Cikkek
 

INTERJÚ

Elég volt a rablógazdálkodásból!

Beszélgetés Móri Józseffel,
Csongrád megyei KB-képviselővel


Móri József

1958-ban született Soltvadkerten, kétkezi munkás szülők gyermekeként. Három testvére van. 1984 óta házasságban él, fia 13 esztendős. Tizenegy éve az ásotthalmi erdészetnél dolgozik erdészeti szakmunkásként, miközben több tanfolyamot is elvégzett. Határozott, jókedélyű, sportos ember. Igazi, öntudatos munkás, óriási tenni akarással és szorgalommal. Hét éve tagja az Ásotthalmi Polgárőr Egyesületnek, több alkalommal is kapott oklevelet a polgárőrségben végzett munkájáért és a Határőrségnek nyújtott segítségéért a bűnüldözés terén.

Móri József belépése óta aktívan dolgozik a pártban, részt vett az ásotthalmi alapszervezet újjászervezésében is. Céljai világosak: „A munkások kapják vissza a becsületüket, a fizetésüket, a nyugdíjasok a nyugdíjukat. Azt akarjuk mi mindannyian, hogy épüljenek magyar áruházak, ahol magyar termékeket vásárolhatunk. A magyar áru élvezzen előnyt a külföldivel szemben! Ezzel elérhetjük, hogy megszűnjön a munkanélküliség, és ne legyenek éhező gyerekek, mert ma sajnos sok gyermeknek nincs mit ennie. Mindez csakis akkor teljesülhet, ha a munkás bejut a parlamentbe, és hallatja a hangját, képviseli a dolgozó emberek érdekeit.”

– Hogyan kerültél a mozgalomba?

– 2001-ben Bogdán Pista bácsi, az akkori helyi elnök azért gyűjtött aláírást, hogy Kádár Jánosnak állítsanak emlékművet. Örömmel aláírtam, ekkor kérdezte meg, hogy volna-e kedvem belépni a Munkáspártba? Igent mondtam, de sajnos Pista bácsi beteg lett és meghalt, az alapszervezet pedig megszűnt. Az idén Interneten megkerestük a Csongrád megyei elnököt, Zsiga Tamást, aki azonnal felvette velünk a kapcsolatot, és szervezni kezdtük helyben a Munkáspártot. Meg is alakult az ásotthalmi alapszervezet: 2009. május 9-én Zsiga Tamás, Kádár Pista bácsi, id. Nagyvári László és ifj. Nagyvári László részvételével 10 fős alapszervezetet hoztunk létre. Azóta létszámunk 20 főre emelkedett. Megalakulásunknak híre ment a faluban, és egyre többen jelzik belépési szándékukat és támogatásukat. Célunk, hogy sokan legyünk, és aktív munkával erősítsük a pártot, szervezzük a dolgozó embereket.

– Volt nálatok elnöki látogatás?

– Igen, járt itt Thürmer elvtárs, részt vettünk a Kendergyár lebontása elleni tiltakozáson, utána a Marx téri piacon örömmel fogadtak bennünket. A mórahalmi és az ásotthalmi polgármester is szívesen látott minket. Thürmer Gyula beszélgetése a tagsággal és az érdeklődőkkel nagyon tanulságos és hasznos volt.

– Családod hogyan viszonyul politikai elkötelezettségedhez?

– Teljes odaadással segítenek és támogatnak.

– Mi a véleményed az elmúlt idők változásairól?

– A rendszerváltás óta sokkal rosszabbul élünk. Javulás semmilyen téren nem tapasztalható. Megtörtént rengeteg munkahely megszüntetése, a mezőgazdaság tönkreverése és az állattartás lenullázása. Mióta a multik betették a lábukat, a munkásembernek nincs rendes fizetése, a kétkezi munkás teljesen elszegényedett, míg a multik dúskálnak a javakban, és egyre gazdagabbak a milliárdosok. Elég volt a rablógazdálkodásból! Saját magunknak kell formálni a sorsunkat!

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Galambokat tenyésztek, röpgalambjaim vannak. Szeretem a focit, a kisfiam minden meccsén ott vagyok. A televízióban az ökölvívást nézem, fiatalabb koromban versenyszerűen űztem ezt a sportot.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– Legyen egészségünk, a Munkáspárt jusson be a parlamentbe, növekedjen a dolgozó emberek életminősége.

– Miért dolgozol a pártban? Miért indulsz képviselőként?

– Azért, mert azt akarom, hogy a Munkáspárt velem együtt bekerüljön a parlamentbe. A munkások kapják vissza a becsületüket, a fizetésüket, a nyugdíjasok a nyugdíjukat. Azt akarjuk mi mindannyian, hogy épüljenek magyar áruházak, ahol magyar termékeket vásárolhatunk. A magyar áru élvezzen előnyt a külföldivel szemben! Ezzel elérhetjük, hogy megszűnjön a munkanélküliség, és ne legyenek éhező gyerekek, mert ma sajnos sok gyermeknek nincs mit ennie. Mindez csakis akkor teljesülhet, ha a munkás bejut a parlamentbe, és hallatja a hangját, képviseli a dolgozó emberek érdekeit. A kádári időkben volt mosoly az emberek arcán, most egyre kevesebb.
 Már nincs se munka, se kenyér, munkátlanságra kényszerítik és szoktatják az embereket. Aki dolgozik, azt is kirúgja a multi, ha megbetegszik. A kórházban a betegnek kell megvenni a kötszert és a gyógyszert. Ezt nevezik jóléti rendszerváltásnak?

– Milyen újságokat olvasol?

– Egy ideje csak A Szabadságot olvasom. Ennek eszmevilága áll közel hozzám, és őszintén le van írva benne az igazság, ezenkívül modern, ami engem érdekel.