” lépést, amelyet odafent értük tesznek.

Nos, az egyik vidéki polgármester meséli, hogy nagyon elege van az „Út a munkához” programokból. Hozzáteszem, polgármester úr se nem MSZP-s, se nem Fideszes, mindketten próbálták behálózni, de egyiket sem szereti. Egész egyszerűen két lábbal áll a földön. Ne csodálkozz, vannak még ilyenek! A szocik nem vesznek tudomásul néhány alapvető tényt, mondja. Például azt, hogy manapság kis hazánkban nem kell dolgozni. Keresd nyugodtan, de olyan törvényt nem találsz, hogy dolgozni kéne. Na már most, hogy akarod munkára kényszeríteni azt, aki nem akar dolgozni? A másik alapigazság: a közmunkára fordított pénz még csak köszönő viszonyban sincs azzal, ami hasznot az ilyen „munka” hoz. Egy ezer lakosú faluban lehetetlenség értelmesen foglalkoztatni azt, akit foglalkoztatni kellene, de ehhez semmije sincs. Se képzettsége, se kedve, se lapátja, se ásója. Harmadik igazság, mondja a polgármester, az, hogy ma a segély összege nagyobb, mint a közmunkával megkereshető pénz. Ennyi! Polgármester úrnak vannak kérdései is, amelyeket nincs hol előadnia, mivel nincsenek olyan fórumok, ahol a pesti okosok is ott lennének. A polgármester kollégáinak meg minek mondja, ők így is tudják. Nos, szívesen megkérdezné például, hogy mindezt odafönn miért nem tudják? Vagy például, ezt a sok pénzt, amit most a kormány az önkormányzatokon keresztül elpazarol, miért nem a magyar vállalkozóknak adják, akik értelmes munkahelyeket tudnának teremteni? Ja, és még egy apró kérdés. Tényleg változni fog valami a választások után?

DEMOKRATÁK

„Azt akarjuk, hogy a demokrácia hívei együtt menjenek, összefogva” – olvasom az MSZP frissen szentesített választási programjában. Jó, rendben! De konkrétan kinek kell menetelnie, illetve ki menetelhet? Én a demokrácia hívének vallom magam, együtt sok ezer munkáspárti társammal. Új alkotmányt akarunk, például azt, hogy ellenőrizhessük a képviselőket és vissza is hívhassuk őket, ha rosszul viselkednek. Ez demokrácia? Szerintem igen! Hozzá akarunk jutni minden információhoz. Ez demokrácia? Szerintem igen, sőt ez az alapja. Az első munkahely és az első lakás biztosítását akarjuk. Ez demokrácia? Szerintem igen, sőt kis jóakarattal a kapitalizmusban is megvalósítható. Rendet akarunk, húsz éve küzdünk a szélsőjobboldal, a fasizmus ellen? Ez demokrácia? Szerintem igen! A szocialisták programja mégsem rólunk szól.

Számukra a demokrácia olyan klub, amelybe a saját mércéjük szerint saját maguk hívják a tagokat. Számunkra a demokrácia, most maradjunk a mai tőkés Magyarország lehetőségei mellett, közmegegyezés, társadalmi megegyezés néhány alapvető értékről. Arról, hogy mit tartunk jónak és mit rossznak. Arról, hogy amit jónak tartunk, azt védjük, a rosszat pedig üldözzük. Közmegegyezés arról, hogy a tőkés viszonyok között óhatatlanul meglévő különbségek mellett, mindenkinek adunk életteret, senkit sem fojtunk meg, mindenkinek adunk esélyt, valóságos esélyt. Az MSZP nyolc éves országlásából pont ez hiányzott. És ez hiányzik az új programból is. Akkor mitől is demokraták a szocialisták?

GYILKOS RENDŐR

Ezt is megértük. A rendőrség állományában, akadt olyan rendőr, ráadásul tiszthelyettes, aki túllépett társai korruptságán. Gyilkolt, vagy legalább is nagyon úgy néz ki, hogy gyilkolt. Amióta persze rendőrség létezik, mindig is volt rendőrségen belüli bűnözés. A kérdés nem ez. A kérdés az, hogy a társadalom képes-e megakadályozni. Ma Magyarországon nem képes. És ennek világos okai vannak. A rendőrök keveset keresnek, hitvány a ruházatuk, nincs lakásuk. A rendőrt megalázzák. Ki? Maga az állam, a kormány, amely nem védi meg, sőt esetenként meghurcolja. A rendőrt nem becsüli a társadalom sem. A rendőrt ma nem arra nevelik, hogy segítse az állampolgárt, hanem, hogy büntesse, és az állampolgár ezt érzi. Mindezen lehetne változtatni. A rendőrségre sok pénzt kellene költeni, de van, ami nem pénz kérdése. És, ha hiszed, ha nem, ez fontosabb minden pénznél. Rendnek kell lenni, törvényes rendnek. A törvény legyen jó, és tartsa be mindenki! Ha a miniszterelnök ebben példát mutat, az egyszerű polgár követni fogja. A rendőr erkölcsi tekintélyét a törvény, a megbízható állam adja. A rendőrgyilkosság után már nem mondhatjuk, hogy nincsenek bajok. A bajok nagyok, súlyosak. Draskovics távozása már kevés.

THÜRMER GYULA