Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

KÉT PERC TÖRTÉNELEMÓRA 

Volt egyszer egy párt, valahol Németországban, amely nevében munkáspárt volt, sőt tagjai között is voltak elégedetlen munkások. Még a zászlójuk is vörös volt. Az éles szeműek persze rögtön láthatták, hogy ezek nem kommunisták, hiszen nevükben a munkáspárt szó mellett ott áll, hogy nemzeti szocialista, a zászlajukban pedig a vörös színben ott éktelenkedik a horogkereszt. Mondom, az éles szeműek látták, azaz nem mindenki. Utólag mindannyiunk szeme nagyon éles, de akkor eligazodni nem volt könnyű.
 Ha hiszed, ha nem, ez a párt nem puccsal jutott hatalomra, hanem választásokon, szépen demokratikusan, a nép akaratából. Tudod, ezek a fiúk nagyon ügyesek voltak. Beépültek a polgári demokrácia intézményeibe, az önkormányzatokba, a parlamentbe, a választási bizottságokba. Kihasználták a jog minden lehetőségét. Formálisan támadhatatlanok voltak. Nem kedvelték a polgári demokráciát, de ezek a színfalak kellettek a hatalom demokratikus megszerzéséhez. Párhuzamosan kiépítették saját intézményeiket. S itt ne csak a fasiszta pártra gondolj, meg az SA-ra és az SS-re, hanem a nemzeti szocialista autós klubokra, rádiós szövetségekre, nőmozgalmakra, ifjúsági tömörülésekre, mai szóval szabadidős szervezetekre. S az ötlet bejött, mármint Hitlernek és társainak. Mindez persze nem csak az ő ügyességükön múlott. Engedték, hogy csinálják. Ki engedte? Nos, például az akkori német társadalom krémje, amelyik nem akarta bemocskolni magát az utca piszkával. Engedte a német tőke is. Hát persze, még mindig jobb, ha a nácik verik a zsidókat és a kommunistákat, mintha a kommunisták vernék a tőkéseket. A többit már tudjuk.

KLUBTAG LETT A JOBBIK 

Nem túlságosan nagy örömmel tájékoztatom tisztelt olvasóinkat, hogy a magyar politikai elit, azaz a parlamenti pártok, a hivatalos média befogadta a Jobbikot. Ezt persze mindenki tagadja. Még a gondolatát is elhessegetik annak, hogy ők egy klubban lennének a Jobbikkal, de a valóság más. Van ejnye-ejnye, van bőven utalgatás a holocaustos múltra, még egy-két bírósági ítélet is akad, s ezzel vége is. A politikai elit tudomásul vette, hogy a Jobbik ott lesz az új parlamentben.
 Az MSZP vezette Újbuda politikai körei nem vonultak szembe a múlt vasárnap a Bartók Béla úton a jobbikosokkal, akik „a Horthy-korszakot példaképnek tekintő magyarokat” hívták laza kis tüntetésre. Pedig az apropó sem volt akármilyen: Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulója. Volt itt minden, még a fehér lóról sem feledkeztek meg. A történeti hűség kedvéért előtte fel lehetett volna akasztani, le lehetett volna mészárolni néhány ezer kommunistát és kommunistagyanús egyént, valahogyan úgy, ahogy nagy példaképük is tette a budapesti bevonulás előtt. A szélsőjobboldal, mint tudjuk a történelemből, a miénkből is, a tőke fegyvere. A tőke nem szereti, de készenlétben tartja, élesítgeti, olajozgatja. Jól jön majd akkor, amikor a Bartók Béla úton elégedetlen munkásemberek tízezrei vonulnak majd. Nyugodj meg, ennek is eljön az ideje!

EU-S PÉNZ 

Nagyon kitalálták ezeket az EU-s támogatási programokat. Az embernek az az érzése, hogy dől a pénz az országba, s hála a pénzzel okosan sáfárkodó kormánynak épül-szépül kapitalista hazánk. A közember csak meghatódhat a röpködő számok hallatán, képtelenség ugyanis ellenőrizni, hogy mi a valóság és mi a propaganda. Példának okáért a múlt héten Szécsényben átadták az általános iskola felújított épületét. Kétszáz milliót költöttek rá a szépen hangzó Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Ahogy illik, eljött a szocik egyik nagy reménysége, az ifjú kancelláriaminiszter is. Persze, van is miért igyekezni. A „vörös” Nógrádban Szécsény az egyetlen nagyobbacska város, ahol a szocik még hatalmon vannak, ugyanakkor Nógrád a legszerencsétlenebb térségek közé tartozik. A miniszter szerint ez csak az első juttatás a bőség kosarából, hiszen 2011-ig 105 milliárd jön majd ide. Állítólag. Persze mindig elfelejtik hozzátenni, hogy kis hazánk mennyivel is járul hozzá az EU költségvetéséhez, vagy például milyen feltételek mellett épülnek ezek beruházások. Lehet, hogy nem is olyan szép a mennyasszony fekvése?

THÜRMER GYULA