Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Hazugságverseny választáselőn

Miközben „tombol a válság” az MSZP és a Fidesz százmilliós előválasztási kampányba kezdett. A szocialisták amerikai jelképekkel magyarázzák a bizonyítványukat, lehazudva a csillagokat is az égből, a Fidesz pedig meglévő szavazóit győzködi a várható diadal örömeivel. Mindeközben a lakosság végképp eladósodik, tízezrek veszítik el munkájukat, s nem pártok óriásplakátjai, hanem az ebéd és vacsora között kénytelenek választani. Ezen csak a Munkáspárt tud és akar változtatni.

„Tesszük, amit tennünk kel” – hirdetik országszerte az MSZP óriásplakátjai, postaládából kieső programfüzetei. S ez az a pillanat az elmúlt hét évben, amikor a Magyar Szocialista Párt vezetői tényleg őszinték. Higgyék el, nem hazudnak, csak helyesen kell olvasni a jelszavukat.

Teszik, amit tenniük kell. Magyarán lopnak tovább, privatizálnak tovább, mindent átjátszanak a hozzájuk közel álló vállalkozók kezébe, amit lehet. Eközben lelkesen reklámozzák ennek a tökéletes ellentétjét. Az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó messiási mosolyú fényképe alatt vallja: a válsággal vívott vérre menő harc közepén arra büszke, hogy azért a nyugdíjasokat megvédték. Hát hogyne: a 13. havi nyugdíj megszüntetésével, átütemezésekkel és sajátosan értelmezett korrekciókkal összesen 80 milliárd forintot vesznek el az idős emberektől. Lendvai asszony szerint „vigyáztak a gyermekétkeztetés forrásaira is”. S tényleg, jól vigyáztak, hiszen „csak” 17 milliárd forintot vontak el az úgynevezett menzapénzből.  A szocialisták védelmet ígérnek a bankhiteleseknek is, s nyilván csak puszta véletlen, hogy ennek jegyében kormányzati pr-szakemberek – többek között két volt kormányszóvivő – segíti a nyíltan uzsorakamatot kínáló Provident reklámjait. A szocialisták persze új szabályokat is hoztak, eszerint a Providentnek már mindent el kell mondania kamatairól. Érthető hasonlattal: szabad lopni, csak el kell mondani az embereknek, hogy loptok. Utóbbit természetesen lehet olvashatatlan kisbetűvel is.

Serifcsillaggal – hiába, látszik az amerikai kampányszakemberek munkája – hirdeti a Magyar Szocialista Párt a törvényt és közbiztonságot. A valóság? A törvényt elsősorban éppen a párt prominensei nem tartják be: az ifjúsági pályázati pénzeket lenyúló Zuschlag János, a BKV-t szétszervező Hagyó Miklós, Erzsébetváros polgármester tolvaja, Hunvald György. Ők azért ismertek, mert már lebuktak. S rend lenne az utcán: ahol menetel a betiltott gárda és szamurájkardot ránt a cigányvajda. Miközben a rendőr félénken arrébb araszol.

Ahhoz persze már az MSZP-nek sem volt képe, hogy az egészségüggyel reklámozza magát… Alighanem erre már a tengerentúli reklámosok is azt mondták: a hazugságnak is van határa.

Mibe kerül mindez? Nem hivatalos becslések szerint az összeg már most, amikor még hivatalosan el sem kezdődött a választási kampány megközelíti a félmilliárd forintot. Honnan? A pártkasszából. Ám ha ennyire baloldali, s ennyire szociálisan érzékeny ez a párt, az MSZP, nem lenne ezt érdemes esetleg az elesettek támogatására fordítani. Vagy mondjuk odaadni a mentősöknek, akiktől 400 millió forintot vont el a szocialista kormány? S akkor talán el lehetne tekinteni attól is, hogy honnan kerül ennyi pénz abba a bizonyos pártkasszába…

Ilyenkor szokás azt mondani: na de a Fidesz! A Fidesz azonban most nincs kormánynál, ha akarna, sem tudna lopni. S a másik esetleges tolvajlása sem mentesíti a valós bűnözőt.

Persze a tény attól még tény: hitelből, vagy majdani kormányzati szívesség előlegjéből a Fidesz legalább annyit költ, mint a szocialisták. Ráadásul nekik még hazudniuk sem kell, csak rámutatni az MSZP hibáira és bűneire. Mert, hát tény, hogy bűnözök vannak az MSZP soraiban, tény, hogy eladósodott az ország, példátlan a munkanélküliség. Miközben százmilliós villákat épít a pénzügyminiszter és állami pénzekből támogatnak gyanús casinó-várost.

