Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

VALAMI VÁLTOZIK ZUGLÓBAN

Évente négy-hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon – tudtuk meg a Vakok Országos Intézetében Szabóné Berta Irén igazgatótól. A szocializmus idején a kórházak jelezték, ha valaki megvakult és nehéz helyzetbe került. Ezeknek az embereknek a sorsáról azonnal igyekeztek gondoskodni. Ma ilyen rendszer nincs, az érintett vagy eljut a segítséget jelentő intézetbe, vagy nem. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a múlt pénteken itt kezdte zuglói látogatását. Az Önök munkája előtt meghajlunk, és ígérjük: ha egyszer beleszólhatunk a törvények kidolgozásába, nem engedjük, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek nincsenek tekintettel a látáskárosult emberek sajátos érdekeire – hangsúlyozta a pártelnök.

Friss energiával Hevesen

Heves megyében erősödik a Munkáspárt, ha lassan is, de erősödik. Az itteni tapasztalat is bizonyítja, hogy új embereket, friss erőket csak munkában, konkrét akciókban lehet találni és megnyerni. Egerben a fiatalok szervezetéből alakult meg a Munkáspárt helyi szervezete. Részt vettek az egri kórház védelmében, sokan megismerték őket, és most találtak erőt arra is, hogy Heves városába is eljussanak. Sokan jöttek el Egerből Thürmer Gyula hevesi látogatására. Együtt agitáltak a piacon, és együtt járták végig a programpontokat. A régebbi párttagok közül Tőzsér Sándor nyújtott segítséget, a fiataloktól Juhász Norbert vállalt részt a program előkészítésében. Rövid látogatás Heves város és Tenk község polgármesterénél, beszélgetés a Suzuki szerviz dolgozóival, látogatás a Heves Therm Kft-nél. A munkáspárti csapat még az egyedülálló Sakkmúzeumba is ellátogatott. A múzeum a sport múzeuma, de nem tagadják, sőt büszkék arra, hogy Kádár János maga is jeles sakkozó volt, szerette és támogatta a sakksportot.

  A program második lépése is az egészségügyben folytatódott, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. A 171 ágyas kórház a Heim Pál Gyermekkórház mellett a főváros második ilyen létesítménye. Dr. Velkey György főigazgató elmondta, hogy az egészségügyben kevés a pénz, hibás a teljesítményvolumen-elvű kapacitásszabályozás. A nővérek 87 ezer forint bruttót kapnak, és gyakorta ebből kell fizetni a kötelező szakmai továbbképzést is. Az egészségügy kérdéseiben ugyanazt a nyelvet beszéljük – jegyezte meg Thürmer Gyula –, a Munkáspárt mindent megtesz azért, hogy az egészségügy gondjai elháruljanak.
  A Munkáspárt támogatja a magyar vállalkozókat a multikkal vívott harcban – hangsúlyozta a pártelnök a gyógyászati segédeszközöket gyár­tó GYSGY-REHA Kft-ben, ahol Rezső Attila ügyvezető igazgató és a cég más vezetői fogadták. A cég a magyar szakemberek tudására, magyar tőkére, magyar vállalkozók erejére épül. Jó látni, hogy még vannak magyar cégek! – állapították meg az üzemlátogatás során.
  A munkáspárti csapat felkereste a zuglói televízió szerkesztőségét, a kerületi művelődési központot, a Cserepesházat, és jutott idő arra is, hogy bekukkantsanak egy kerületi könyvtárba és egy fodrászüzletbe is. A pénteki csúcsforgalomban sorukra váró vendégek igencsak meglepődtek, de szívesen fogadták el A Szabadság példányait.
  A párt országos és helyi vezetői, köztük Kajli Béla budapesti elnök, Csikány Józsefné és Hajdú József térségi KB-képviselők, illetve Varga Antalné regionális elnök elégedetten konstatálták: nehéz volt a programot megszervezni, de sikerült! Jó alap ez a jövő teendőihez is.

 

Új Front-szervezet Balassagyarmaton

Január 22-én, majdnem egy hónappal a tervezett időpont előtt fiatal munkások megalakították a helyi Baloldali Front-szervezetet Balassagyarmaton. Ezzel már Heves és Nógrád megyében is két helyi alapszervezettel számolhatunk. Gondolhatnánk, hogy különösen nehéz olyan városokban dolgozni, melyek mindig a jobboldal, a polgári szemlélet bázisai voltak, mégis, erre Eger és Debrecen példája is rácáfol. A Balla Szabolcs által vezetett csapat komoly célokat tűzött ki maga elé. A munkavállalók és a diákok érdekvédelme mellett a balassagyarmatiak egy országos „Frontbuli-turné” beindítását tervezik, új programot kínálva ezzel a helyi fiataloknak. Terveik között szerepel még a közeli SM (szlovákiai KISZ) alapszervezetekkel való kapcsolatfelvétel is. Megalakulásuk ékesen szemlélteti, hogy a gondolkodó fiatalok fokozatosan ráébrednek: szükség van olyan ifjúsági szervezetre, mely valós baloldali értékeket képvisel. Sok sikert, Gyarmatiak!