Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Demonstráltak a kézbesítők

Mintegy 250-300 postás gyűlt össze szombaton a Miniszterelnöki Hivatal előtt, hogy követeljék a Posta privatizációjának megakadályozását, a korkedvezményes nyugdíjazás postásokra való kiterjesztését, a délutáni kézbesítés bevezetésnek leállítását, tisztességes bérezést és munkakörülményeket.

A megmozdulást a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ) és a Postai Érdekvédelem ’92 (PÉV 92) szervezte, melyre első alkalommal – nagy örömünkre – csatlakoztak más postai szakszervezetek is.
 A Postások Független Szakszervezete (POFÜSZ) és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) vezetői szintén jelezték részvételi és felszólalási szándékukat.
 A demonstrációra meghívást kapott minden politikai párt, és más, nem postai szakszervezet is. Jellemző, hogy a parlamenti pártok közül egy sem reagált a felhívásunkra, ahogy a honlapunk fórumán olvasható volt később: „Mindegyik nagyívben tesz arra, hogy mi lesz a postásokkal”. Viszont elfogadta meghívásunkat Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, és a Jobbik is képviseltette magát.
 A postások vidékről is, buszokkal, szervezetten érkeztek, munkaruhában, transzparensekkel felszerelkezve, s rövid idő alatt megszállták a MEH előtti parkolót.
 Szomorúan vettük tudomásul, hogy a vidékről, akár több száz kilométerről felutazó kollégák sokkal nagyobb számban és lelkesedéssel vettek részt a rendezvényen, mint a budapesti postások.
 A felszólások során is észrevehető volt a szélsőjobb térnyerése a munkások között. Nagy taps fogadta a Jobbik képviselőjét, akinek beszéde rövidesen érdektelenségbe fulladt. A hosszú, unalmas, oda nem illő, rosszul előadott beszéd nem váltott ki nagy lelkesedést a postásokból. Elszórt fütty fogadta a Munkáspárt elnökének felszólalását, akinek szavait rövidesen taps követte, mely a beszéd végén viharos vastapsba váltott át.
 Thürmer Gyula két mondat után maga mellé tudta állítani a tömeget. Tömör, lényegre törő, munkásnyelven megfogalmazott mondanivalója nagy tetszést aratott. Ahogy az egyik szakszervezetis tagunk fogalmazott: “Elnökötök fergeteges volt!”
 A felszólalások után a négy postás szakszervezet vezetője közösen adta át a petíciót a Miniszterelnöki Hivatalban, majd rendezett sorokba szerveződve megkezdtük az átvonulásunkat a Szociális- és Munkaügyi Minisztérium elé.
 Fantasztikus élmény volt 200-300 postással együtt vonulni az utcán, az elmúlt húsz évben erre soha nem volt példa.
 Az SZMM előtt röviden felszólaltak a postai szakszervezetek vezetői, majd átadták petíciónkat Dr. Veres Gábor osztályvezetőnek.
 Nagy felháborodást váltott ki a dolgozókból, hogy Veres úr nem értette, miért hozzájuk fordultunk követeléseinkkel, miért nem a Posta vezetőihez. Nem értette azt sem, miért rájuk tartozik a délutános kézbesítés bevezetésével járó dolgozói hátrányok kérdése.
 A szakszervezetek vezetői kihangsúlyozták: megvárják a 30 napos határidőt a válasz megérkezéséig, s amennyiben a válasz nem lesz számunkra kedvező, a sztrájktól sem riadunk vissza.

GILICZE ATTILA

Aki lopja a nép pénzét, azt el kell zavarni!

– Thürmer Gyula beszéde –

A Munkáspárt üdvözletét hozom Önöknek, a Munkáspárt üdvözletét hozom Nektek. Köszönjük, hogy itt lehetünk. Bátrak vagytok, elszántak, és ennek mi örülünk. Küzdeni akartok, és mi veletek küzdünk.
 Igazatok van, barátaim! Más út nincsen! Ebben a világban csak az a miénk, csak az a munkásé, csak az a postásé, amiért megharcolunk.
 Ne higgyétek, hogy a Magyar Posta vezérei bármit is ingyen adnak Nektek. Semmit! A kormány sem fog meghajolni, csak akkor, ha megmutatjuk, hogy erősek vagyunk. Ha világosan tudatjuk velük, hogy nagyon sokat veszíthetnek. Az ő pénzük bánja, ha nem elégítik ki a követeléseiteket, ha ujjat húznak a postás dolgozókkal.
 Nagy erő vagytok. A Ti követeléseitek jogosak. Az nem járja, hogy a postások fizetése nem emelkedik, a nagyfőnököké pedig igen! Nem járja, hogy a válság minden terhét veletek fizettessék meg, a gazdagok meg tovább gazdagodjanak.
 A Magyar Posta nemzeti érték. Ne engedjük, hogy átjátsszák az európai tőkéseknek! Ugyanúgy, ahogyan tették a bankokkal, a gyárakkal, a közművekkel.
 A Magyar Posta sok ezer ember számára a kenyeret jelenti. Védjük meg együtt a postai dolgozók munkahelyét! Lépjünk fel együtt a 2013-as postai piacnyitás ellen!
 Leplezzünk le együtt minden akciót, amivel a vállalatot kiszervezik a postából, magánkézbe juttatják, a dolgozókat pedig megfosztják jogaiktól!
 A Munkáspárt üdvözletét hozom Nektek. Fogadják, fogadjátok jó szívvel! Mi nem a tőkések, nem a gazdagok pártján állunk, hanem a dolgozók oldalán, a szegények oldalán.
 Nem azért jöttünk, hogy kérjünk tőletek. Nem azért vagyunk itt, hogy a választásokra agitáljunk. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Azért jöttünk, hogy érezzétek: nem vagytok egyedül!
 Elég abból, hogy becsapnak bennünket. Elegünk van a botrányokból, a korrupcióból. Aki lopja a nép pénzét, azt el kell zavarni!
 Sikeres csatát Nektek! Győztes csatát!