Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

POLGÁRMESTEREK TÜNTETÉSE

A magyar politikai élet mindig szül újabb és újabb meglepetéseket. A múlt héten polgármesterek tüntettek a kormány költségvetési tervezete ellen. Első körben rácsapták a miniszterelnökre az ajtót, mondván, hogy nem lehet csak elvonni a pénzt, ugyanakkor elvárni, hogy az önkormányzatok működtessék az iskolákat, a kórházakat, meg minden egyebet. A polgármesterek követelései szerintem is jogosak. Erről egyébként a szocialista polgármesterek sem nagyon vitatkoznak, legfeljebb nem tüntetnek.
 A dolognak mégis van egy kis szépséghibája. Ma az önkormányzatok nagy része Fideszes, tüntetni is zömében ők tüntetnek. Mit akartak demonstrálni? Hogy kettős hatalom van? Valójában nincs kettős hatalom. A kormány a helyén van, még akkor is, ha a választásokon nem ők nyernek. A polgármesterek meg nem tudják átverni egyébként jogos követeléseiket, az utcán főleg nem. Az utca a dolgozóknak való, azoknak, akik ténylegesen elszenvedik a kormány „válságkezelésének” minden terhét. Az ő tartalékaiknak végük, nincsenek új forrásaik. A Fidesz nem velük törődik, nem őket hívja az utcára. A tőkét kell korlátozni, és az így felszabaduló javakat az emberekre költeni. Ha nem így lesz, nem lesz jobb sora a dolgozó embereknek, akárkik is uralkodjanak.

NE LEGYEN SZEMÉLYVONAT! 

Az idén jártam Mexikóban, és az egyik államban csodálkozva láttam, hogy nincsenek személyvonatok. Azt hittem, hogy csak ritkán járnak, de nem, megmagyarázták, hogy nincsen személyszállítás, csak a teher utazik egyik helyről a másikra. Az ok nagyon egyszerű. Nem éri meg a tőkének. Kit érdekel az, hogy az országutak tele vannak kocsikkal és buszokkal? Kit érdekel, hogy sok ember százszor is meggondolja, elinduljon-e egyáltalán? Úgy tűnik, hogy a MÁV is elindult ezen az úton. A teherszállítást, amely köztudottan hasznot hoz, már kiprivatizálták a MÁV-ból, mert így jó. Nem nekünk, a tőkének. Megnyirbálták a mellékvonalak egy részét, mert így jó. Nem nekünk, nem neked, nem az embereknek, a tőkének. Most végleg mindent a közútra akarnak áttenni, mert szerintük ez a jó. Pedig van más út! Államosítani ismét a teherszállítást, és minden pénzt termelő tevékenységet, amit kivettek a MÁV-ból. Leváltani a MÁV vezetésének a zömét, kirúgni a naplopókat, csökkenteni a főnöki fizetéseket. Nekünk ez a jó!

ÉHES GYERMEKEK

Azért jó tudni, hogy az MSZP-képviselők sem unatkoznak, hanem még most is, a nagy kampány előtti időkben is az emberek sorsát viselik szívükön. Parlamenti képviselőik a múlt héten módosító indítványt adtak be. Soha sem értettem, hogy a kormánypárt miért nem tudja elrendezni saját körben az ilyen ügyeket, miért kell az embereket hülyíteni. Ugyanis ki venné komolyan, hogy a hatalmon lévő párt kormánya nem a párt politikáját valósítja meg. Na, mindegy! A szocik módosítani akarnak, segíteni a szegény, éhes gyermekeknek. Az éhes gyermekek sorsának hallatán nyilván mindenki felkapja a fejét. A szocik erre játszanak, megígérve, hogy a 2010-es évben is biztonsággal megőrizhető a gyermekétkeztetés jelenlegi fedezete. Természetesen ez nem így van! A válságnak ugyanis még nincs vége, s a kormány a válságkezelést csakis a szegények rovására látja megvalósíthatónak. A gazdagokat senki sem korlátozza, csak az éhes gyermeknek nem jut. A szocialista képviselők, ha segíteni akartak volna, akkor NEM a költségvetés kozmetikázására vállalkoznak, hanem egész egyszerűen meggyőzik a kormányt és a pártvezetést: ezt így tovább csinálni egész egyszerűen bűn. A felnőttekkel és a gyerekekkel szemben is.

NEM ELÉG A KORMÁNYVÁLTÁS! 

Ha valaki azt hiszi, hogy áprilistól beköszönt a Kánaán, jobb, ha tőlem tudja: téved. A kormányváltás, persze, úgy kell, mint egy falat kenyér. Szocialisták és liberálisok, némi MDF-es segédlettel, annyi disznóságot követtek el ellenünk, hogy rosszabb aligha jöhet. A mostaniakat el kell zavarni, sőt már korábban is ezt kellett volna tenni. De van itt más is! A parlamentbe, sőt egyáltalán a politikába új emberek kellenek. Elég volt a hivatásos politikusokból, a tőke kitartottjaiból, a nép pénzének fosztogatóiból. Elég volt a nagytőke kiszolgálóiból, akik most arculatot váltanak, jobbikosok lesznek, vagy a “lehet más a politika” hamis jelszavát hirdetik, vagy éppenséggel vörösbe öltöznek. Ha a Munkáspárt ott lesz a parlamentben, az emberek számíthatnak jobb életre, ha nem lesz ott, semmi sem változik, legfeljebb a díszletek és a színészek.

THÜRMER GYULA