Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

A TÖRÖK UTCA TITKA

A török utca legnagyobb, legerősebb pártja vagyunk – mondta el Kemal Okuyan, a Török KP Politikai Bizottságának tagja Thürmer Gyulának, a Munkáspárt elnökének múlt heti isztambuli látogatása során. A következő parlamenti választásokon szeretnénk a „nagypolitikába” is betörni, ami nem is olyan egyszerű, lévén, hogy Törökországban 10 százalék a parlamenti bejutás küszöbe. Törökországban nagy átalakulás megy végbe – mondták el a házigazdák, köztük Erkan Bas, a Török KP elnöke is. Az amerikai imperializmus Izrael mellett Törökországot tekinti szövetségesének a térségben, sok pénz megy a hadseregre, a fegyverkezésre. A munkanélküliség meghaladja a tíz százalékot, és nagy a szegénység. Az emberek bizonytalanok, elégedetlenek.

A TKP vezetői elmondták, hogy a pártnak ehhez az új helyzethez kell alkalmazkodni. A párt sikeres. Mi a siker titka? Nincsenek titkok, mondják, dolgozni kell. A párttagság nem kötelező, de aki vállalta, attól a párt elvárja a munkát. Tavaly például a pártvezetés megállapította, hogy a tagságnak mintegy negyven százaléka nem végez aktív, rendszeres munkát. Mi a megoldás? Nos, a párt országos és megyei vezetői elbeszélgettek minden érintett párttaggal. Nem csoportosan, négyszemközt! Az eredmény nem maradt el. Mára felére csökkent a nem dolgozók aránya.

A Központi Bizottság
hat hónapra,
a választásokig
megtiltotta
taggyűlések tartását.

Fontos, hogy a párt folyamatos kapcsolatban legyen a külvilággal, az emberekkel. Itt is vannak gondok, hangzott el. Sok helyütt nagyon belterjes a pártélet. Mi a megoldás? A Központi Bizottság hat hónapra megtiltotta taggyűlések tartását. Nem a belső ügyekkel kell foglalkozni, hanem az utcára kell menni, az emberek valós problémáival kell foglalkozni. A siker itt sem maradt el.

A török kommunisták az 1980-as években illegalitásban voltak, és megtanulták a fegyelmet. Ennek hatása ma is érződik. Minden időben kezdődik, mindenki tudja a dolgát. Megtanulták, hogy az ellenség sohasem alszik. Nem véletlen, hogy biztonsági okokból a mostani látogatásról sem készültek fényképek.

Thürmer Gyula előadást tartott a magyarországi helyzetről. A török kommunisták, zömében fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták. Támogatjuk a magyar kommunisták harcát! – mondták el a felszólalók.

ARCKÉPVÁZLATOK

A PÁRTSZERVEZŐ

23 éves egyetemista lány, hat éve tagja a pártnak. Eddig öt új embert szerveztem be, mondja. Az apámat, a nővéremet és három évfolyamtársamat. A módszer egyszerű. Először beszélgetünk, aztán elhívom őket egy-egy rendezvényre. Később a kezükbe adom a Kommunista Kiáltványt, és beszélgetünk róla. Csak ezután jön a formális tagfelvétel. A pártban egyébként féléves tagjelöltségi rendszer van. Csak a próbaidő után lehet valaki tag.

AZ INFORMÁCIÓFELELŐS

28 éves, egyetemet végzett, ma a párt informatikai csoportjának egyik vezetője. Az 1980-as években, a katonai diktatúra idején apját, anyját bebörtönözték, megkínozták. Szülei nem is akarták, hogy a fiuk belépjen a pártba. Ő mégis belépett, s ma szüleivel együtt küzd. Naponta 15-20 friss baloldali hírt teszünk a hírportálunkra, meséli. Napi 15 ezer látogatónk van, és ezt tovább akarjuk bővíteni. Az Internet nélkül nem megy a korszerű politikai munka.

A TAXIS

32 éves, polgári foglalkozása taxis. Sokan vagyunk kommunisták a taxisok között, mondja. Ha a pártnak valakit szállítania kell, mi mindig készen állunk. Mi tudunk titkot tartani, bennünk megbízhat a párt.

A KÖNYVKIADÓ

48 éves, vállalkozó, kiadót és nyomdát üzemeltet. Úgymond, a polgárság tagja. A Török KP évek óta nála nyomatja újságjait, kiadványait. Nem voltam párttag, nem voltam kommunista, mondja, de annyit olvastam a párt kiadványait, amit mi nyomtunk, hogy a végén jelentkeztem. Ma én is kommunista vagyok.

AZ AZERBAJDZSÁN DIÁK

22 éves, Azerbajdzsánból jött tanulni Törökországba. A kommunisták bennünket, külföldi diákokat is megtalálnak. Jól érzem magam a pártban, mindenkinek van konkrét munkája, arról beszámoltatnak, nem lehet lazsálni. Ha végzek, otthon én is pártot akarok szervezni. Lányok, diszkó? Most nem, elvonnák a figyelmemet a pártmunkáról.