Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

MI A FORRADALOM? 

Az Auróra cirkáló ágyúját csak egyszer sütik el. A forradalom nem romantikus események sora, hanem nagyon is mindennapi, nagyon is megszokott cselekvések hosszú sorozata. A dolgozó ember élete a kapitalizmus viszonyai között nem lesz jobb, akármilyen kormány is legyen. A dolgozó embereknek a jobb életet csak az teremti meg, ha a kapitalizmus helyett szocializmus lesz. Ez nem holnap fog bekövetkezni, de ezt a távlatot mindennap kötelességünk felmutatni, és tenni érte.
 Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy minap egy vidéki város polgármestere mesélte, hogy náluk is megalakult a Jobbik szervezete. Alig telt el egy-két nap, máris jelentkeztek, hogy ezentúl részt vesznek az önkormányzat ülésén. Joguk van rá, és élnek is vele. Ebben a városban van munkáspárti szervezet. Húsz éve. Joguk van nekik is részt venni a testületi üléseken, de nem élnek vele. A másik városban emberemlékezet óta MSZP-s a polgármester, hozzáteszem, a jobbik fajtából. Rendben tartatja a szovjet emlékművet, jut pénz a kultúrházra, a munkáspárti szervezetnek mindig adnak helyet a rendezvényekre. A mieink meg megszokták, kényelmes helyzet, az utcára nem mennek, a forradalmi tervek megmaradnak a párthelyiségen belül. Hm?

AZ OSZTRÁKOKNAK MIÉRT ÉRI MEG? 

Te, hogy miket nem lehet olvasni az újságban? A hírek szerint a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút, a GYSEV meg akarja vásárolni a MÁV-tól a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye területén futó 607 kilométer hosszú vasúti hálózatot, mellékvonalastul, fővonalastul, azaz mindenestül. A kormány most nem mer dönteni, de nem is ez az érdekes. Az érdekes az, hogy az osztrákoknak miért éri meg az, ami nekünk nem éri meg? Aztán eszembe jutott egy nyári vakáció, amikor Ausztriában, Tamswegben megcsodáltam a kedves keskenynyomtávú vasutat. 1894-ben épült, személyszállításra ma már nem éri meg, de némi helyi áruszállításra, és főleg a turizmus céljaira viszont jobbat nem is lehet kitalálni. Nálunk inkább bezárják a vasútvonalakat. Hogy van ez? Nekünk nem éri meg, az osztráknak meg megéri? Szerintem nálunk számolnak rosszul. Tudatosan.

BECSAP AZ ÁLLAM 

Az egyik vidéki kisváros polgármestere panaszkodik. Az önkormányzat évek óta nem tud arra költeni, hogy lakásokat építsen. Egész egyszerűen nem telik rá. A felnövekvő generációknak azonban mégis csak kell valahol lakni. No, sokan hittek is a bankok biztatásának, felvették szépen a hiteleket, és vettek lakást a szabad piacon, piaci áron. Nem is lenne ezzel nagyobb baj, ha a fiataloknak lenne folyamatosan munkájuk. De nincs, s különösen nincs most, a válság idején. A bank viszont könyörtelen. Ha nem tudsz fizetni, már árvereznek is. Az emberek hallották a rádióban, meg a televízióban, hogy az önkormányzatok megvehetik a lakásokat, így az ott lakók problémája átmenetileg megoldódik. Meg is rohantak bennünket, mondja a polgármester. A kormány csak azt felejtette megmondani az embereknek – folytatja –, hogy az önkormányzatok zömének nincs pénze lakásvásárlásra. A kormány, az állam becsapja saját polgárait.

MÉG KORAI A PEZSGŐ 

Orbán Viktor a múlt heti kecskeméti beszédében ezúttal óvatosan fogalmazott, nem ragadtatta el magát a Fidesz esélyeit illetően. „A Fidesz vezetésével a jobboldal elnyeri a magyar választók olyan mértékű bizalmát, hogy egyedül, rossz kompromisszumok nélkül is képes legyen kormányt alakítani és a parlamenti többség támogatását megnyerni” – mondta, miközben a csodák birodalmába sorolta a kétharmados többséget. A kijelentés annál is inkább fontos, mert számos városban már biztosra veszik a kétharmados győzelmet, és mindazt, amit a Fidesz utána tesz, vagy tehet. Orbán Viktor helyében én még óvatosabb lennék. Csak azon az alapon, hogy elég sok időt töltöttem a politikai élet baloldalán. Nos, az MSZP-nek még sok aduja van. Bedobják a fasiszta veszély tézisét, a Fideszt, és különösen elnökét az ősrossznak kiáltják ki, meggyőzik az embereket, hogy ők nem loptak, nem csaltak, semmi mást nem tettek, csak népünk javára dolgoztak. Hidd el, az emberek sok mindent bevesznek, feltéve, ha van elég pénz a manipulációra. Az MSZP-nek van.
 Orbán Viktor még valamit világossá tett: a kapitalizmus marad. „Támogatom a kisebb parlamentet, támogatom a települési és a megyei önkormányzatok testületeinek körülbelül a felére csökkentését, de nem támogatom annak a rendszerváltáskor gyökerező gondolatnak a megváltoztatását, hogy a politikai főhatalom a magyar parlamenti képviselőkre leadott voksok alapján szülessen meg.”  Szóval, ha tényleg változást akarsz, a Munkáspárt az egyetlen választás.

THÜRMER GYULA