Cikkek
 

AKTUÁLIS

„A tettekre figyeljünk…”

A gyűjtés tizenegyedik hete (zárás 2009. november 3.)

A Munkáspárt választási kampányára rendületlenül gyűjtenek a párttagok és szimpatizánsok. Az egy főre eső átlag 6.015 forint/fő.
 Kiemelt adományozóink: Vida János, Budapest újabb adományával összesen 63.000 forintot adott. Ligeti Vida Árminné, Budapest 22.000 forint, Cseh Miklós, Keszthely 20.000 forint, Lőcsei János, Üllő 20.000 forint. 10.000 forintot adományoztak: Galanisz Nikosz, Beloiannisz; Lázár Mihály, Budapest; Göcző András, Mezőtúr; Tóth Péter, Záhony; Szilágyi Sándorné, Kisvárda.

Köszönjük az adományokat .

Karacs Lajosné

Segítsük a gyári demonstrációkat!

A gyárak, üzemek előtt elengedhetetlen a jelenlétünk, hiszen az ott dolgozókat így szólíthatjuk meg közvetlenül. Vannak néhányan, akik rendszeresen részt vesznek ezekben az akciókban, de gyakran szembesülnek a problémával: van hová, van kivel menni, csak a helyszínre eljutni nincs mivel.
 Ezért kérjük minden gépkocsival rendelkező párttagunkat, szimpatizánsunkat, hogy segítsenek, jelentkezzenek a gyári akciókra Fogarasi Zsuzsannánál a 30/307-1166-os telefonszámon.

SZAKSZERVEZETI KÜZDELMEK

Teljes apátiában a GE-dolgozók – már sztrájkolni sem akarnak

„Jövőre depressziósak leszünk” – már sztrájkolni sem akarnak a váci General Electric izzógyár elbocsátás előtt álló dolgozói. Munkalehetőség híján elképzelésük sincs a GE váci munkásainak, mihez kezdenek elbocsátásuk után. Az izzógyár dolgozói beletörődtek helyzetükbe, sztrájkolni sem akarnak, mert akkor – mint mondják – elveszítenék magasabb végkielégítésüket.

Több a munka, kevesebb a bér

Demonstrációt tartottak az ágazatot érintő 2010. évre tervezett költségvetési és bérintézkedések, valamint a gyermekek csoportlétszámának emelése ellen a bölcsődei dolgozók szombaton a fővárosban. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének közleménye szerint a jövő évre tervezett bér- és költségvetési intézkedések hatására a dolgozók további, legalább 4 százalékos reálkereset-csökkenésre számíthatnak. A kormány intézkedése minden bölcsődében dolgozó számára jelentős feladatnövekedéssel jár, a megengedett 10-12 helyett 16-18 gyermek van egy csoportban. Ráadásul az önkormányzatokat érintő forráselvonás, valamint a bölcsődei normatíva csökkenése tovább rontja az amúgy is gyenge anyagi lábakon álló intézmények helyzetét.

Beperelték volt dolgozói a Pécsi Vízművet

Pert indítottak a Pécsi Vízmű dolgozói korábbi munkáltatójuk, a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt. ellen csütörtökön, hogy így követeljék elmaradt szeptemberi bérük kifizetését. Szabó Iván, a pécsi önkormányzatot és a dolgozókat képviselő ügyvéd elmondta: az új szolgáltatóhoz, a Tettye Forrásház Zrt-hez átkerült dolgozók közül 322-en fordultak a baranyai munkaügyi bírósághoz. Az ügy előzménye, hogy miután az önkormányzat és az általa létrehozott új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. október 5-én ellenőrzése alá vonta a helyi vízmű épületét, hitelezők zárolták a korábbi szolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. számláit, s a vállalat nem tudta kifizetni dolgozói szeptemberi bérét.

Sztrájk a Ganznál

Felfüggesztették a szerdán kezdődött határozatlan idejű sztrájkot a Ganz Röchler Zrt. kiskunfélegyházi gyárában a dolgozók, és csütörtökön megkezdődik a termelés, miután részleges megállapodást kötöttek a vállalat vezetése és a munkavállalók képviselői. A sztrájkot azért tartották, mert a dolgozók két hónapja nem kapták meg a bérüket, a 335 dolgozó augusztusban kapott utoljára 40-50 ezer forint bérelőleget. A megállapodás szerint egyelőre az augusztusra járó bérük hiányzó különbözetét kapják meg.

 

Nőtagozati csütörtökök

Október végén első alkalommal került megrendezésre az or­szágos Nőtagozat – reményeink szerint – hagyományteremtő klubdélutánja. Re­mek hangulatban telt a délután, finom sütemények várták a vendégeket. Ezentúl minden hónap utolsó csütörtökén 15 órától 18 óráig megtartjuk klubdélutánunkat a Baross u. 61-ben, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Telefon: Csikányné Anikó 30/3186618;

              Urbánné Éva 70/7767161

 

In memoriam Vozák Júlia

A XIII. kerület és Budapest kommunistái búcsúznak Julikától. Így ismertük meg, ez marad meg belőle emlékezetünkben.
 1934-ben született Budapesten, ahol iskoláit is végezte, és később munkája, amire nagyon büszke volt, szintén a fővároshoz kötötte. Büszkesége nem volt hiábavaló, munkáját számos elismerés dicsérte, így a Munkáspárt Aranyjelvénye is. Példátlan pontosság jellemezte, hiszen a számok világában élt, ahol nem lehetett tévedni. Nem tévedett politikai hitvallásában sem. Kommunista volt és maradt élete utolsó percéig.

Kedves emlékét megőrizzük!

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu