Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Munkáspártiak a BorsodChemnél

Miközben Sajóbábonyban a Jobbik azzal volt elfoglalva, hogy egy saját maguk által generált műbalhéból kovácsoljanak maguknak politikai előnyt, a Munkáspárt aktivistái Kazincbarcikán a gyár dolgozóit kívánták felvilágosítani a mai magyar valóság legnagyobb problémáiról. A lelkes akciózó csapat miskolci frontosokból, valamint kazincbarcikai és budapesti párttagokból állt, Fogarasi Zsuzsanna és Kardos Mihály vezetésével. A résztvevők pozitív tapasztalatokat szereztek, a dolgozók érdeklődve fogadták a kiadványokat. A BorsodChem környékét pedig hamarosan ellepték a Munkáspárt vadonatúj propaganda-eszközei: az új matricák és a vadonatúj A/4-es plakátok. Hogy még több emberhez eljusson a rendezvény híre, a Kazincbarcikai Városi Televízió is megjelent a helyszínen. A helyiek folytatják a megkezdett programot: a gyári akciót hamarosan több is követi.

Kiállunk a GE dolgozókért!

A General Electric (GE) minden magyarországi gyárának államosítását követelte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium képviselőjének átadott petícióban a Magyar Kommunista Munkáspárt.

Szorgalmazzuk, hogy azonnal állítsák le a cégnél megkezdett elbocsátáshullámot, és szüntessék meg a munkaerő-kölcsönzést, a munkások kizsákmányolásának egyik legmocskosabb fajtáját. Követeljük, hogy fizettessék vissza a GE-vel a munkahely-megtartásra számukra kifizetett 186 millió forintot, és szigorítsák az ilyen pénzek hazai felhasználását; az amerikai cég leépítésre ítélt magyarországi üzemeiben pedig fokozatosan indítsák újra a termelést!

„Az államosítás még nem a szocializmus, ez még a rendszeren belül megoldható történet” – mondta Gilicze Attila, a Munkáspárt elnökségi tagja, aki átadta az egyoldalas petíciót.

 

Követeljük a General Electric

dolgozóinak védelmét!

A gazdasági válság után súlyos szociális válsággal is szembe kell néznünk. A bankokba pumpált tőkeinjekció csak a kapitalista rendszer fenntartására volt elegendő, a munkások, dolgozók életkörülményei tovább romlottak. A tőkés válságkezelés valójában a munkások fokozódó kizsákmányolását jelentette. Egyre több a részmunkaidőben, csökkentett munkanapokon foglalkoztatottak száma. A munkanélküliség, az eladósodás soha nem látott méreteket öltött.

A GE dolgozói is ennek a kizsákmányoló politikának az áldozatai.

A kormány kiszolgálta az őt támogató külföldi tőkét, a General Electric kizsákmányolta a magyar munkaerőt, és felvette az állami támogatást. Mindenki jól járt, kivéve a munkásokat.

 

Ezért a Munkáspárt követeli:

1.  A munkahelyek megtartására eddig felvett 186 millió forint azonnali visszafizetését, a munkások számára előnytelenül megkötött szerződés felülvizsgálatát.

2. Más hazai, vagy külföldi cégek által, munkahely megóvására felvett támogatások szigorított ellenőrzését.

3.  A dolgozók elbocsátásának azonnali leállítását.

4.  A General Electric összes magyarországi gyárának állami kézbe vételét.

5.  A termelés fokozatos újraindítását, az érintett szakszervezetek és a dolgozók felügyelete, vezetése mellett.

6.  A kölcsönzött munkaerőnek, mint a munkások kizsákmányolásának egyik legmocskosabb fajtájának azonnali megszüntetését.