Aktuális Cikkek
 

TÖRTÉNELEM

Az én húsz évem – Dudás György

 

A Szabadság a Munkáspárt 20. születésnapja alkalmából sorozatot indít „Az én húsz évem” címmel. A Munkáspárt története – közös harcunk históriája. Nagygyűlésekről, felvonulásokról és választásokról éppúgy szól, mint a mindennapi munka, a szórólapozás, a kopogtatócédula gyűjtés vagy akár csak egy piaci beszélgetés „apró” pillanatairól. Várjuk mindazon párttagjaink írásait, akik úgy gondolják, hogy a Munkáspárt közös kincsévé tennék az elmúlt húsz év számukra fontos, emlékezetes pillanatait. Ezúttal Dudás György emlékeit idézzük fel.

Mindannyiunknak vannak emlékei, élményei a pártéletünk húsz évéből, kinek több, kinek kevesebb. Szerencsére nekem elég sok jutott. Sok szép emlékem van, de van rossz is. Most visszagondolva csoda, hogy élünk. Hiszen annyi sértés ért bennünket, a suttogó megjegyzések, s hadd’ ne soroljam itt fel, hogy milyen durva szavakat vágtak dühödt pofával hozzánk.
 Az én húsz évemről tanúskodjék most néhány feledhetetlen eset.

***

A Blaha Lujza téren Darvai Bélával ragasztottunk plakátokat a villanyoszlopokra, eléggé kellemetlen volt az idő. A felszerelésünk egy vödör tapétaragasztó, egy szatyor plakát és két, másfél méter hosszú rúd volt, amivel a plakátokat fel tudtuk helyezni az oszlopokra. Egyszer csak azt mondja Béla, hogy „Nézd már, a villamosmegállóban egy lány néz felénk és mosolyog”. Odanézek – látom, hogy egy nő szürke kabátban, kapucnival a fején tényleg mosolyog. Már nem emlékszem, melyikünk mondta halkan, hogy biztos lökött szegény. Mert akkoriban igen gyakran elmondtak minket mindennek, és nagyon különösnek tűnt az, hogy valaki kedvesen mosolyogjon ránk. Már nem is feltételeztük, hogy valaki őszintén teszi. Ha jól emlékszem, a következő nap valamilyen tanácskozás volt a Köztelek utcai székházunkban, ahol mindig felmentem az emeletre. Ahogy megyek fölfelé, visszanézek, onnan be lehetett látni az elnök titkárságára. Meglepődve láttam, hogy ott van az a kislány, aki mosolygott ránk. Kiderült, ő Botta Melinda, ma is aktív elvtársnőnk. Visszafordultam, és elmondtam neki őszintén, hogy mit gondoltunk, s azt is, hogy mi volt az oka. Ez a kis történet is feledtette velünk a sok durvaságot. Hát el lehet ezt felejteni? Különösen úgy, hogy azóta is, akárhol találkozom Melindával, mindig mosolyogva jön felém.

***

Fáni Lajossal a körúton kezdtük a plakátragasztást, akkor már a Baross utcában volt a központ. A tervünk az volt, hogy elmegyünk az Üllői útig, onnan vissza a Blaha Lujza térig, majd vissza a Baross utcáig. Amikor az Üllői út sarkán befejeztük a ragasztást, úgy tíz méter távolságból már a Corvin mozitól kísért minket egy férfi. Ezután az aluljárón átmentünk a túloldalra, a pasi jött utánunk. Azt mondja Lajos, hogy hagyjunk ki egyet. Jó – mondtam én, s elindultunk. Erre elkiáltotta magát a férfi: „Na! Egy már kimaradt!” – mondta kárörvendve. Kimaradt az a jóltudodki! – válaszoltam én, visszamentünk, s az oszlop mindkét oldalára ragasztottunk egy-egy plakátot, jó feltűnően, és mentünk tovább. A férfi már nem követett bennünket.

***

A Kisstadionban volt egy nagy rendezvényünk, amihez a Keleti előtt lévő aluljáróban a betonkoszorút raktuk körbe nagyméretű plakátokkal. Akkor Darvai Bélával voltam, ott is megállt egy férfi úgy tízméternyire, s folyamatosan szövegelt, tette a különböző sértő megjegyzéseket. Figyelj Béla – mondtam – ha közelebb jön, szólj, a presszóból a pincér kinn áll, és azt várja, mikor lesz a balhé. Végül a balhé elmaradt, mi nem szóltunk semmit, akármit mondott, a fickó lassan megunta, s odébbállt. Mondanom sem kell, mennyire bosszantott – mégis mi jártunk el emberként.

