Cikkek
 

INTERJÚ

MAGYARORSZÁGBÓL JÓKEDVŰ
ORSZÁGOT LEHETNE ÉPÍTENI

BESZÉLGETÉS KUTI ISTVÁN,
RÁCKEVE 13. VÁLASZTÓKÖRZETÉNEK KB-MEGBÍZOTTJÁVAL


Kuti István

1934. december 23-án született Turán. Szülőhelyén járt általános iskolába. 1952-ben mozdonylakatosként végzett. Katonai szolgálatot a Honi Légvédelmi Tüzérségen teljesített, majd tiszthelyettesi iskolában folytatta tanulmányait. Máig büszke arra, hogy a Dolgozó Ifjúság Szövetségének titkár-helyettese is volt. A Pest megyei pártélet aktív alakja, a munkáspárti rendezvények állandó résztvevője. Mindenhol ott van, ahol segítségre van szükség nehéz helyzetekben.


Kuti István személyesen is megtapasztalta a rendszerváltás „előnyeit”, a kialakult helyzetről így vélekedik: „A hagymázas gyűlölet helyett józanul kellene gondolkodniuk az ország vezetőinek. Saját érdekeik helyett a magyar nemzet érdekeit kellene szem előtt tartani. A Munkáspárt ma letisztult párt, teljesen egyértelmű, tisztességes gondolatokkal és célokkal. Ha vannak még gondolkodó emberek hazánkban, be kell jutnunk a parlamentbe!”

– Hogyan kerültél a mozgalomba?

– 1976-ban vettek fel az MSZMP-be. 1990-ben, a nagy változások idején fenntartásaim voltak az átalakulással kapcsolatban, így nem léptem be a szocialista pártba. Szemlélődtem, érdeklődtem, eltelt néhány év párton kívül. Az újságosnál vettem egy Szabadságot, melynek tartalma megfogott, korábbi párttagságom fontosságára emlékeztetett. Felhívtam a szerkesztőséget, ahol szívesen tájékoztattak a Munkáspárttal kapcsolatos helyzetről. Egy szabadnapomon ellátogattam a párt székházába, és beléptem. Számomra a pártközpontba mindig öröm bemenni, jó ismerősökkel találkozni és feltöltődni. Mindig új energiával és sok hasznos ötlettel gazdagodva térek haza, ami mindennapi pártmunkámban is segít.

– Mit olvasol szívesen? Filmeket nézel?

– Sajnos nagyon kevés időm van, de olvasásra mindig szakítok. Szeretem a magyar szépprózát, leginkább Jókai Mór és Móricz Zsigmond regényeit kedvelem. Verset főleg Petőfitől és Adytól olvasok. A Szabadságot természetesen mindig áttanulmányozom, és a napi sajtót is rendszeresen forgatom, a Magyar Nemzettől a Népszabadságig, ami a kezembe kerül. Fontos, hogy a politikával foglalkozó ember tisztában legyen az ellenfelek ténykedéseivel és véleményével is.

– Milyen filmeket szeretsz?

– Moziba nem járok. A gyilkolós filmeket nem szeretem, az erőszakot utálom. Inkább a „házimozizást” választom, sok természetfilmet nézek.

– Mi a véleményed az elmúlt idők változásaival kapcsolatban?

 Az országban végbemenő változásokról sajnos lesújtó a véleményem. Úton-útfélen szinte csak panaszt és elkeseredést lehet hallani. Ez a demokráciának neve­zett rendszer hazugságban született és hamisságokból tartja fenn magát. Például a bős-nagymarosi vízlépcsőt már Horthy Miklós is meg akarta építeni. Ez nem valamiféle kommunista utópia vagy fantázia. Számomra teljesen érthetetlen, ami történt. A hagymázas gyűlölet helyett józa­nul kellene gondolkodniuk az ország vezetőinek. Saját érdekeik helyett a magyar nemzet érdekeit kellene szem előtt tartani. A Munkáspárt ma letisztult párt, teljesen egyértelmű, tisztességes gondolatokkal és célokkal. Ha vannak még gondolkodó emberek hazánkban, be kell jutnunk a parlamentbe! A szocdemek, álbaloldaliak képtelenek a szegények érdekeit védeni, ők mindig megalkudtak a kapitalizmussal. Mi nem alkuszunk!

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Recepciós portásként dolgozom és kertészkedek. Csirkéket nevelek, jövőre vietnámi malacokat szeretnék venni. A gazdaemberek életét élem. Szeretek horgászni, gyakran látogatom a délegyházi tavakat is. Jó alkalom arra, hogy az ember magába szálljon és végiggondoljon különböző kérdéseket, teendőket. A feleségemmel szeretünk színházba járni, legutóbb a Macskákat és a Rómeó és Júliát láttuk, de sajnos sokba kerül, ezért egyre ritkábban jutunk el a kultúra templomába.
  Családi összejöveteleket szervezünk, ami nagyon fontos ebben a széteső-félben levő, nihilizmussal átitatott világban, ahol a család szerepét igyekeznek mindinkább háttérbe szorítani. Szeretek beszélgetni a gyerekekkel, mert nagyon értelmesek, és nekik is vannak nézeteik, amelyeket mi, felnőttek komolyan kell vegyünk. Gyakran mondják, hogy ővelük így senki nem beszél.

– A családod hogyan viszonyul politikai tevékenységedhez?

– Teljesen pozitív a hozzáállásuk, támogatnak munkámban. Soha nem volt gond politikai hovatartozásom tekintetében.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– Nem hiszek a mesékben! De ha mégis... Szűnjön meg a kapitalizmus! Életem során rengeteg országban dolgoztam, még Irakban is. Ismerem más népek életét és szokásait. Meggyőződésem, hogy Magyarországból egy jókedvű országot lehetne építeni, megszüntetve az egyre súlyosbodó gazdasági és szociális problémákat.