A Fidesz kegyelmi állapotban van: mindössze szavazóit kell megtartania. Ez nem csak óriásplakátot, propagandakiadványt jelent. Telefonkönyveket végigpörgetve hív fel mindenkit Orbán Viktor gépi hangja. Csak a józsefvárosi polgármester választás idején fejenként legalább öt sms jutott minden mobiltulajdonosnak, akinek nyilvános a száma. Még a választások napján is, igaz ekkor nem pártot hirdettek, csak diszkréten figyelmeztettek: ne felejts elmenni szavazni!

S mindez csak előkampány, képzeljük el, mi lesz itt tavasszal.

Mit lehet tenni?

Egy: ott kell felvenni a harcot, ahol tudjuk, az utcán.

Kettő: mindenkinek el kell mondani, hogy nem ez az őrült, forintmilliárdos kampány nem szükségszerű. Megakadályozásához nem kell újabb rendszerváltás, még csak el sem kell kergetni ezt a két pártot a világvégére.

Mindössze néhány törvényt kell meghozni, és azokat betartatni.

Először is betiltani a televíziós és rádióreklámokat, az óriásplakátokat. Másodszorra megszüntetni a pártok állami támogatását: gazdálkodjanak tagdíjból, adományból, de legalábbis ne az állami pénzt herdálják. Igaz, a pártok bevételeit a Számvevőszéknek a legszigorúbban kell ellenőriznie. Aki csal, vagy fekete pénzeket fogad el, az nem pénzbüntetést kap, hanem nem indulhat a következő választásokon. Mindez ilyen egyszerű.

S ez csak a Magyar Kommunista Mun­kás­párt programjában van benne.

Ezt csak a Munkáspárt tudja megvalósítani!

Kormányváltás előtt

Közeledik 2010 tavasza, a sorsdöntő parlamenti választások évadja. Nagy a tét az esélyes pártok számára, mert a hatalom kérdése dől el. Mind a szocialisták, mind az „orbanisták” maximális erőbedobással fognak részt venni ebben a polgárháborúnak is beillő kampányban, egyik a hatalom megtartásáért, másik annak megszerzéséért. Naiv, vagy kókler, aki elhiszi, vagy hirdeti, miszerint a haza üdvéért lihegnek nemes lovagjaink. Számukra létkérdés a hatalom, mert ha az MSZP elveszíti az első helyet, a zsíros állások sokaságáról kell a vezetőknek lemondaniuk.

Gondoljuk meg, mihez kezd egy viszonylag fiatal, szocialista titán a bukás esetén. A Fidesz ugyanis gondosan ügyel arra, hogy minden „rangos” beosztást a maga számára kisajátítson. Aligha vállal az elkényeztetett káder (tegyük fel) kézbesítői állást. Természetesen más a helyzet, ha a hazáért hevülő honatya, közhivatala gyakorlása közben (vagy helyett) tetemes vagyont gyűjtött össze, gondolva a hét „szűk” esztendőre.

A Fidesz magas beosztásokra esélyes vezetői csak a hatalom megragadása után (és által) reménykedhetnek abban, hogy a húsosfazék közelébe kerülhetnek. Ez a távlat megsokszorozza erejüket, s ennek érdekében magas hőfokon sietnek a haza megmentésére. Ekkora önfeláldozás megindítja az érzékeny mélymagyar szíveket. Számítani kell arra, hogy a Fidesz, választási győzelme esetén megtorlással összekötött nagytakarítást fog rendezni, és ezzel felszabadítja a zsíros állásokat az „ifjú törökök” számára. Nagy lesz a tülekedés Orbánék háza táján, mert „kevés a fóka és sok az eszkimó”. Mindenki nem lehet miniszterelnök (ez a hely eleve foglalt), köztársasági elnökből is elég egy lojális jelölt, a miniszterek, államtitkárok, főosztályvezetők iránti igény is korlátozott, hacsak az államvezetés tökéletesítése ürügyén (az „olcsó” állam helyett) nem kreálnak újabb és újabb tisztségeket. Ám ennek határai is végesek. Ez az ellentmondás konfliktusok forrása lehet: „nem azért áldoztam fel ifjúságomat a párt oltárán, hogy egész életemben egy középiskolai katedrán tengődjek”. A sértődöttség és csalódottság hegyeket tud megmozgatni.

És ott van még a Jobbik díszes társasága, a piszkos munka hősei. Vezetői nem a szittyák szép szeméért kockáztatják bőrüket a flaszteren.

Mindez előre vetíti annak árnyékát, hogy a kampány harciassága az eldurvulásig fog kiéleződni, megbújva a „demokratikus”, „humanista”, lángoló „hazafiasság” frazeológiájának hímzett palástja mögé. Ha a választók magas politikai kulturáltsággal rendelkeznének, a magyaros motívumokkal kivarrt leplek mögé néznének. Ideje volna!

Hegedűs Sándor