***

Gál Jánossal voltunk a legveszélyesebb helyzetben. A Harminckettesek terén felragasztottunk egy plakátot, mire odajött három nagydarab ember, és ott, a szemünk láttára tépték le, közben pedig olyan megjegyzéseket tettek, hogy csak néztünk egymásra. Nem hiszem, hogy túl sok kellett volna nekik, hogy ne csak a plakátot tépkedjék… Azt mondja János: gyerünk át a szobor előtti padra, üljünk le, és várjunk, amíg elmennek. Úgy is lett, s mi folytattuk a ragasztást. Ilyen és ehhez hasonló esetek történtek számtalanszor, kopogtatócédula-gyűjtéskor is. Sebaj, túléltük!

***

A legnagyobb eredménynek talán azt mondhatjuk, amikor sikerült képviselőt bejuttatni az önkormányzatba. Ez volt Szerényi Győző. A kopogtatócédulagyűjtésben a legjobb teljesítményt ekkor értem el, 511 darabot szedtem össze. Akkor még majdnem minden házba akadálytalanul be lehetett menni, és akkor határoztam el, hogy minden lakásba becsengetek. Ahol volt lift, ott felmentem a felső emeletre, és úgy jöttem ki a toronyházból is, hogy 25-30, néhol negyven cédulát is sikerült gyűjteni. Akkoriban a cigány lakosság sokkal szolidárisabb volt velünk, több család is volt, ahol 8-10 cédulát is adtak. És ők soha nem beszéltek velem csúnyán. Hálás szívvel emlékezem a kismamákra, a gyerekeiket nevelő anyukák nagyon jólelkűek, és az idős emberek nagy többsége is. Soha sem mondtak nemet sértően. Ezúton is köszönetet mondok nekik, és mindazoknak, akik segítették munkámat.
 Így visszatekintve küzdelmes volt ez a húsz év, de van sok szép emlékünk is, az együttlét az ünnepeinken, a munkában, a szórakozásban, s a különböző rendezvényeinkre is szívesen gondolunk. Ez önmagában is eredménynek mondható. S nem utolsó sorban: még mindig itt vagyunk, dolgozunk, tesszük, amit tennünk kell!

Ne feledjétek: emlékezni csak a szépre érdemes!

MÓRICZ ZSIGMOND

A Duna-parti palota

A mai parlament egészen más, mint a háború előtti volt.
 Huszonöt éve használja a Duna-parti palotát az országgyűlés, de soha nem volt olyan üres, mint most. Ez a legfontosabb karaktervonása a mai Háznak, hogy a képviselők nem tartják kötelességüknek, hogy bemenjenek az ülésekre. Annyira, hogy már szinte ízetlen dolog beszélni róla. Tegnap a büntetőtörvény, tehát egyik legérdekesebb törvény tárgyalásánál, pont tizenkét órakor tizennégyen voltak jelen. Kétszáznegyven képviselőből tizennégy.
 A régi parlament rendi parlament volt, de hisz a mai is csak az. Különbség, hogy akkor a kerület törzsfőnökei jöttek össze: most azoknak inkább a helyettesei. A második garnitúra.
 Ha az öreg fiskális beküldi a helyettest a tárgyalásra, akkor szegény kliens rezignáltan néz a jövőbe. Ilyen rezignáltan néz a szegény mai Magyarország a Parlamentre.
 Én nem akarom bántani a t. Házat: oly boldogan jelenteném, hogy ne féljetek, magyarok! Szegények vagyunk, megrontottak, megtépettek, de azon az úton vagyunk, hogy itt mindenki összefog, itt mindenki dolgozik: képviselőitek éjjel-nappal verejtékeznek, hogy minél hamarabb rendbeszedjék azt, ami elromlott!... De hát mit mondjak?... Mély tisztelettel soroljam fel annak a tizennégy képviselőnek a nevét, akik tegnap ott voltak? S kiírjam a Ház nomenclaturájából annak a kétszázharmincegy képviselőnek a nevét, akik nem voltak ott?
 Mire akkor ez az egész t. Ház? Tizennégy és huszonöt úrnak elég egy szoba.
 Fölösleges ekkora parlamentet fűteni és világítani.
 A régi parlament? Igen, az az ország első kaszinója volt, ahol megelégedett, kövér, korpulens, jókedélyű úriemberek zsúfolt tömege főzte a törvényt... A szónokot számosan hallgatták s még számosabban üdvözölték...
 A mai parlament?... Talán ez is jó képe ennek az elárvult, szegény, szomorú kis országnak. A mai parlament üres, s akik bent vannak, azok is szerények, soványak, mindenki elsiklik, hogy ne legyen előtérben, lehetőleg be sem megy a Házba...
 S tessék írni róla, hogy mi történik!
 Azt mondja egy újságíró: – Ha az ember itt valamit ír, az tiszta költészet!
 Fanyar, kedvetlen, gyötrött világ van itt. Két hét óta, mióta be-bejárok, annyi keserűséget, annyi félelmes és fájó esetet hallottam, hogy ha azt mind megírnám, megégetné a kezet a papíros és a szívet a betű.

Budapest 1929